4 Μαΐ 2023

Μια ζωή όπως την έζησα: το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γιώργου Αρέστη

 

Ο γνωστός δικαστής Γιώργος Αρέστης, μέσα από το αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Μια ζωή όπως την έζησα» μας διηγείται την ιστορία της ζωής του, ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια στον Άγιο Μέμνονα Αμμοχώστου, τις σπουδές του σε Ελλάδα και Αγγλία, τη δημιουργία της οικογένειάς του, τα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού μετά την τουρκική εισβολή του 1974, την επιβίωση του στην προσφυγιά, τα επαγγελματικά του βήματα, μέχρι και την καταξίωσή του ως δικαστής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα από την περιγραφική αλλά και νοσταλγική αφήγηση του Αρέστη, αντλούμε ενδιαφέρουσες ιστορικές και πολιτιστικές πληροφορίες, ενώ η ιστορία της ζωής του αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού εξελίσσεται ταυτόχρονα με την ιστορία του τόπου.

Ο συγγραφέας μας μεταφέρει μέσα από το βιβλίο τις δυσκολίες των παιδικών του χρόνων ενώ μέσω της αφήγησής του ζούμε κι εμείς τις σημαντικές στιγμές της κυπριακής αλλά και ελλαδικής ιστορίας, όπως τις βίωσε και της αντιλήφθηκε ο ίδιος: τον αγώνα της ΕΟΚΑ, την χούντα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, την προσφυγιά, τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής...

Σημαντικές πληροφορίες δίνονται και για το οικογενειακό δέντρο του συγγραφέα, ενώ το βιβλίο συνοδεύεται από πολλές φωτογραφίες. Στο Παράρτημα, στο τέλος του βιβλίου, δημοσιεύονται ομιλίες και άρθρα του ίδιου του συγγραφέα ή που αφορούν τον ίδιο.  

Το βιβλίο του Γιώργου Αρέστη αξίζει να διαβαστεί, τόσο ως η βιογραφία ενός καταξιωμένου και σημαντικού άντρα, αλλά και ως χρονογράφημα μιας εποχής.

Αρέστης, Γιώργος. Μια ιστορία όπως την έζησα. Λευκωσία: Εκδόσεις  Εν τύποις, 2022

* Τον Γιώργο Αρέστη είχα την τιμή να τον γνωρίσω από κοντά όταν διετελέσαμε μαζί μέλη του ΔΣ του ΕΠΟΚ (Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου). Σε μια από τις κοινές μας συνεδρίες, λοιπόν, μου χάρισε το βιβλίο του το οποίο  διάβασα, πραγματικά, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον! 

Τελειώνοντας την ανάγνωσή αισθάνθηκα τυχερός που διάβασα το βιβλίο, αφού μέσα από αυτό γνώρισα τον Γιώργο καλύτερα ως άνθρωπο και αισθάνθηκα σοφότερος από τις πληροφορίες που πήρα μέσα από τη διήγησή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: