25 Μαΐ 2018

Το χρονικό της ζωής του Stephen HawkingStephen Hawking (1942-2018)
«Το χρονικό του χρόνου» (A brief history of time) είναι ο τίτλος του διάσημου εκλαϊκευμένου βιβλίου του Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) για την κοσμολογία.

«Το χρονικό της ζωής μου» (My brief history) είναι ο τίτλος που ο Stephen Hawking χρησιμοποίησε για την αυτοβιογραφία του, κάνοντας λογοπαίγνιο με τον τίτλο του προηγούμενού του βιβλίου.

Το “My brief history” εκδόθηκε το 2013 (πέντε χρόνια πριν τον θάνατο του μεγάλου Βρετανού φυσικού). Στα ελληνικά το βιβλίο εκδόθηκε την ίδια χρονιά από τις εκδόσεις Τραυλός σε μετάφραση Νέστορα Χούνου.
Σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία, η οποία είναι γραμμένη με απλότητα και σε αρκετά σημεία της με χιούμορ, ο Hawking αναφέρεται στην προσωπική του ζωή: τα παιδικά του χρόνια, την αναπηρία του, τις δυσκολίες που συνάντησε λόγω της υγείας του, τους δύο του γάμους και τα τρία του παιδιά. Δίνει πληροφορίες όμως και για τη φυσική, το πως ο ίδιος αντιλήφθηκε τη μεγάλη έκρηξη (Big Bang), τις μαύρες τρύπες, τις σκουλικότρυπες, το ταξίδι στον χρόνο και τον φανταστικό χρόνο. Αναφέρεται επίσης στο συγγραφικό του έργο και στην παρακαταθήκη που άφησε στην επιστήμη της φυσικής.

Με συγκίνηση ο αναγνώστης διαβάζει την τραγική κατάσταση της υγείας του συγγραφέα η οποία τον έφερε πολλές φορές κοντά στον θάνατο (ούτε οι ίδιοι οι γιατροί του δεν πίστευαν ότι θα ζήσει μέχρι τα 76 του χρόνια). Τελικά από νεαρή ηλικία ο Hawking βρέθηκε τετραπλιγικός σε τροχοκάθισμα, χωρίς να μπορεί να μιλήσει καν με την κανονική του φωνή (λόγω μιας τραχειοτομής που του έγινε έχασε τη φυσική του φωνή και μιλούσε με ειδικό λογισμικό μέσω υπολογιστή).
Παρ΄όλ’αυτά ο Hawking θεωρεί τον εαυτό του τυχερό αφού όπως δηλώνει η αναπηρία του δεν στάθηκε σοβαρό εμπόδιο στην επιστημονική του εργασία. Ομολογεί ότι μάλλον τον ωφέλησε  αφού δεν ήταν υποχρεωμένος να διδάσκει, να δίνει διαλέξεις ή να συμμετέχει σε βαρετές και χρονοβόρες επιτροπές. Έτσι, αξιοποιούσε τον χρόνο του ολοκληρωτικά στην έρευνα. Επίσης παραδέχεται ότι η καθήλωσή του σε ηλεκτρικό τροχοκάθισμα και η παράξενη ηλεκτρονική φωνή του τον έκαναν πιο αναγνωρίσιμο και διάσημο.

Όσον αφορά τα ταξίδια στον χρόνο ο Stephen Hawking παραδέχεται ότι υπάρχει η πιθανότητα, με τις κατάλληλες κβαντικές συνθήκες να δημιουργηθούν προϋποθέσεις όπου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι. Δηλώνει επίσης ότι «οι φυσικοί θα έπρεπε να συζητούν ελεύθερα το συγκεκριμένο ερώτημα, χωρίς να τους περιγελούν ή να τους ειρωνεύονται». Η δική του εκτίμηση πάντως είναι ότι τέτοιο ταξίδι δεν έχει πραγματοποιηθεί και ούτε θα μπορέσουμε να το κατορθώσουμε αφού (δηλώνει με χιούμορ) «αν υπήρχε τέτοια περίπτωση, θα μας είχαν ήδη κατακλύσει τουρίστες από το μέλλον».

Το βιβλίο συνοδεύεται από σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή του Stephen Hawking.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Η αυτοβιογραφία του πιο διάσημου, εν ζωή, επιστήμονα του κόσμου.
Η αίσθηση να έχεις ένα εντελώς λειτουργικό μυαλό μέσα σε ένα σώμα που σε περιορίζει, και
σε κρατά καθηλωμένο, είναι τρομακτική.
Η αυτοβιογραφία του Στίβεν Χόκινγκ έχει ανεκτίμητη αξία. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο, γεμάτο άγνωστες ιστορίες και αδημοσίευτες φωτογραφίες, εμπλουτισμένο με δόσεις αυθεντικής επιστήμης και φλεγματικού χιούμορ. Είναι σαν να διαβάζεις την αποχαιρετιστήρια επιστολή ενός επιστήμονα που εμφανίζεται στην ανθρωπότητα μία φορά στα εκατό χρόνια - ενός ανθρώπου που αρνήθηκε τη μοίρα του, αψήφησε τον θάνατο, αποδέχθηκε τη φύση του και απέδειξε πως, ακόμη και παράλυτος, μπορείς να σκέφτεσαι, να ερωτεύεσαι, να δημιουργείς, να κάνεις πράγματα.

"Ήταν μια λαμπρή περίοδος. Ήμουν ζωντανός και έκανα έρευνα στη θεωρητική φυσική. Ήθελα να γνωρίζω γιατί υπάρχει το σύμπαν - γιατί υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από το τίποτε. Είμαι ευτυχής αν κατάφερα να προσθέσω κάτι στην κατανόηση του Κόσμου μας". (Stephen Hawking)

Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής τοποθετημένος κάτω από την αναπηρική πολυθρόνα του Χόκινγκ, μετατρέπει σε λέξεις κάθε σύσπαση στο μάγουλο του καθηγητή. Ως αποτέλεσμα, ο συγγραφέας κατόρθωσε, με βασανιστικά αργό ρυθμό, να συνθέσει ένα μεστό κείμενο 21.000 λέξεων στο οποίο αναλύει το πρωτοποριακό έργο του στην κβαντική κοσμολογία, στις μαύρες τρύπες του διαστήματος και στη θεωρία των πάντων.
Παράλληλα, αποκαλύπτει την προσωπική ζωή του, από την παιδική ηλικία του στο μεταπολεμικό Λονδίνο, τη διάγνωσή του με τη νόσο των κινητικών νευρώνων σε ηλικία 21 ετών και τα αλλεπάλληλα, ευτυχώς άκαρπα ραντεβού του με τον θάνατο, μέχρι τους δύο γάμους του, τις αμφιλεγόμενες περιστάσεις που οδήγησαν στη διάλυσή τους, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της σωματικής παράλυσης, την ατσάλινη θέληση για ζωή και την ανάδειξή του σε διασημότητα.

Hawking, Stephen, 1942-2018. Το χρονικό της ζωής μου : Αυτοβιογραφία / Stephen Hawking· μετάφραση Νέστορας Χούνος · επιμέλεια Κώστας Κλεΐδης. - 1η έκδ. - Αθήνα : Τραυλός, 2013. - 161σ. · 26x20εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: