27 Ιουλ 2020

Μια ζωή μέσα στον άνεμο: βιβλίο για τη ζωή της Ζήνας Κάνθερ


Η Ζήνα Κάνθερ (γνωστή και ως πριγκίπισσα της Τύρας) εξέδωσε το 1968 στην Αθήνα ένα βιβλίο το οποίο δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό. Το βιβλίο έχει τίτλο «Μια ζωή στο άνεμο». 

Gunther de Tyras, Zena. Μια ζωή μέσα στον άνεμο. Αθήναι: Ι. Ν. Ζαχαρόπουλος, 1968

Σε αυτό η πριγκίπισσα Ζήνα διηγείται τη συνάντησή της στη Μαδρίτη με την Μαρία μια εμφανίσιμη και πλούσια Κύπρια. Η Μαρία την οποία γνώρισε μέσω ενός κοινού γνωστού ξεκινά την αφήγηση της ιστορίας της  η οποία δεν είναι άλλη από την πραγματική ιστορία της ίδιας της Ζήνας Κάνθερ (το κανονικό της όνομα ήταν Θεοδοσία) που ξεκινά  από τη γέννησή της στην Τάλα της Πάφου το 1927 σε μια πάμφτωχη οικογένεια.

Περιγράφει τις κακουχίες και την πείνα που έζησε, τους άντρες που γνώρισε, τη γέννηση του εξώγαμου παιδιού της, την εργασία της σε καμπαρέ που την έκαναν διάσημη σε όλη την Κύπρο και την γνωριμία και τελικά τον γάμο της με έναν από τους πλουσιότερους άντρες του κόσμου. Σε μια ζωή σαν παραμύθι, από φτωχή έγινε πάμπλουτη και μάλιστα έγινε και πριγκίπισσα.


Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται άλλα ονόματα από τα πραγματικά ενώ σε κάποιες άλλες η συγγραφέας διατηρεί τα πραγματικά ονόματα. Η ιστορία συνεχίζεται μέχρι τη δεκαετία του 60 όπου ο Αμερικανός σύζυγός με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω αλκοολισμού επισκέπτεται κλινικές του εξωτερικού για να θεραπευτεί.

Ακόμη μεγαλύτερο ιστορικό ενδιαφέρον, όμως, έχει η ζωή της Ζήνας Κάνθερ μετά το 1968 με τις τεράστιες φιλανθρωπίες της (έκτισε σχολεία, εκκλησίες, μουσεία, ενώ βοήθησε χωριά και φτωχές οικογένειες)  αλλά και την πολιτική της  δράση. Βοήθησε την πατρίδα της σε δύσκολους καιρούς χρηματοδοτώντας απλόχερα την άμυνα της Κύπρου κατά τις δικοινοτικές ταραχές με τους τούρκους ενώ ενίσχυσε και τον Γεώργιο Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β. Αυτό μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να μπει στο στόχαστρο της ΚΥΠ η οποία την παρακολουθούσε.

 Ήταν ιδιοκτήτρια του σινεμά Ζήνα Πάλλας και του μεγάρου Ζήνα στο κέντρο της Λευκωσίας. Απεβίωσε το 2012 στη Λευκωσία σε ηλικία 85 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: