28 Νοε 2013

Κουράγιο Πηνελόπη του Άντη Ροδίτη


Κουράγιο Πηνελόπη / Άντης Ροδίτης. Αθήνα: Αρμός, 2013.

Τον Άντη Ροδίτης τον γνωρίσαμε ως λογοτέχνη. Στο καινούργιο του βιβλίο, όμως, παρόλο που ο συγγραφέας, δίνει μια λογοτεχνική χροιά στον τίτλο («Κουράγιο Πηνελόπη»), μας χαρίζει ένα πολύτιμο ιστορικό βιβλίο.

Μέσα σε 521 σελίδες, ο Άντης Ροδίτης παρουσιάζει στοιχεία από 180 περίπου επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (State Department) που αφορούν την ταραχώδη περίοδο της κυπριακής ιστορίας (Δεκ. 1963 – Αυγ. 1964), γνωστής και ως «τουρκανταρσίας». 
Μέσα από τα έγγραφα αναδεικνύεται η ευφυής πολιτική του Γεώργιου Παπανδρέου (1888-1968) ο οποίος με τις ενέργειές του και εκμεταλλευόμενος το  κλίμα ψυχρού πολέμου που επικρατούσε, πέτυχε να πείσει τους αμερικανούς ότι η ορθότερη λύση για το κυπριακό πρόβλημα και την εκτόνωση της κρίσης, είναι η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη λύση αυτή προσφέροντας μάλιστα εγγυήσεις για την ασφαλή έκβαση της. Το πολυπόθητο όραμα του κυπριακού ελληνισμού για ένωση του νησιού με την Ελλάδα, ματαιώθηκε αφού προσέκρουσε στην άρνηση του Κύπριου προέδρου και αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Άντης Ροδίτης, η εγκυρότητα των οποίων δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν, φαίνεται ότι το λεγόμενο «σχέδιο Άτσενσον» ήταν η τελευταία και μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

*Αλληγορικά, η Πηνελόπη συμβολίζει την Κύπρο η οποία ακόμα περιμένει την ένωση με την Ελλάδα...

Απόσπασμα από το βιβλίο:

Οι μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Ελληνική Κυβέρνηση, μετά την ευκαιρία που δόθηκε από την Αμερικανική, για να πραγματοποιηθεί ή Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα το 1964 και η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, που οδήγησε στη ματαίωσή της και στις μετέπειτα καταστροφικές εξελίξεις για τον Ελληνισμό.

Υπάρχουν κάποιοι που μαρτυρούν ότι ο Μακάριος ήταν και μάγος! Ότι τον είδαν να κάμνει πιάτα με φαγητό ν' απογειώνονται και να προσγειώνονται μόνα τους. Μπορεί να ήταν και προφήτης! Και να είχε προφητέψει ή απλώς μαντέψει, ότι κάποια μέρα ο Μπωλ θα του πρόσφερε, αβρόχοις πόσι, την Ένωση στο πιάτο και αυτός θα έλεγε "όχι"!


Δεν υπάρχουν σχόλια: