8 Ιαν 2015

Μελέτες του Παναγιώτη Μουλλά για τον 19ο αιώνα / Ένας Μακεδόνας απόδημος στην Κεντρική Ευρώπη

Ρήξεις και συνέχειες: μελέτες για τον 19ο αιώνα / Παν.  Μουλλάς. Αθήνα: Σοκόλη, 1994.

Το βιβλίο του φιλόλογου – συγγραφέα Παναγιώτη Μουλλά (1935-2010) «Ρήξεις και συνέχειες» περιλαμβάνει 15 μελέτες που αφορούν πρόσωπα και γεγονότα του 19ου αιώνα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο με ιστορικές πηγές το οποίο ενδιαφέρει τους ερευνητές της συγκεκριμένης περιόδου.
Σε αυτό μπορεί κάποιος να διαβάσει κείμενα για τη λογοτεχνία της εποχής, ταξιδιωτικές μαρτυρίες, κείμενα που αναφέρονται στους Διονύσιο Σολωμό, Ανδρέα Κάλβο, Αλέξανδρο Σούτσο, Κωνσταντίνο Ασώπιο, Εμμανουήλ Ροΐδη, κ.α.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρήκα στο κείμενο με τίτλο «Ένας Μακεδόνας απόδημος στην Κεντρική Ευρώπη» στο οποίο ο Καστοριανός Παναγιώτης Ναούμ περιγράφει το ταξίδι που πραγματοποίησε το 1822 σε ηλικία 12 ετών, από την Καστοριά μέχρι τη Βιέννη και τη Λιψία όπου βρισκόταν ο μεγαλύτερος αδερφός του. Ο Ναούμ περιγράφει το ταξίδι και τα μέρη από τα οποία πέρασε (Μπίτολα / Μοναστήρι, Βελιγράδι, κ.α.) μέχρι να φτάσει στον προορισμό του καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Η αφήγησή του τελειώνει με την επιστροφή του στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος (1834-1837) και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από αυτό.    

Το κεφάλαιο «Ένας Μακεδόνας απόδημος στην Κεντρική Ευρώπη», το οποίο, όπως όλα τα άλλα συνοδεύεται από σχόλια και σημειώσεις του Παν. Μουλλά, χωρίζεται στα υποκεφάλαια: 1. Παιδικά χρόνια στην Καστοριά (1810-1822) – 2. Καστοριά: μια πηγή αποδημίας – 3. Ευρώπη 1822-1834 – Ο γυρισμός (1834).

Από τον πρόλογο του συγγραφέα:
«Τα κείμενα που επιλέγω στον τόμο αυτόν έχουν μιαν ορισμένη (χρονολογική, έστω) ενότητα: αναφέρονται όλα σε πρόσωπα και σε πνευματικά φαινόμενα του 19ου αιώνα.
Ρήξης ή συνέχειες; Θα έλεγα καλύτερα: Ρήξεις και συνέχειες. Γιατί το δίλλημα εδώ, μεθοδολογικό και θεματικό συνάμα, λειτουργεί καθοριστικά: ένα είδος διαλόγου ανάμεσα στη συμμόρφωση και την ανταρσία…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: