31 Ιουλ 2017

Διηγήματα πολιτικής και επιστημονική φαντασίας του Νέαρχου Γεωργιάδη

Ο συγγραφέας – μουσικός παραγωγός Νέαρχος Γεωργιάδης (1944-2013) εξέδωσε το 1980 τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο: “Διηγήματα πολιτικής και επιστημονική φαντασίας”.

Η συλλογή αποτελείται από τα ακόλουθα επτά διηγήματα:
1.Μια άλλη εποχή, 2. Ο θύτης, το θύμα και ο αναγνώστης, 3. Δολοφονία σε slow motion, 4. Ο κυνοκέφαλος, 5. Το πάλεμα, 6. Μονομαχία με ακτίνες σκέψης και 7. Χλιάο.

Τα διηγήματα του Νέαρχου Γεωργιάδη μπορούν να χαρακτηριστούν ως ονειρικά και αλληγορικά. Ο συγγραφέας είναι φανερά επηρεασμένος από τα πολιτικά της εποχής του, την μεταπολίτευση ενώ τα σημάδια τους χούντας είναι ακόμα νωπά στη μνήμη του.

24 Ιουλ 2017

Το χειρόγραφο: μία νουβέλα του Κυριάκου Δημητρίου

Το χειρόγραφο / Κυριάκος Δημητρίου. Αθήνα: Πορεία, 2016.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Κυριάκος Δημητρίου διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αρχαιοελληνική πολιτική σκέψη, η πλατωνική παράδοση, η  πρόσληψη της ελληνικής αρχαιότητας στη νεότερη ευρωπαϊκή σκέψη και ο βρετανικός ωφελιμισμός.

Ο Δημητρίου, εμφανώς επηρεασμένος από τα επιστημονικά (και μη) αναγνώσματά του, μας παρουσιάζει μέσω της συγκεκριμένης νουβέλας, συγκεκαλυμένα, τη σύντομη βιογραφία του Άγγλου φιλόσοφου Floyer Sydenham (1710-1787).

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας (ο Δρ. φιλολογίας Γκέιλ Έλιοτ) ζει στο σύγχρονο Λονδίνο και ενώ ετοιμάζει το επιστημονικό του σύγγραμμα που αφορά τον Άγγλο φιλόσοφο Φλόουερ Σίντενχαμ, βλέπει κάθε βράδυ στον ύπνο του το ίδιο αγωνιώδες όνειρο – εφιάλτη: Κάποιος άγνωστος άντρας κρατώντας παραμάσχαλα έναν δερμάτινο χαρτοφύλακα με ένα χειρόγραφο φτάνει στις ερμητικά κλειστές πύλες του πανεπιστημιακού κολεγίου και αντιμετωπίζεται ως άγνωστος από τον φύλακα.

19 Ιουλ 2017

«Οκτώβρης» της Κωνσταντίας Φιλίππου, στην Κύπρο [δημοσίευση στο Bookia.gr]

Πραγματοποιήθηκε στον πολύ όμορφο χώρο του Υπαίθριου Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Δερύνειας (επαρχία Αμμοχώστου, Κύπρος), η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Οκτώβρης» της Κωνσταντίας Φιλίππου (εκδόσεις Μελάνι, 2017).
Τη συλλογή παρουσίασε ο φιλόλογος Άγγελος Σμάγας ενώ χαιρετισμούς απηυθύναν οι Άντρος Καραγιάννης (Δήμαρχος Δερύνειας) και Μαρία Παναγιώτου(Διδάκτωρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου). Ποιήματα από τη συλλογή διάβασε η φιλόλογος Άρτεμις Ριαλά. Την εκδήλωση η οποία πλαισιωνόταν από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συντόνιζε η Ελένη Σκούρου.  Για την πρώτη της ποιητική συλλογή μίλησε και η ίδια η ποιήτρια.
Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία της ποιήτριας Κωνσταντίας Φιλίππου:

13 Ιουλ 2017

Ο Μυστικός Σύντροφος του Ρήγα στις Βιβλιχνηλασίες της εφημερίδας Σημερινή



Βιβλιχνηλασίες / Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή

Ανδρέας Καπανδρέου: Ο Μυστικός Σύντροφος του Ρήγα

Μετά τα βιβλία του «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊστάιν»(2010) και «Ο γιος της Μάγισσας»(2012) των «αλλόκοτων» διηγημάτων ή ιστοριών-και τα δύο στη σφαίρα του φαντασιακού ή μαγικού ρεαλισμού-ο καλός συγγραφέας Ανδρέας Καπανδρέου ήλθε το 2016 να εμπλουτίσει τις πρωτοποριακές στο είδος αθηναϊκές Εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» με ένα απαιτητικό συνθετότερο εγχείρημα. Ωστόσο, το ιστορικό του μυθιστόρημα, με τον ως άνω τίτλο και τον διευκρινιστικό υπότιτλο «Η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά», έκτασης 257 σελίδων, δεν υπολείπεται σε δημιουργική ευρηματικότητα μιας ενδιαφέρουσας ανατρεπτικής πλοκής και  ευανάγνωστης γραφής.
Συγκεκριμένα, η συνύφανση γύρω από τον μυθο-ιστορικό ιστό πρωθύστερων σε βάθος φανταστικού χωροχρόνου σκηνικών επεισοδίων στο Μέρος Α΄ (2103 μ.Χ.) και υστερόπρωτων στο Μέρος Β΄(1790 μ.Χ.) σε μυθοπλαστική αναπαράσταση ενός ιστορικού παρελθόντος κατά την τελευταία δεκαετία του 18ου αιώνος στη Βιέννη και  σε άλλες βαλκανικές πόλεις.

9 Ιουλ 2017

Τρία διηγήματα και ένα επίμετρο από τη Χάρη Ν. Σπανού


Η Συνεδρία Ι, Το σπίτι, Ο ξένος / Χάρη Ν. Σπανού. Λευκωσία: Αιγαίον, 2015.

Με τρία αυτοτελή διηγήματα και ένα επίμετρο η γιατρός Χάρη Ν. Σπανού καταθέτει τη πρώτη της λογοτεχνική της πρόταση σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Αιγαίον.

Στο πρώτο διήγημα (Η συνεδρία Ι) μας παρουσιάζει μια συνεδρία μεταξύ μιας γυναίκας και του ψυχοθεραπευτή της.  Η Άρια, η πρωταγωνίστρια, περιγράφει στον θεραπευτή της ένα όνειρό που είδε. Μέσα από αυτό βγαίνει η ανάγκη της για αντρική συντροφικότητα αλλά και τα ψυχοσωματικά τραύματα λόγω των βιωμάτων που έχουν να κάνουν με την πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ιδιαίτερή της πατρίδα, η Κύπρος.  Με το τέλος της διήγησης και τη λήξη της συνεδρίας την οποία ο ψυχοθεραπευτής χαρακτήρισε κομβική, η Άρια δείχνει να λυτρώνεται. Οι σκέψεις του θεραπευτή με το τέλος της συνεδρίας ήταν ότι «σήμερα γεννήθηκε μια γυναίκα - χωρίς να χάσει ίχνος από την κοριτσίστικη αύρα της».

2 Ιουλ 2017

Τεύκρος Ανθίας: ένας διανοούμενος στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας της δεκαετίας του 30


Πως έζησα 18 μήνες στις Κεντρικές Φυλακές / Τεύκρος Ανθίας ; εισαγωγή, έρευνα, επιμέλεια Ανδρέας Κλ. Σοφοκλέους. Λευκωσία: Εν Τύποις, 2011.

Ο κύπριος ποιητής Τεύκρος Ανθίας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ανδρέα Παύλου Χατζημηνά, 1903-1968), περιγράφει την εμπειρία που είχε όταν συνελήφθη από τους Άγγλους για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.
Ο συγγραφέας ήταν μέλος του παράνομου Κομουνιστικού Κόμματος Κύπρου και συμμετείχε στην εξέγερση των Οκτωβριανών του 1931, όταν οργισμένοι πολίτες κατέλαβαν το βρετανικό κυβερνείο και αντικατέστησαν τη βρετανική σημαία με την ελληνική. Για πρώτη φορά συνελήφθη το 1932 και κλείστηκε στις Κεντρικές Φυλακές με βάση τα «διατάγματα Αμύνης». Μετά από δίμηνη παραμονή του, χωρίς δίκη, στις Κεντρικές Φυλακές καταδικάστηκε από το Κακουργοδικίο Λευκωσίας σε πέντε μήνες φυλάκιση την οποία εξέτισε στις ίδιες φυλακές. Μετά την αποφυλάκισή του τέθηκε υπό περιορισμό στο σπίτι του στο χωριό Κοντέα. Ακολούθησε νέα σύλληψή και φυλάκισή του στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας και μετά εκτοπισμός του στο μικρό χωριό Αντρολύκου της επαρχίας Πάφου. Λίγους μήνες μετά συνελήφθη ξανά (1933) και κλείστηκε στις φυλακές της Πάφου για ένα μήνα χωρίς δίκη. Ακολούθως, καταδικάστηκε για στασιαστική δράση και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.
Συνολικά ο Τεύκρος Ανθίας παρέμεινε φυλακισμένος για 18 μήνες.