30 Ιουν 2018

Η αγγελία εξαφάνισης της δεκαπεντάχρονης Ντόρα Μπρούντερ στο κατεχόμενο Παρίσι του 1941


Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2014) Γάλλος συγγραφέας Πάτρικ Μοντιανό (Patrick Modiano) εξέδωσε το βιβλίο Dora Bruder το 1997 (εκδόσεις Gallimard).
Έμπνευση για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν μια αγγελία που διάβασε σε μια εφημερίδα (την Παρί Σουάρ) ημερομηνίας 31 Δεκεμβρίου 1941. Η αγγελία αναζητούσε μια νεαρή κοπέλα δεκαπέντε χρονών, την Ντόρα Μπρούντερ.

Η Ντόρα Μπρούντερ χάθηκε στο κατεχόμενο από τους ναζί Παρίσι του 1941, μια δύσκολη εποχή ειδικά για τους εβραίους και η Ντόρα ήταν εβραϊκής καταγωγής. 

Ο συγγραφέας, Εβραϊκής καταγωγής και ο ίδιος (ο πατέρας του ήταν Εβραίος με καταγωγή τη Θεσσαλονίκη ο οποίος μάλιστα συνελήφθηκε την ίδια εποχή), φαίνεται ότι συγκινήθηκε από την ιστορία της δεκαπεντάχρονης και άρχισε να ψάχνει στοιχεία της. Με τη γραφή του μας μεταφέρει στο Παρίσι εκείνης της εποχής προσπαθώντας να εντοπίσει ίχνη της Ντόρας και να κάνει κάποιες υποθέσεις για την τύχη της. Μέσω των μαρτυριών που κατάφερε να μαζέψει μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατούσε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και γενικότερα στο κατεχόμενο Παρίσι.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά στο 1999 από την Coloumbia University Press καθώς και σε πολλές άλλες γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Καλής Τζώρτζη.

Modiano, Patrick, 1945-. Ντόρα Μπρούντερ : Μυθιστόρημα / Πατρίκ Μοντιανό · μετάφραση Καλή Τζώρτζη. - Αθήνα : Εκδόσεις Πατάκη, 2014. - 117σ. · 21x14εκ. - (Ξένη Λογοτεχνία · Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία · 73)

Από το οπισθόφυλλο:
"Θα αγνοώ για πάντα πώς περνούσε τις μέρες τις, πού κρυβόταν, μαζί με ποιον ήταν τους μήνες του χειμώνα της πρώτης φυγής της και τις λίγες βδομάδες της άνοιξης που πάλι το είχε σκάσει. Αυτό είναι το μυστικό της. Ένα μικρό και πολύτιμο μυστικό που οι δήμιοι, τα εντάλματα, οι καλούμενες Αρχές Κατοχής, το Ντεπό, οι στρατώνες, τα στρατόπεδα, η Ιστορία, ο χρόνος -καθετί που σε κηλιδώνει και σε φθείρει- δε θα μπορέσουν να της το κλέψουν".
Η "Ντόρα Μπρούντερ" είναι έργο συναρπαστικό και βαθιά προσωπικό. Η μνήμη παίζει σ' αυτό κυρίαρχο ρόλο και το Παρίσι υποβάλλει μια μελαγχολική ατμόσφαιρα. Όλα αρχίζουν από μια αγγελία αναζήτησης. Ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι το σκάει από το οικοτροφείο. Οι γονείς της βάζουν αγγελία σε μια παρισινή εφημερίδα στις 31 Δεκεμβρίου 1941, μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Κατοχής στη Γαλλία. Αυτή η αγγελία, που ο συγγραφέας διάβασε τυχαία το 1989, του γίνεται έμμονη ιδέα και κίνητρο για να διασώσει από τη λήθη την κοπέλα, αλλά και ερέθισμα για να αποκαλύψει πολλές πλευρές της προσωπικής του ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: