28 Ιουν 2013

Τόμος αφιερωμένος στον Διονύσιο Σολωμό

Μνήμη Διονύσιου Σολωμού: εκατόν πενήντα χρόνια από την κοίμησή του / επιμέλεια – συναγωγή κειμένων – ανθολόγηση Γιώργος Κ. Μύαρης ; συνεργασία Νίκος Ορφανίδης. Λευκωσία: Ακτή, 2007.

Ο τόμος αποτελείται από πέντε ενότητες: Α. Δοκίμια – μελέτες, Β. Λόγος για τον Διονύσιο Σολωμό, Γ. Επιδράσεις του Διονύσιου Σολωμού στους νεότερους, Δ. Ανέκδοτα κείμενα με τον τρόπο του Διονύσιου Σολωμού και Ε. Διάλογοι ποιητών με τον Διονύσιο Σολωμό.



Από το «Προλογικό» του Νίκου Ορφανίδη:
Καταθέτοντας, από μέρους της Ακτής, τον συλλογικό αυτό τόμο «Μνήμη Διονύσιου Σολωμού, εκατόν πενήντα χρόνια από την κοίμησή του», υποκλινόμαστε ακόμα μια φορά, στο ποιητικό του μεγαλείο και στη σεπτή μορφή του. Ο Διονύσιος Σολωμός κατέστη προ πολλού μορφή εθνική, παρουσία δεσπόζουσα στην μνήμη και την έκφραση και την κατάθεση του Γένους των Ελλήνων…

25 Ιουν 2013

Ποιήματα με τη συνοδεία βυθισμένου πιάνου


Όταν βυθίζεται το πιάνο = When the piano sinks = Quand le piano chavire = Wenn das Schiff kentert / Ανδρέας Γεωργαλλίδης. Λευκωσία: Power publishing, 2004.

Δύο ποιήματα από την τετράγλωσση (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά) ποιητική συλλογή του Ανδρέα Γεωργαλλίδη «Όταν βυθίζεται το πιάνο».

Δύο ποιήματα από τη συλλογή:



Ο (έβδομος) ΣΤΙΧΟΣ

Στον έβδομο στίχο, γράφω την αλήθεια.
Δεύτερος στίχος
Τρίτος στίχος
Τέταρτος στίχος
Πέμπτος στίχος
Έκτος  στίχος

Όγδοος στίχος


22 Ιουν 2013

Κείμενα των Σαρλ Μπωντλαίρ [Charles Baudelaire] και Τζβετάν Τοντόροφ [Tzvetan Todorov] για τον Έντγκαρ Άλαν Πόε [Edgar Allan Poe]



Έντγκαρ Άλαν Πόε / Σαρλ Μπωντλαίρ ; Τζβετάν Τοντόροφ, [μετ. Αντρέας Ταρνάνας]. Αθήνα: Αιγόκερος, 1982.


Το βιβλίο περιλαμβάνει δύο κείμενα, αφιερωμένα στον Edgar Allan Poe (1809-1849)· ένα του Γάλλου ποιητή Charles Pierre Baudelaire (1821-1867) και ένα πιο σύγχρονο, του Γαλλο - Βούλγαρου φιλόσοφου Tzvetan Todorov (1939- ).


1.  "Για τον Πόε" - Τζβετάν Τοντόροφ

Αν διαβάσει κανείς για πρώτη φορά τους τρεις τόμους των διηγημάτων του Πόε που μεταφράστηκαν απ’ τον Μπωτλαίρ, τις Αλλόκοτες ιστορίες, τις Νέες αλόκοτες ιστορίες και τις Γελοίες και σοβαρές ιστορίες, δεν θα μπορέσει να μην αναταραχτεί απ’ την ακραία τους ποικιλία.

[…] Άλλοι βλέπουν μέσα στο έργο του  τη γέννηση του αστυνομικού μυθιστορήματος (Διπλή δολοφονια στην οδό Μοργκ) ή ακόμα κι αυτής της επιστημονικής φαντασίας (Ασύγκριτη περιπέτεια κάποιου Χανς Πφάαλ Ε. Τ. Το ταξίδι του Χανς Πφάαλ στη σελήνη).

19 Ιουν 2013

2 ποιήματα για τους ποιητές από τον Γιάννο Παναγιωτάκη


1.
Κίτρινοι αναγνώστες

Οι ποιητές πολλές φορές
σκέφτηκαν την αυτοκτονία.
Απλά όμως αναστέναξαν
και είπαν:
«Ύστερα ποιος θα γράφει ποιήματα
ποιος θα ταΐζει
τα μοναχικά καναρίνια;»

16 Ιουν 2013

Συνέντευξη στο έντυπο “Ενημέρωση” της ΕΔΙΠΠΑΚ


Συνέντευξή στην στήλη «Πρόσωπα» του Ενημερωτικού Δελτίου της ΕΔΙΠΠΑΚ (Ένωση Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Κύπρου), Ιουν. 2013, τχ. 2, σελ. 3.


Πρόσωπα

Ανδρέας Κ. Ανδρέου


Η ενότητα Πρόσωπα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα παράθυρο γνωριμίας συναδέλφων μας που δραστηριοποιούνται εκτός του επαγγελματικού χώρου του Πανεπιστημίου και έχουν κάτι ενδιαφέρον να μας παρουσιάσουν.



Ανδρέα γεια σου, πες μας λίγα λόγια για σένα, έτσι για να σε γνωρίσουμε καλύτερα.
Κατ’ αρχή ευχαριστώ την ΕΔΙΠΠΑΚ που μου δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσω,  μέσω του εντύπου της με τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω (με εξαίρεση τα φοιτητικά μου χρόνια) στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο Δήμο Στροβόλου.  Είμαι παντρεμένος με τη φιλόλογο Μαρία Παναγιώτου και έχω δύο κόρες, τη Δήμητρα 11 ½ χρόνων και τη Νάγια 6.

Από πότε εργάζεσαι στο Πανεπιστήμιο και τι κάνεις στο Πανεπιστήμιο;
Είμαι Λειτουργός Πανεπιστημίου  Κύπρου – Βιβλιοθηκονόμος και εργάζομαι στη Βιβλιοθήκη από το 1996. Συντονίζω τον «Τομέα Συστημάτων και Τεχνολογιών Πληροφόρησης» και είμαι υπεύθυνος του «Γραφείου Συστημάτων Βιβλιοθήκης».

13 Ιουν 2013

“Του πολέμου” και “Στο άλογό μου” - Δύο κείμενα του Νίκου Καββαδία



Του πολέμου. Στο άλογό μου / Νίκος Καββαδίας. Αθήνα: Άγρα, 2002.

Στο μικρό αυτό βιβλιαράκι, ο Νίκος Καββαδίας (1910-1975) μας χαρίζει δύο κείμενα εμπνευσμένα από τις εμπειρίες του στο Αλβανικό Μέτωπο, όπου υπηρέτησε κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο το 1940 – 1941.

Α. Του πολέμου. Γράφτηκε το 1969 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Αυγή στις 26 Οκτ. 1975. Ο συγγραφέας περιγράφει ένα περιστατικό κατά το οποίο χάθηκε στο αλβανικό μέτωπο και ζήτησε προστασία σε ένα εχθρικό αλβανικό σπίτι, οι κάτοικοι του οποίου, είχαν ταχθεί με τους ιταλούς.

Β. Στο άλογό μου. Γράφτηκε το 1941 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον τόμο «Το θαύμα της Αλβανίας απ’ τη σκοπιά της ΙΙΙ Μεραρχίας» του Ξένου Ξενίτα. Αθήνα, 1945, σσ. 136-137. Το κείμενο ουσιαστικά απευθύνεται προς το νεκρό άλογο του συγγραφέα το οποίο έχασε εν ώρα υπηρεσίας.

10 Ιουν 2013

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό βίωμα στη νεοελληνική δραματουργία: Ρεπερτόριο κρατικών θεάτρων Ελλάδας και Κύπρου: 1932 – 1994

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό βίωμα στη νεοελληνική δραματουργία: Ρεπερτόριο κρατικών θεάτρων Ελλάδας και Κύπρου: 1932 – 1994 / Παναγιώτα Σωτήρχου [εισαγωγή Πλάτων Μαυρομούστακος]. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2012.

Το βιβλίο είναι βασισμένο στη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως στη Θεατρολογία και ουσιαστικά μας παρουσιάζει την οπτική γωνιά από την οποία αντικρίζει το θέατρο, την εκούσια ή ακούσια μετακίνηση ανθρώπων από τον τόπο κατοικίας τους. 

Το έργο καλύπτει σημαντικές ιστορικές περιόδους (όπως οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και ο εμφύλιος, η οικονομική κρίση του 30 στην Ελλάδα, η Χούντα και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο) όπου παρατηρήθηκαν σημαντικές μετακινήσεις ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό.

Η μελέτη εστιάζει σε έργα που παρουσιάστηκαν κατά την αναφερομένη περίοδο (1932-1994) στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ).
Ανάμεσα στους θεατρικούς συγγραφείς που αναφέρονται στο βιβλίο διακρίνουμε πολύ γνωστά ονόματα όπως οι: Λουκής Ακρίτας, Κώστας Βάρναλης, Ηλίας Βενέζης, Οδυσσέας Ελύτης, Λιλή Ζωγράφου, Γιώργος Θέμελης, Γιώργος Θεοτοκάς, Πάνος Ιωαννίδης, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Νίκος Καζαντζάκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Ρήνα Κατσελλή, Δημήτριος Κορδάτος, Παύλος Μάτεσις, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Αλέξης Πάρνης, Μιχάλης Πασιαρδής, Άντρος Παυλίδης, Παντελής Πρεβελάκης, Γιάννης Ρίτσος, Αλέκος Σακελλάριος, Άγγελος Σικελιανός, Άγγελος Τερζάκης, Δημήτρης Ψαθάς και πολλοί άλλοι.

7 Ιουν 2013

Βρετανικές γελοιογραφίες για τον αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959)


Ο Κυπριακός Αγώνας 1955-59 με την πένα των γελοιογράφων των βρετανικών εφημερίδων Manchester Guardian και Daily Mirror / Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Λευκωσία: Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955 – 1959 (ΣΙΜΑΕ), 2009.

Η γελοιογραφία είναι μια μορφή τέχνης η οποία συναντάται συνήθως στον καθημερινό τύπο και η οποία, με άμεσο και καυστικό τρόπο θίγει θέματα της επικαιρότητας.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο έχουν μαζευτεί γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό τύπο και πιο συγκεκριμένα στις εφημερίδες “Manchester Guardian” και “Daily Mirror” και αφορούσαν τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των γεγονότων που συνέβησαν κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, αφού όπως αναφέρει και στον πρόλογο του βιβλίου η Κλαίρη Αγγελίδου, «Οι απόψεις των Άγγλων γελοιογράφων, απηχούν και τις απόψεις πολλών ανθρώπων της αγγλικής κοινής γνώμης, για την αδικία που γινόταν σε βάρος ενός λαού, που δεν ζήτησε τιποτ’ ‘άλλο παρά μόνο το ανθρώπινο δικαίωμα να ζει ελεύθερος στις πατρογονικές του εστίες».

4 Ιουν 2013

Η παρουσίαση των βιβλίων μου στο Pecha Kucha Nicosia (Vol. 2)

Στις  22 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε, στο Chateau Status στην παλιά Λευκωσία, η εκδήλωση  Pecha Kucha Nicosia Vol. 2.

Σύμφωνα με τη λογική των παρουσιάσεων Pecha Kucha δέκα δημιουργοί παρουσιάζεουν τις δουλιές τους μέσα από 20 εικόνες (διαφάνειες), έχοντας σαν περιορισμό ότι ο καθένας μπορεί να μιλήσει μόνο 20 δευτερόλεπτα για την κάθε εικόνα που επέλεξε.

* Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Αναστασία Γεραλή για την πρόσκληση και την όμορφη διοργάνωση. 


Η δική μου παρουσίαση:

1 Ιουν 2013

Ερωτικές ιστορίες του Γκυ Ντε Μωπασάν (Guy de Maupassant)


Ερωτικές ιστορίες / Γκυ Ντε Μωπασάν. [μετ. Αλέξης Ζήρας]. Αθήνα: Αιγόκερος, 1988.

Οκτώ ιστορίες ερωτικού περιεχομένου, γραμμένες από τον μεγαλύτερο Γάλλο διηγηματογράφο, τον Guy de Maupassant (1850-1893).

Στην εισαγωγή του βιβλίου υπάρχει ένα κείμενο του Αλέξη Ζήρα με τίτλο "Ο Μωπασάν ως όψη της νεωτερικής αντίληψης", ενώ στο τέλος του βιβλίου υπάρχει άρθρο του Κωστή Παλαμά με τον τίτλο "Μωπασάν" το οποίο δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλ 1893 στο περιοδικό Εστία (αρ.φ. 28).


Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα διηγήματα:
Η Μαρόκα
Τα τσόκαρα
Το σπίτι Τελιέ
Το μοντέλο
Τα κοσμήματα
Η μύγα
Ιστορία μιας παραδουλεύτρας
Η μάσκα