31 Ιαν 2015

Ο Ρήγας πίσω από τον Βελεστινλή του Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη

Ο Ρήγας πίσω από τον Βελεστινλή / Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης. Αθήνα: Καθημερινή, 2014. 


Όταν η εφημερίδα Καθημερινή και ο ιστορικός Θάνος Βερέμης (ο οποίος επιμελήθηκε τη σειρά ΗΓΕΤΕΣ) αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν μια σειρά βιβλίων αφιερωμένη στους ηγέτες του ελληνικού έθνους, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν εκτός τον Ρήγα (Φεραίο) Βελεστινλή ανάμεσα σε αυτούς. 
Για τη συγγραφή του συγκεκριμένου τόμου επιστρατεύτηκε ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης ο οποίος είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με τη ζωή και το έργο του Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή:
  • Ρήγας Βελεστινλής : Ο οραματιστής της "Ελληνικής Δημοκρατίας" (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2009).
  • Ρήγας Βελεστινλής : Διαφωτιστής, επαναστάτης, μάρτυρας [Συλλογικό έργο με τη συμμετοχή του Κιτρομηλίδη] (Ελευθεροτυπία, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγα, 2007).
  • Ρήγας Βελεστινλής: Θεωρία και πράξη (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2003).

Για το συγκεκριμένο βιβλίο, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης βασίστηκε πάνω στο βιβλίο «Ρήγας Βελεστινλής: Θεωρία και πράξη».

«Στη νέα του ενσάρκωση το κείμενο αναθεωρήθηκε στο σύνολό του, ενημερώθηκε κατά το δυνατόν και εμπλουτίστηκε με την ενδεδειγμένη εικονογράφηση. Η εικαστική μαρτυρία ζωντανεύει το μήνυμα του γραπτού λόγου και το αναμεταδίδει αποτελεσματικότερα. Προσφαίρεται στην παρούσα του μορφή ως συμβολή στη μελέτη των ηγετών που καθόρισαν την ιστορική πορεία του ελληνισμού» 
(από την προλογική σημείωση του συγγραφέα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: