2 Φεβ 2023

«Όσοι με τον χάρο γίναν φίλοι με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη…»: στίχοι του Άλκη Αλκαίου για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού

Σολωμός Σολωμού, Δημήτρης Μητροπάνος, Άλκης Αλκαίος, Θάνος Μικρούτσηκος

Στις 11 Αυγούστου 1996 κατά τη διάρκεια αντικατοχικής πορείας μοτοσικλετιστών στο οδόφραγμα της Δερύνειας στην Αμμόχωστο έγιναν επεισόδια στη νεκρή ζώνη κατά τα οποία δολοφονήθηκε  από τούρκους ο Τάσος Ισαάκ (1972-1996). Ζωντανή μετάδοση της δολοφονίας του Ισαάκ παρακολουθήσαμε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που κάλυπταν τα γεγονότα…

Λίγες μέρες αργότερα στις 16 Αυγούστου 1996 κατά τη διάρκεια της κηδείας του Ισαάκ σε μια αυθόρμητη πορεία προς τον χώρο δολοφονίας τουέγιναν νέα επεισόδια.

Απέναντι από τους Ελληνοκύπριους διαδηλωτές παρατάχθηκαν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι Γκρίζοι Λύκοι και Τούρκοι στρατιώτες. Ξαφνικά, μέσα από το πλήθος εμφανίστηκε ένας μαυροφορεμένος νεαρός, ο Σολωμός Σολωμού (1970-1996) ο οποίος κατάφερε να διασπάσει τον κλοιό των κυανόκρανων που βρισκόταν μεταξύ των δύο ομάδων και να τρέξει μέσα στα κατεχόμενα εδάφη. Εκεί βρισκόταν ένας ιστός πάνω στον οποίο κυμάτιζε η τουρκική σημαία. Ο Σολωμός με γρήγορες κινήσεις, σαν κομάντο, και αφού πρώτα έβαλε το τσιγάρο που κρατούσε στο στόμα, σκαρφάλωσε πάνω στον ιστό για να κατεβάσει την τούρκικη σημαία.

Ελεύθεροι σκοπευτές που παραμόνευαν στην τουρκική πλευρά άνοιξαν πυρ, πρώτα πάνω στον Σολωμού και αργότερα προς το πλήθος που άρχισε να σκορπίζεται πανικοβλημένο… Την δολοφονία του Σολωμού την παρακολούθησα ζωντανά αφού βρισκόμουν μπροστά στο σκηνικό όταν τον πυροβολούσαν.

Η εικόνα του παλικαριού με το τσιγάρο στο στόμα να σκαρφαλώνει στον ιστό και μετά πυροβολημένο να πέφτει νεκρό στο έδαφος, έπαιξε σε όλα τα κανάλια σε Ελλάδα και Κύπρο με τη δολοφονία του Σολωμού να συγκλονίζει τον απανταχού ελληνισμό.

Το σκηνικό με τη δολοφονία του Σολωμού παρακολούθησε από την τηλεόραση, στο διαμέρισμα που ήταν έγκλειστος λόγω προβλημάτων υγείας και ο ποιητής – στιχουργός Άλκης Αλκαίος (1949-2012). Η σκηνή με το παλληκάρι με το τσιγάρο στα χείλη που ανέβηκε τον ιστό για να συναντήσει τον χάρο, ενέπνευσε τον Αλκαίο που έγραψε τους στίχους «Όσοι με τον χάρο γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη, στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι, πάντα γελαστοί και γελασμένοι».

«Από την στιγμή που δε ο Αλκαίος έγραψε το Πάντα Γελαστοί και το αφιέρωσε σε αυτόν που πήγε να σκαρφαλώσει να κατεβάσει την [τουρκική] σημαία, στον Σολωμού που τον γαζώσανε πάνω στο κοντάρι ήταν επίσης πολύ συγκινητικό για όλους μας» (Θάνος Μικρούτσικος σε συνέντευξη του που παρουσιάστηκε στην εκπομπή ΠΡΟΣΩΠΑ με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, μέρος Β, στην ΕΡΤ, στις 31 Δεκ. 2022).

Το τραγούδι ονομάστηκε «Πάντα γελαστοί» μελοποιήθηκε από τον Θάνο Μικρούτσικο (1947-2019) και τραγουδήθηκε από τον Δημήτρη Μητροπάνο (1948-2012). Το τραγούδι αποτελεί μέρος του δίσκου «Στου αιώνα την παράγκα» (1996). Το τραγούδι Πάντα Γελαστοί ηχογραφήθηκε την τελευταία στιγμή και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο ο οποίος ήταν σχεδόν έτοιμος.
 
           
ΠΑΝΤΑ ΓΕΛΑΣΤΟΙ
Της νύχτας οι αμαρτωλοί και της αυγής οι μόνοι
θέλουν βαρύ ζεϊμπέκικο και νευρικό τιμόνι
σε τόπους τριγυρίζουνε σβησμένους απ’ το χάρτη
για μια σταγόνα ουρανό για μιαν αγάπη σκάρτη
 
Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι
με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη
στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι
πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί
πάντα γελαστοί και γελασμένοι
 
Τα νιάτα μας διαδρομή Αθήνα Σαλονίκη
μια πόλη χτίσαμε μαζί κι ακόμα ζω στο νοίκι
έπεσα να σ’ ονειρευτώ σε ψάθα από φιλύρα
κι είδα πως βγάζει η νύχτα φως και τ’ όστρακο πορφύρα
 
Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι
με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη
στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι
πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί
πάντα γελαστοί και γελασμένοι
Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι
με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη
στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι
πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί
πάντα γελαστοί και γελασμένοι


Δεν υπάρχουν σχόλια: