8 Ιουν 2018

Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα; (το μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον και το θεατρικό έργο)

«Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» είναι ο τίτλος ενός μυθιστορήματος μυστηρίου του Βρετανού συγγραφέα Μαρκ Χάντον (Mark Haddon). 
Ο τίτλος του πρωτότυπου έργου που εκδόθηκε το 2003 είναι The Curious Incident of the Dog in the Night-Time και κυκλοφόρησε ταυτόχρονα  - γεγονός ασυνήθιστο - σε έκδοση για ενήλικες και σε έκδοση για παιδιά.

Ένα βιβλίο για τον αυτισμό.
Το βιβλίο διαπραγματεύεται την ιστορία ενός δεκαπεντάχρονου Άγγλου ο οποίος σαν νέος Σέρλοκ Χολμς προσπαθεί να εξιχνιάσει την δολοφονία ενός σκύλου της γειτονιάς του. Ο ήρωας της ιστορίας έχει συμπεριφορά που παραπέμπει στο σύνδρομο Άσπεργκερ (είδος αυτισμού). 
Το βιβλίο βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα τις ιδιαιτερότητες και τον τρόπο σκέψεις των παιδιών που έχουν αυτό το σύνδρομο.   

Στα ελληνικά το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Άννας Παπασταύρου.

Haddon, Mark. Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα / Μαρκ Χάντον · μετάφραση Άννα Παπασταύρου. - 1η έκδ. - Αθήνα : Ψυχογιός, 2004. - 305σ. · 21x14εκ.

Από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης:
Ο Κρίστοφερ Μπουν είναι ένας παράξενος νέος και το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα.
Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πεί ψέμματα.
Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει σε μονοπάτια δύσβατα, που οδηγούν στη χαμένη από καιρό μητέρα του. Καλείται τώρα να ξεδιαλύνει άλλα μυστήρια, αυτά του κόσμου των μεγάλων, πολύ πιο περίπλοκα από το απλό "Ποιος σκότωσε το σκύλο"...

Το βιβλίο έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία:
- British Children's Book of the Year Award [2003]
- The Guardian Children's Fiction Prize [2003]
- Whitbread Book of the Year [2003]
- Booktrust Teenage Prize [2003]
- Waterstone's Literaly Fiction Award [2003]

Θεατρικές διασκευές του έργου έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα σε άλλες χώρες.

Το έργο στον ΘΟΚ
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) ανέβασε κατά τη θεατρική σεζόν 2017-2017 το έργο «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» βασισμένο στη θεατρική διασκευή του Σάιμον Στήβενς και σε σκηνοθεσία της Λέας Μαλένη. 

Εγώ δεν λέω ψέματα. Η Μητέρα έλεγε ότι δεν λέω ψέματα επειδή είμαι καλός άνθρωπος. Όμως δεν είναι επειδή είμαι καλός άνθρωπος. Είναι επειδή δεν μπορώ να πω ψέματα.

Αναζητώντας σχεδόν εμμονικά την απάντηση στο ερώτημα «Ποιος σκότωσε τον σκύλο της γειτόνισσας», ο Κρίστοφερ, ένα ξεχωριστό αγόρι με ειδικές ικανότητες, θα ανακαλύψει, έχοντας ως όπλο του την αθωότητα, αλήθειες που θα ωριμάσουν τον ίδιο και θα κάνουν καλύτερους όσους βρίσκονται κοντά του.

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της αγγλικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, ένα μυθιστόρημα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό, μεταγράφεται για το θέατρο από τον Σάιμον Στήβενς, έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της ευρωπαϊκής δραματουργίας. Η συνεχής εναλλαγή μεταξύ δράσης και αφήγησης δημιουργεί έναν καλπάζοντα ρυθμό, που καθηλώνει τον θεατή. Η Λέα Μαλένη οδηγεί με την εμπειρία της τους συνεργάτες της, σε μια παράσταση συνόλου.

Οι συντελεστές του έργου:
Μετάφραση-Σκηνοθεσία Λέα Μαλένη
Σκηνικά-Κοστούμια Γιώργος Γιάννου
Μουσική-Ηχητικό υπόστρωμα Χριστίνα Γεωργίου
Κίνηση Φρόσω Κορρού
Εικονικό περιβάλλον - 3D projection mapping Στάθης Μήτσιος
Σχεδιασμός Φωτισμών Γιώργος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτιδος Ελένη Αναστασίου
Ειδικές κατασκευές Martin Meason

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Τζούντι - Έλενα Δημητρίου
Αιδεσιμότατος Πίτερς/Ρόντρι/Θείος Τέρρι/Φωνή Τέσσερα/Αστυνόμος στο Τμήμα/ Φύλακας στο Τμήμα - Λουκάς Ζήκος
Κύριος Τόμσον/Μεθυσμένος Δύο/Άντρας με Κάλτσες/Άντρας που μιλά στο Τηλέφωνο/ Αστυνόμος στον Σιδηροδρομικό Σταθμό - Θανάσης Ιωάννου
Κρίστοφερ Μπουν/Κύριος Γουάϊζ/Μεθυσμένος Ένα/Αστυνόμος Ένα/Φωνή Τρία/ Αστυνόμος στο Λονδίνο - Φώτης Καράλης
Κρίστοφερ Μπουν/Κύριος Γουάϊζ/Μεθυσμένος Ένα/Αστυνόμος Ένα/Φωνή Τρία/ Αστυνόμος στο Λονδίνο - Ανδρέας Κουτσόφτας
Κυρία Σίαρς/Κυρία Γκάσκοϊν/Φωνή Ένα/Γυναίκα στο Τρένο/Γυναίκα στο Χιθ/Υπεύθυνη Καταστήματος - Μαρία Μιχαήλ
Έντ - Αλέξανδρος Παρίσης
Κυρία Αλεξάντερ/Πλούσια Γυναίκα/Φωνή Έξι - Ελένη Σμυρνιού
Ρότζερ (Κύριος Σίαρς)/Λοχίας σε Υπηρεσία/Φωνή Δύο/Άντρας πίσω από το Γκισέ-  Γιώργος Τζωρτζής
Σιοβάν - Στέλα Φυρογένη
Νούμερο 40/Φωνή Πέντε/Κυρία στο Δρόμο/Υπεύθυνη Πληροφοριών/Κορίτσι Πανκ - Μυρσίνη Χριστοδούλου

*Τον πρωταγωνιστικό ρόλο υποδυόμενοι τον δεκαπεντάχρονο Κρίστοφερ Μπουν μοιράστηκαν από μισές παραστάσεις οι Φώτης Καράλης και Αντρέας Κουτσόφτας.

Το προωθητικό βίντεο του έργου:


Δεν υπάρχουν σχόλια: