29 Μαΐ 2018

Δείπνο ηλιθίων (θεατρικό έργο)


Δείπνο ηλιθίων ονομάστηκε στα ελληνικά η κωμωδία του Γάλλου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Φρανσίς Βεμπέρ (Francis Veber). 
Το έργο γράφτηκε το 1997 και το 1998  έγινε κινηματογραφική ταινία με τον τίτλο «Le Dîner de Cons». Αργότερα ανέβηκε και σαν θεατρικό, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και παίχτηκε σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Στα αγγλικά το έργο έγινε γνωστό ως «The dinner game» και στα ελληνικά ως «Δείπνο ηλιθίων».

Το σενάριο αφορά την ιστορία ενός επιτυχημένου αλλά και υπερόπτη μεγαλοεκδότη ο οποίος μαζί με την παρέα του συνηθίζουν να διοργανώνουν δείπνα καλώντας σε αυτά άγνωστους ηλίθιους με σκοπό να διασκεδάζουν μαζί τους περιγελώντας τους.  Νικητής θα είναι αυτός που θα καταφέρει να πάρει μαζί του στο δείπνο τον πιο ηλίθιο από όλους.
Ο ηλίθιος όμως που διάλεξε ο πρωταγωνιστής για τη συγκεκριμένη βραδιά, ένας καλοκάγαθος γκαφατζής, καταφέρνει χωρίς να το θέλει να αναστατώσει και να διαλύσει τη ζωή του μεγαλοεκδότη, μέσα σε ένα βράδυ.

Αυτή η έξυπνη κωμωδία που θα μπορούσε να ονομάζεται και «Η εκδίκηση του Βλάκα» προσφέρει άφθονο γέλιο με πρωταγωνιστή (στις ελληνικές παραστάσεις) τον Σπύρο Παπαδόπουλο ο οποίος ενσαρκώνει τέλεια τον ρόλο του γκαφατζή, ηλίθιου, υποψηφίου θύματος.
Πρόκειται για μια παράσταση, η οποία μέσα από το κωμικό στοιχείο και τις ανατροπές προκαλεί αβίαστο γέλιο, αλλά και σκέψεις γύρω από τα κοινωνικά στερεότυπα και την επίδρασή τους στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Το έργο έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία σε όλο τον κόσμο με πολυάριθμα ριμέικ τόσο στο Χόλιγουντ όσο και στο Μπόλιγουντ.

Στις ελληνικές παραστάσεις που ανέβηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο συμμετείχαν οι ακόλουθοι:
Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος - Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου - Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή - Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου - Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας - Ηθοποιοί: Σπύρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βασίλης Ρίσβας, Άννα Μενενάκου, Χρήστος Σπανός, Ξανθή Γεωργίου και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος [στις αρχικές παραστάσεις τον ρόλο του εφοριακού είχε ο Τάκης Παπαματθαίου].



Το τρέιλερ του έργου:

Δεν υπάρχουν σχόλια: