17 Δεκ 2024

Αγύριστο κεφάλι: ο Άλκης Αλκαίος που γνώρισα... του Μίλτου Πασχαλίδη

 




Το βιβλίο «Αγύριστο κεφάλι: ο  Άλκης Αλκαίος που γνώρισα» το έγραψε ο γνωστός τραγουδοποιός και ερμηνευτής Μιλτιάδης (ή Μίλτος) Πασχαλίδης.

Το βιβλίο δεν είναι ακριβώς βιογραφικό, ούτε και χρονογράφημα. Είναι οι σκέψεις, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα του Μιλτιάδη Πασχαλίδη  που περιγράφει τον διάσημο στιχουργό, έτσι όπως τον γνώρισε ο ίδιος.

Αν λοιπόν σε αυτές τις σκέψεις, αναμνήσεις και συναισθήματα, προσθέσουμε στίχους, μαζί με άγνωστες ιστορίες για το πως γράφτηκαν και πως μελοποιήθηκαν κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του Άλκη Αλκαίου (εν κόσμο Βαγγέλης Λιάρος, 1945-2012), έχετε το βιβλίο το οποίο προτείνουμε για σήμερα.

Το βιβλίο ουσιαστικά μας δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε  καλύτερα αυτόν τον εκπληκτικό αλλά και μοναχικό και αποτραβηγμένο στιχουργό και γιατί όχι, να ξανακούσουμε τα τραγούδια του.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από τους στίχους και τον τίτλο του ομώνυμου τραγουδιού. Ένα τραγούδι που δημιούργησαν οι δυο τους και για το οποίο ο Αλκαίος είχε πει στον Πασχαλίδη ότι το εμπνεύστηκε από το αγύριστο κεφάλι που έχουν και οι δύο.

 Στο βιβλίο υπάρχει και ειδικό κεφάλαιο με τίτλο «Με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη» που κάνει αναφορά στο τραγούδι του Αλκαίου «Πάντα γελαστοί» που αφιερώθηκε από τον στιχουργό στον δολοφονηθέντα από τους τούρκους Σολωμό Σολωμού.  ο τραγούδι αποτελεί μέρος του δίσκου «Στου αιώνα την παράγκα» (1996). Το τραγούδι Πάντα Γελαστοί ηχογραφήθηκε την τελευταία στιγμή και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο ο οποίος ήταν σχεδόν έτοιμος.

 Αξιοσημείωτο, πάντως είναι το γεγονός είναι πως ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης στο βιβλίο του δίνει μια λίγο διαφορετική εκδοχή για τη δημιουργία του τραγουδιού. Γράφει ότι το τραγούδι δεν γράφτηκε μετά την δολοφονία του Σολωμού αλλά ότι προϋπήρχε μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο και ότι αφιέρωσε στους Κύπριους Τάσο Ισαάκ, Σολωμό Σολωμού αλλά και στον αναρχικό Χριστόφορο Μαρίνο που πέθαναν εκείνη τη χρονιά (1996).

 Η αναφορά του Θάνου Μικρούτσικου στο τραγούδι - https://andreaskandreou.blogspot.com/2023/02/blog-post.html



Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Αυτός ο τύπος, σχεδόν τριάντα χρόνια εθελούσια αποκλεισμένος σε δυο δωμάτια, ένα στην Κάτω Κηφισιά και ένα στην Πάργα, μου είχε ανοίξει παράθυρα σε όλο τον κόσμο. Με είχε πάει στη Γη των Βησιγότθων, στο Μεξικό, στο Κατμαντού, στο Μετς και στο Πόρτο Ρίκο, μαζί είχαμε στήσει οδοφράγματα στο Παρίσι του Μάη του '68, είχαμε ανέβει στο κάρο μαζί με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, σαλπάραμε στο τσούρμο του Σεβάχ, από το Ταζ Μαχάλ ως το Ντεπό κι από την Πάργα ως την πλατεία Χόρχε ντ´ Αλβαράδο. [Οι αναφορές του συγγραφέα σε γεωγραφικά τοπωνύμια, είναι φυσικά βγαλμένες μέσα από τους στίχους του Άλκη Αλκαίου που έγιναν διάσημα τραγούδια…].

 Πασχαλίδης, Μίλτος. Αγύριστο Κεφάλι: ο Άλκης Αλκαίος που γνώρισα…. Αθήνα: ΚΨΜ, 2017 (2η έκδ).





Δεν υπάρχουν σχόλια: