23 Ιουλ 2020

Θανάσιμα φεγγάρια: αστυνομικό μυθιστόρημα του Μιχάλη Νικολάου«Θανάσιμα φεγγάρια» ονομάζεται το μυθιστόρημα μυστηρίου του Μιχάλη Νικολάου. Η πλοκή του βιβλίου θυμίζει υψηλού επιπέδου αστυνομικές ταινίες θρίλερ. Η ιστορία περιλαμβάνει μεταφυσικά στοιχεία και στοιχεία τρόμου, ένα είδος στο οποίο ο συγκεκριμένος συγγραφέας έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του σε προηγούμενά διηγήματα.
Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, βγαλμένος μέσα από νουάρ ταινία ο οποίος καλείται να εξιχνιάσει κάποιους περίεργους και βάναυσους φόνους οι οποίοι πραγματοποιούνται με ιεροτελεστικό τρόπο σε μια μικρή πόλη.
Το ερώτημα που τίθεται από την αρχή και απασχολεί τόσο τον πρωταγωνιστή, όσο και τον αναγνώστη είναι κατά πόσον πίσω από τις δολοφονίες κρύβεται ένας μανιακός κατά συρροή δολοφόνος ή κάτι πιο οργανωμένο και πιο «σατανικό».
Οι φόνοι πάντως φαίνεται ότι σχετίζονται με τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και τους δαίμονές τους…

Από το οπισθόφυλλο 
«Το πτώμα του άντρα ήταν άγρια κακοποιημένο και φρικτά κομματιασμένο […] Το στόμα του ορθάνοιχτο ήταν κομμένο στις δύο άκριες, που οι χαρακιές έφταναν μέχρι τους κροτάφους, ενώ το στομάχι του, όπως αποδείχτηκε απ' την πρόχειρη εξέταση, ήταν γεμάτο χρυσά νομίσματα! Ήταν ημίγυμνος και στο στήθος του είχε βαθιές χαρακιές, όπως στα χέρια και στην πλάτη. Το αίμα έσταζε ακόμη πηχτό απ' τα μάτια που άρχισε να ξεραίνεται, ενώ μερικές μύγες κάθισαν επάνω προκαλώντας αηδία σ' έναν αστυνομικό, που έκανε εμετό έξω απ' το παράθυρο. Στο πάτωμα υπήρχε πολύ αίμα, που έκανε ένα κύκλο γύρω απ' την καρέκλα, ενώ τα γυμνά ποδάρια του κολυμπούσαν μέσα στο κόκκινο παχύρευστο υγρό. 
Για μια στιγμή το πρόσωπο του Οδυσσέα τσάκισε. Έδειχνε να χάνεται μέσα σε μια βαθιά άβυσσο σκέψεων και μια ήττα που δεν ξαναγνώρισε. Του το αναγνωρίζω. Με φρίκαρε πραγματικά!»

Όταν ο αστυνομικός διευθυντής του τμήματος εγκλημάτων της μικρής μεσαιωνικής καστροπολιτείας ζητά τη συμβολή του ιδιωτικού ντετέκτιβ Οδυσσέα Πέλοπα στην εξιχνίαση μιας σειράς από φρικιαστικούς φόνους, αυτός αποδέχεται πιστεύοντας πως βρίσκεται ενώπιον ενός καινούριου μανιακού δολοφόνου. Η πορεία των ερευνών του, όμως, αποδεικνύει το τρομερό μυστικό που υποκρύπτεται πίσω από αυτά τα εγκλήματα.   

Νικολάου, Μιχάλης. Θανάσιμα φεγγάρια. Αθήνα: Συμπαντικές Διαδρομές, 2019


Ο Μιχάλης Νικολάου είναι φιλόλογος, συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας. Το 2015 εκδόθηκε το νεανικό - εφηβικό μυθιστόρημα του «Τρελά Γατομπερδέματα», το 2017 οι συλλογές διηγημάτων «Η Πανσιόν και άλλα διηγήματα» και «33ΜΚ και άλλα διηγήματα» από τον εκδοτικό οίκο Συμπαντικές Διαδρομές. Το 2018 εκδόθηκε το εφηβικό του μυθιστόρημα «Πάρτι… χάλιμπαμ!» από τις εκδόσεις Όστρια. Έχει επίσης δημοσιευμένα διηγήματα σε συλλογικούς τόμους. Το 2016, σε σενάριο του ιδίου, ετοιμάστηκε η ταινία μικρού μήκους «Μπίλης» που πήρε μέρος στο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους της Αγγλίας. Το 2014 ανέβηκε από την ΕΘΑΛ Λεμεσού το βραβευμένο θεατρικό του έργο «Διλήμματα». Επίσης, το θεατρικό του έργο «Συμβιβασμοί γυναικών» (2015) πήρε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό «Το Καφενείο των Ιδεών» και το 2018 το θεατρικό του έργο «Άφατα» παρουσιάστηκε σε μορφή αναλογίου από το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) στα πλαίσια του Προγράμματος PLAY ON 4!


Δεν υπάρχουν σχόλια: