14 Ιαν 2015

Η αρχή του απείρου: το διαχωροχρονικό μυθιστόρημα του Γιάννη Παπαθανασίου

Η αρχή του απείρου / Γιάννης Παπαθανασίου. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2013.

«Η αρχή του απείρου» είναι ο τίτλος του πρώτου μυθιστορήματος του Γιάννη Παπαθανασίου. Πρόκειται για ένα υπαρξιακό, διαχωροχρονικό, πολιτικό θρίλερ, επιστημονικής φαντασίας. Πίσω από την σκληρή (ρεαλιστική και μερικές φορές ωμή) γραφή του Παπαθανασίου μπορεί κάποιος να διακρίνει έναν κρυμμένο ρομαντισμό ενώ μέσα στο κείμενο υπάρχουν πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές πτυχές. Η όλη πλοκή θυμίζει νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο όμως διαδραματίζεται σε δύο παράλληλους κοντινούς μελλοντικούς κόσμους, την μπλε Γη (αυτή που γνωρίζουμε) και την πράσινη Γή (στην οποία ο ουρανός είναι πράσινος και η πανίδα μπλε).  Παρόλο που πρόκειται για ιστορία επιστημονικής φαντασίας οι πρωταγωνιστές δεν είναι τέρατα και εξωγήινοι αλλά απλοί καθημερινοί χαρακτήρες. Στο βιβλίο γίνεται ταυτόχρονα και μια προσπάθεια επεξήγησης του σύμπαντος και της δημιουργίας του.
Ο συγγραφέας φέρνει το παιχνίδι στα δικά του μέτρα παίζοντας «στο γήπεδο του» αφού η όλη ιστορία διαδραματίζεται, κυρίως, στη Μεγάλη Βρετανία (Λονδίνο, Εδιμβούργο και Νόττινχαμ) όπου έχει ζήσει, ενώ χρησιμοποιεί αρκετές λεπτομέρειες σε θέματα φυσικής (μια επιστήμη την οποία έχει σπουδάσει).


Από το οπισθόφυλλο:
«Σεράγεβο 1993 καλοκαίρι και εγώ παιδάκι δέκα χρονών να περπατάω ανέμελος στη Ferhadija. Ο ήλιος έλαμπε, η ζέστη αποπνικτική στα μέσα του Ιούλη και στον πεζόδρομο οι συνηθισμένες σκηνές των καταστηματαρχών που άνοιγαν τα μαγαζιά τους, με πλαστικά ποτήρια καφέ στο χέρι. Άνθρωποι που πήγαιναν βιαστικοί στη δουλειά τους, μανάδες με μικρά παιδιά να τα πηγαίνουν σχολείο, έφηβοι με ποδήλατα ανάμεσα στις καφετέριες. Καθώς προχωρούσα μπροστά από την καθολική εκκλησία και την εβραϊκή συναγωγή έβλεπα στο βάθος τους μιναρέδες της παλιάς πόλης. Ξάφνου, το σκηνικό άλλαξε μόλις έστριψα στον πρώτο δρόμο δεξιά και είδα τις στέγες των σπιτιών να είναι μισοδιαλυμένες και μια βροχή από κεραμίδια να πέφτει σπάζοντας σε κομμάτια και να με ξεκουφαίνει.»

Ο Μάρκαν Πέρεττ, κατάγεται από την Βοσνία, αλλά είναι Βρετανός πολίτης. Είναι ένας καθώς πρέπει άνθρωπος της εποχής του, ο οποίος βαριόταν τις Τετάρτες μέχρι εκείνη την Τετάρτη, στις 27 Οκτωβρίου του 2021, όταν η ζωή του θα αλλάξει δραματικά. Μέσα από την περιπέτεια που θα ζήσει δε θα βγει ίδιος μα ούτε και αλώβητος. Το πιο σημαντικό: θα ξέρει πλέον ποιος είναι αληθινά και θα γνωρίζει πράγματα που ένας απλός ανθρώπινος νους δε θα μπορούσε να τα χωρέσει.


Η «Αρχή του Απείρου» είναι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που έχει να προτείνει μια ξεχωριστή άποψη για το σύμπαν και τη μοναδικότητα της ψυχής, όταν αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με το άπειρο. Πιθανά, ανάμεσα στις σελίδες του, να βρείτε και τη δική σας ψυχή να στέκεται γυμνή απέναντι στο σύμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: