5 Νοε 2018

Παρουσίαση Ανδρέα Καπανδρέου στο Ενημερωτικό Δελτίο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου

[Από το Ενημερωτικό Δελτίο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου (Τεύχος 6 - Σεπτέμβριος 2018)]

Ταλέντα : Ανδρέας Κ. Ανδρέου - συγγραφέας

Ο Ανδρέας Κ. Ανδρέου (Λειτουργός Πανεπιστημίου – Βιβλιοθηκονόμος) εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 1996. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία, Επιστήμες της Πληροφόρησης και Επιστήμες της Αγωγής σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο.

Χρησιμοποιώντας το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ανδρέας Καπανδρέου εξέδωσε μέχρι σήμερα τέσσερα προσωπικά βιβλία ενώ διηγήματά του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε ανθολογίες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό...


Ανδρέας Κ. Ανδρέου – συνάδελφος και συγγραφέας 
Ο Ανδρέας Κ. Ανδρέου (Λειτουργός Πανεπιστημίου – Βιβλιοθηκονόμος) εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 1996. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία, Επιστήμες της Πληροφόρησης και Επιστήμες της Αγωγής σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο. Χρησιμοποιώντας το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ανδρέας Καπανδρέου εξέδωσε μέχρι σήμερα τέσσερα προσωπικά βιβλία ενώ διηγήματά του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε ανθολογίες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το πρώτο του βιβλίο του Ανδρέα, ήταν μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα». 
Δώδεκα αλλόκοτα διηγήματα, δώδεκα παράξενες ιστορίες… 
1. «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν» 
2. «Αμάρ» 
3. «Το δωμάτιο με τους καθρέφτες» 
4. «Ένα μπουκέτο ορχιδέες από το πουθενά» 
5. «Θανάσιμο όνειρο» 
6. «Ο Δίας στο Facebook» 
7. «Η Αλίκη το ήθελε πολύ» 
8. «Σχολική εκδρομή» 
9. «Ο καταδιώκτης του Τζακ» 
10. «Η γυναίκα που έπεσε από ψηλά» 
11. «Μέχρι πού θα πάει αυτή η βαλίτσα;» 
12. «Η περιπέτεια ενός ονόματος ή Γιατί Ανδρέας Καπανδρέου» 

Το δεύτερο του βιβλίο, επίσης συλλογή διηγημάτων, κυκλοφόρησε το 2012 και έχει τίτλο «Ο
γιος της μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες». 
Καπανδρέου, Ανδρέας. Ο γιος της μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2012. ISBN: 978-618-5002-05-3 

Στη συνέχεια, το 2016, ο Ανδρέας εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, ένα ιστορικό μυθιστόρημα, επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά». 
«Όταν κάποτε, κάποιος, ανακαλύψει και διαβάσει αυτό το κείμενο, ίσως θεωρήσει την ιστορία μου εξωπραγματική, παράλογη και τρελή. Δεν θα τον αδικήσω. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ στη θέση του. Όμως, αυτά που καταγράφω είναι η δική μου πραγματικότητα, η δική μου μαρτυρία για τα όσα βίωσα. Πιο κάτω θα διαβάσετε για τη σχέση μου με τον Ρήγα Βελεστινλή και για την άγνωστη ιστορία της Ελλάδας, η οποία σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά που διηγούμαι. Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό και απίστευτο, τα γεγονότα στα οποία αναφέρομαι ακολουθούν ανάποδη χρονολογική φορά. Πρώτα συνέβησαν αυτά που διαδραματίστηκαν μετά και ακολούθως αυτά που έγιναν πριν. Είναι τόσα πολλά και αλλόκοτα αυτά που έζησα, που μου είναι δύσκολο, μετά από τόσα χρόνια, να τα αποτυπώσω με ακρίβεια στο χαρτί. …»
[ Ιωάννης Καρατζάς] 

Το 2017 ο Ανδρέας Καπανδρέου εξέδωσε την πρώτη του προσωπική ποιητική συλλογή με τίτλο «Το τέλος της Χιονάτης: ποίηση». 
Ποιητική συλλογή χωρισμένη σε πέντε βασικές θεματικές ενότητες: Ιστορικά, Πολιτικά, Κοινωνικά, Ερωτικά, Διάφορα. 
Το τέλος της Χιονάτης. Tο άδοξο τέλος ενός παραμυθιού. Ποιητική συλλογή για την απομυθοποίηση της ιστορίας, της πολιτικής, της κοινωνίας στην οποία ζούμε, αλλά και του έρωτα. Ποίηση για το γκρέμισμα των μύθων, μα και για το κτίσιμο νέων, αφού τελικά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτούς…

Ο Ανδρέας, από το 2010 διατηρεί το Βιβλιολογικό Ιστολόγιο @Ανδρέας Καπανδρέου που ασχολείται με τη λογοτεχνία, τα βιβλία, τον πολιτισμό και τη βιβλιοθηκονομία. 

Πηγή: Ενημερωτικό Δελτίο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου (Τεύχος 6 - Σεπτέμβριος 2018)]

Δεν υπάρχουν σχόλια: