20 Μαΐ 2023

Σκηνές από έναν γάμο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (θεατρικό)


 Το έργο «Σκηνές από έναν γάμο» (Scener ur ett äktenskap) γράφτηκε το 1973 από τον Σουηδό σεναριογράφο – σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (Ingmar Bergman, 1918-2007).

Αρχικά εμφανίστηκε ως τηλεοπτική σειρά (1973) και αργότερα ως κινηματογραφική ταινία (1974). Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ανέβηκε και στο θέατρο.

Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, προδοσίας, χωρισμού και επανασύνδεσης ενός ζευγαριού. Μια καθημερινή και πάντα επίκαιρη ιστορία που αγγίζει θέματα όπως: η φθορά του έρωτα μέσα από έναν γάμο, το ανικανοποίητο αίσθημα του ανθρώπου και την τάση του να κυνηγά αυτό που δεν έχει, τον συμβιβασμό που πρέπει ή  δεν πρέπει να κάνει κανείς σε μια σχέση, την πίστη, την απιστία, την ερωτική έλξη…

Στα ελληνικά, μεταξύ άλλων παραστάσεων, το έργο ανέβηκε το 2023 σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη. Τους ρόλους του ζευγαριού Γιόχαν και Μαριάννας έπαιξαν οι ηθοποιοί Νίκος Ψαρράς και Μαρίνα Ασλάνογλου. (Φιλική συμμετοχή στο βίντεο της παράστασης είχε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη).

Από την περιγραφή της ελληνικής παράστασης:

«Οι σκηνές από ένα γάμο» το πιο προσωπικό έργο του Μπέργκμαν γυρίστηκε πριν από πενήντα χρόνια, το 1973  – αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα έγινε τεράστια κινηματογραφική επιτυχία.  Οι Σκηνές είναι μια ωμή και αποκαλυπτική ανατομία του αστικού γάμου: «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολοκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» έλεγε ο Μπέργκμαν. Το έργο του είναι ένα γενναίο σχόλιο για όλους τους γάμους, για όλες τις σχέσεις, είναι μια βουτιά στο κενό.  Είναι μια σπουδή πάνω στο υπαρξιακό πεδίο συνάντησης αλλά σύγκρουσης με τον Άλλο.

Η παράσταση κρατά τη δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους σκηνών του σεναρίου και εστιάζει στους δύο πρωταγωνιστές, στους δύο συζύγους περιγράφοντας «την τέχνη να σκουπίζεις κάτω απ’ το χαλί», την καθοριστική απιστία, το διαζύγιο και τέλος «την συνάντησή τους μια νύχτα κάπου στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: