20 Φεβ 2023

Κύπρος: προσπάθειες εποικισμού του νησιού μετά την πρώτη οθωμανική κατάκτηση (1570-1571) του Παρασκευά Σαμάρα

 


Ο ιστορικός συγγραφέας Παρασκευάς Σαμάρας παρουσίασε στο πλαίσιο του 45ου Ετήσιου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, εισήγηση με θέμα «Κύπρος: προσπάθειες εποικισμού του νησιού μετά την πρώτη οθωμανική κατάκτηση (1570-1571).  

Η εισήγηση περιλήφθηκε στο δίτομο συλλογικό βιβλίο με τίτλο «Κύπρος: ιστορία και πολιτισμός» (Κοράλλι, 2022), ενώ  κυκλοφόρησε και αυτόνομα ως ανάτυπο.

Το κείμενο του Κύπριου ιστορικού ξεκινά από την άφιξη των πρώτων Οθωμανών εισβολέων του Λαλά Μουσταφά στο νησί το 1570. Παρουσιάζει τις (ανεπιτυχείς) προσπάθειες των Οθωμανών για εποικισμό του νησιού με φιρμάνια αλλά και με άλλους τρόπους, μέσα από πηγές Ελλήνων και Τούρκων ιστορικών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές στο θερμό κλίμα της Κύπρου και η ελονοσία που θερίζει όλους τους ξένους στρατιώτες, επισκέπτες και εποίκους.

Οι προσπάθειες εποικισμού συνεχίστηκαν μέχρι και την περίοδο της Αγγλοκρατίας  αφού σύμφωνα με βρετανικές πηγές  οι Άγγλοι σχεδίαζαν να εποικίσουν την Κύπρο με Τούρκους και Μαλτέζους τους οποίους θεωρούσαν πιο πιστούς στο Στέμμα.

Καταλήγοντας ο συγγραφέας συμπεραίνει πως η σημερινή παρουσία Τουρκοκυπρίων στο νησί δεν τεκμηριώνεται από μαζικούς εποικισμούς αλλά κυρίως από τον εξισλαμισμό των γηγενών κατοίκων του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: