22 Νοε 2012

Ο ναός του τρόμου του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ



Το βιβλίο «Ο ναός του τρόμου» του (Αίολος 1987) περιλαμβάνει τρείς ιστορίες του Αμερικανού συγγραφέα ιστοριών τρόμου  Howard Phillips Lovecraft:

1.      Το Πλάσμα που ψιθύριζε στο Σκοτάδι (The Whisperer in Darkness - 1930), μετ. Μ. Πανώριος.
2.      Ο Ναός του Τρόμου (The Haunter of the Dark - 1935), μετ. Π. Σκάγιαννης.
3.      Το Κάλεσμα από το Υπερπέραν (The Challenge from beyond - 1935), μετ. Γ. Ντούμας.

O  Λάβκραφτ, έπλασε και αυτές τις ιστορίες χρησιμοποιώντας φανταστικά στοιχεία,  τα οποία συναντούμε συχνά στα κείμενά του, όπως την (δική του) μυθολογία των Κθούλου, τους Μεγάλους Παλαιούς, τον πλανήτη Γιογγόθ, καθώς και το φανταστικό βιβλίο «Νεκρονομικόν».

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Μάκης Πανώριος κάνει μια ενδιαφέρουσα σύγκριση μεταξύ Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) και Edgar Alan Poe (1809-1849).


Οι δύο νουβέλες, "Το Πλάσμα που ψιθύριζε στο Σκοτάδι" (1930), "Ο Ναός του Τρόμου" (1935), καθώς και το διήγημα "Το Κάλεσμα από το Υπερπέραν" (1935), που συνθέτουν το υλικό αυτού του βιβλίου, εντάσσονται και αυτά στη δημιουργική περίοδο του Χ.Φ. Λάβκραφτ. Στην πρώτη γίνεται λόγος για τους τερατόμορφους Μεγάλους Παλαιούς και τις προσπάθειές τους να ξαναεισβάλλουν στη Γη. Στη δεύτερη εμφανίζεται το θαυμαστό Λαμπερό Τραπεζόεδρο, ένα λατρευτικό αντικείμενο που προέρχεται απ’ το μυστηριώδη πλανήτη Γιογγόθ-Πλούτωνα, και σχετίζεται με τη λατρεία του θεού Νιαρλαθοτέπ, βασικού πρωταγωνιστή στη μυθολογία Κθούλου, ενώ στο τρίτο διήγημα περιγράφεται με ανατριχιαστική ζωντάνια η μεταφορά ενός ανθρώπου σ’ έναν άλλο χωρόχρονο και η μεταμόρφωσή του. Ο αναγνώστης θα ζήσει το αβέβαιο, ανατριχιαστικό και κλειστοφοβικό κλίμα του υπαινιχτικού τρόμου που δημιουργεί ο συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: