11 Ιαν 2015

Το Πράσινο Μίλι του Στίβεν Κινγκ


Το Πράσινο Μίλι / Stephen King ; μετ. Πωλ Κωνσταντέας. Αθήνα: Bell, 1998.

Το πράσινο μίλι (τίτλος πρωτοτύπου: The Green Mile) είναι ένα μυθιστόρημα που έγραψε ο Στίβεν Κινγκ. Στην Αμερική εκδόθηκε αρχικά σε έξι χαρτόδετους μικρούς τόμους το 1996, ενώ το 1997 εκδόθηκε για πρώτη φορά σε ενιαίο τόμο. Στα ελληνικά εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1998 από τις εκδόσεις Bell σε μετάφραση του Πωλ Κωνσταντέα.
Πρόκειται για ακόμα ένα βιβλίο του διάσημου αμερικανού συγγραφέα το οποίο κατέληξε σε κινηματογραφική ταινία (1999) με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks.

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1932 στις φυλακές του Κολντ Μάουντεν και πιο συγκεκριμένα στη πτέρυγα για τους μελλοθάνατους, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε εκτέλεση μέσω της ηλεκτρικής καρέκλας. Το βιβλίο έχει στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος (ένα έγκλημα δύο κοριτσιών το οποίο στο τέλος εξιχνιάζεται) αλλά και φανταστικά στοιχεία (με τις υπερφυσικές δυνάμεις του κατάδικου Τζον Κόφι) αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι ο Στίβεν Κινγκ τα καταφέρνει το ίδιο καλά σε ότι κι αν γράψει…  
Περίληψη:

Στις φυλακές του Κολντ Μάουντεν, κατά μήκος του διαδρόμου που είναι γνωστός ως "Το Πράσινο Μίλι", διεστραμμένοι φονιάδες όπως ο ψυχοπαθής "Μπίλι δε Κιντ" Γουόρτον και μισότρελος Εντουάρ Ντελακρουά περιμένουν να συναντήσουν το θάνατο δεμένοι στην αγκαλιά του "Γερο- Σπίθα". Τους φρουρούν φύλακες έντιμοι και πονόψυχοι σαν τον Πολ Ετζκομπ και σαδιστές σαν τον Πέρσι Γουέτμορ. Ωστόσο, καλοί ή κακοί, αθώοι ή ένοχοι, κανένας τους δεν έχει ξαναδεί κάποιον τόσο τρομερό στην όψη όσο ο καινούριος κρατούμενος, ο Τζον Κόφι, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για το βιασμό και τη δολοφονία δύο μικρών κοριτσιών. Τι είναι ο Κόφι; Ενας διάβολος με ανθρώπινη μορφή; ή ένα πλάσμα εντελώς διαφορετικού είδους; Υπάρχουν πολύ περισσότερα μυστήρια στον παράδεισο και την κόλαση απ όσα μπορεί να φανταστεί οποιοσδήποτε στο Κολντ Μάουντεν – καθώς η αλήθεια αναδύεται με παλιρροικά κύματα που μόνο ο Στίβεν Κινγκ μπορεί να δημιουργήσει, για να καταλήξει σε μια εκρηκτική αποκάλυψη που θα σας αφήσει εμβρόντητους.



Μεγάλη επιτυχία γνώρισε πάντως και η κινηματογραφική διασκευή του έργου σε σκηνοθεσία του Frank Darabont.

Τα στοιχεία της ταινίας:

The lives of guards on Death Row are affected by one of their charges: a black man accused of child murder and rape, yet who has a mysterious gift.

Director:

 Frank Darabont

Writers:

 Stephen King (novel), Frank Darabont (screenplay)

Stars:

 Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse 

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: