24 Νοε 2018

Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ του D.H. Lawrence


Penguin, 1960
Το μυθιστόρημα «Lady Chatterley´s Lover» [στα ελληνικά «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ (ή Τσάρελι)»] είναι έργο του Βρετανού συγγραφέα D. H. Lawrence (1885-1930).

Το βιβλίο γράφτηκε μεταξύ των ετών 1926 και 1928 και περιγράφει την παθιασμένη παράνομη ερωτική σχέση μιας αριστοκράτισσας (της  Λαίδης Τσάτερλυ) μαζί με τον υπηρέτη του ανάπηρου άντρα της.

Εξ αιτίας του προκλητικού του περιεχομένου, το οποίο σκανδάλισε την κοινή βρετανική γνώμη, το βιβλίο δεν κατάφερε να εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά μόνο το 1960. Προηγουμένως είχε εκδοθεί  στην Ιταλία (1928) καθώς και στη Γαλλία και την Αυστραλία (1929). 
Το 1960 ο Βρετανικός εκδοτικός οίκος Penguin Books αποφάσισε να εκδώσει, για πρώτη φορά, το βιβλίο στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με όλες τις τολμηρές περιγραφές του. Τότε ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο βρετανικός νόμος του 1959 «Περί άσεμνων εκδόσεων» και ο εκδοτικός οίκος κατηγορήθηκε για «προσβολή της δημόσιας αιδούς». Αρκετά αντίτυπα του βιβλίου κατασχέθηκαν από το τυπογραφείο και ο εκδοτικός οίκος Penguin κατηγορήθηκε για καταπάτηση της δημόσιας ηθικής.

Τελικά ο εκδοτικός οίκος κέρδισε τη δίκη διότι στο δικαστήριο αποδείχτηκε ότι:
α) η αίσθηση της δημόσιας ηθικής δεν είναι εύκολο να οριστεί επειδή στην κοινωνία μας υπάρχουν διάφορα είδη ηθικής  μερικά από τα οποία είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους. β) η αίσθηση της δημόσιας ηθικής είχε αλλάξει από την εποχή που γράφτηκε το βιβλίο. Το βιβλίο Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ, το οποίο θεωρήθηκε σκάνδαλο στην Αγγλία του 1961 βρίσκεται σήμερα μεταφρασμένο στις βιβλιοθήκες και στα βιβλιοπωλεία όλου του κόσμου χωρίς να σοκάρει κανένα. Μάλιστα η δημοσιότητα που πήρε το βιβλίο με τη κατάσχεση και τη δίκη του, το έκανε ιδιαίτερα γνωστό και δημοφιλές.
Πολύ σύντομα μετά τη δικαίωσή του ο εκδοτικός οίκος Penguin ππώλησε 3 εκατομμύρια αντίτυπα.
Το βιβλίο, παρόλο που (ίσως και επειδή) λογοκρίθηκε στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία έγινε σύντομα διάσημο για την ιστορία του που αφορούσε τη σεξουαλική αλλά και συναισθηματική σχέση μεταξύ ενός άνδρα της εργατικής τάξης και μιας γυναίκας ανώτερης τάξης. Εντύπωση προκάλεσαν οι ρητές περιγραφές των σεξουαλικών πράξεων καθώς και η χρήση κάποιων μη αποτιμωμένων γραπτώς - μέχρι τότε - λέξεων.
Το αντίτυπο του βιβλίου, (εκδόσεων Penguin, 1960) που είχε στην δίκη ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση αθώωσης του, βγήκε πρόσφατα σε δημοπρασία στο Λονδίνο.
Πωλήθηκε για 56.000 λίρες.
Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, ανάμεσά τους και στα ελληνικά σε πάρα πολλές εκδόσεις

Lawrence, David Herbert, 1885-1930. Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι / Ντ. Χ. Λώρενς · μετάφραση Γιώργος Τζήμας. - Αθήνα : Μεταίχμιο, 2017. - 520σ. · 17x12εκ. - (Μεταίχμιο Pocket)

Ένα αµφιλεγόµενο, πολυσυζητηµένο (και απαγορευµένο για χρόνια) αριστούργηµα, η παράνοµη ερωτική ιστορία της αριστοκράτισσας Κόνστανς Τσάτερλι και ενός άντρα της εργατικής τάξης, του δασοφύλακα Μέλορς. Το βιβλίο ασκεί κριτική στη "ζωή του πνεύµατος", την οριστικά αποκοµµένη από τη σάρκα (την οποία αντιπροσωπεύει ο ανάπηρος σύζυγος της Κόνστανς), και αποτελεί έναν ύµνο στη χαρά της σεξουαλικής ολοκλήρωσης.
Έχει µεταφερθεί επανειληµµένα στον κινηµατογράφο και στην τηλεόραση.


Lawrence, David Herbert, 1885-1930. Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλυ : Μυθιστόρημα / Ντ. Χ. Λόρενς · μετάφραση Γιώργος Ράικος. - Αθήνα : Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997. - 497σ. · 21x14εκ. - (Εικοστός Αιώνας)

«Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλυ δεν είναι μόνο το πιο γνωστό έργο του Ν. Λώρενς, είναι και το βιβλίο -σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, μιας εποχής που ο κοινωνικός ιστός μεταμορφωνόταν παρασύροντας τα ήθη σε μια δίνη από ανομολόγητες ως τότε καταστάσεις. Μετά το μυθιστόρημα αυτό η λέξη «αιδώς» άλλαξε σημασία κι ο έρωτας άλλαξε μορφή. Ο ανάπηρος σύζυγος, σερ Κλίφορντ, σύμβολο της συντηρητικής αναρχίας, ο εραστή, ο δασοφύλακας, Όλιβερ Μέλορς, σύμβολο της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας και τέλος η λαίδη Τσάτερλυ, η ανικανοποίητη σύζυγος, σύμβολο του έρωτα και της μητρότητας είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του δράματος που χάραξε, με τον τρόπο του, τη φυσιογνωμία του αιώνα μας»

Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλυ έγινε ταινία στον κινηματογράφο (1981 και 2015), παίχτηκε στην τηλεόραση (BBC One, 2015) και ανέβηκε και στο θέατρο (στην Ελλάδα το 2010).

Το τρέιλερ της τηλεοπτικής σειράς του BBC One:


Δεν υπάρχουν σχόλια: