4 Νοε 2012

Mexri Na Gineis Gata (Μέχρι να γίνεις γάτα)

To «Μέχρι να γίνεις γάτα» (ή Mexri Na Gineis Gata, όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο) είναι το νέο βιβλίο της Στέλλας Σαμιώτου Φιτσάιμονς (Stella Samiotou Fitzsimons), το οποίο εκδόθηκε το 2012 στο Λος  Άντζελες όπου κατοικεί η συγγραφέας.

Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη και καλογραμμένη νουβέλα η οποία μας διηγείται τη ζωή μιας γυναίκας η οποία πλησιάζει τα τριακοστά της γενέθλια.  Μαζί με την ηρωίδα ζούμε την προσπάθεια της να ξεφύγει από τη ρουτίνα του γάμου της, τις έγνοιες της για τον μικρό της γιο και την αγωνία για την τύχη του εραστή της.
Ο εραστής, πάντως,  δεν εμφανίζεται σε κανένα σημείο της πλοκής παρά μόνο μέσα από τα flashbacks του μυαλού της ηρωίδας, αφήνοντας τον αναγνώστη να αναρωτιέται κατά πόσο πρόκειται για υπαρκτό ή φανταστικό πρόσωπο ή ακόμα αν πρόκειται για άντρα ή γάτο....  Η προτίμηση της πάντως στα αιλουροειδή είναι δηλωμένη και ξεκάθαρη!

Η Στέλλα Σαμιώτου Φιτσάιμονς σίγουρα κερδίζει τον αναγνώστη με την ποιητικότητα του λόγου και την ενδιαφέρουσα γραφή της και τον προκαλεί να διαβάσει το βιβλίο μέχρι την τελευταία σελίδα όπου παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις από την ηρωίδα.

*Οι λατινικοί χαρακτήρες οι οποίοι βρίσκονται μόνο στο εξώφυλλο – το υπόλοιπο βιβλίο είναι γραμμένο κανονικά με ελληνικούς χαρακτήρες – είναι επιβεβλημένοι, σύμφωνα με τη συγγραφέας λόγω της έκδοσης του βιβλίου στις ΗΠΑ.


Απόσπασμα από το βιβλίο:
Τον βλέπω λοιπόν που περιμένει ταξί. Είναι όμορφος ο άτιμος. Τόσο όμορφος που ώρες-ώρες του κακιώνω. 'Επρεπε να έχει κάποιο ελάττωμα, έτσι θα δικαιολογιόταν ευκολότερα το ενδιαφέρον μου. Αλλά όχι, όλα πάνω του είναι ακριβώς στη θέση που έπρεπε να είναι, έχουν το σωστό μέγεθος και, κυρίως, τη σωστή άποψη. Γιατί ο Τζον ξέρει να ντύνεται και να κινείται και να μιλάει. Αν με γοητεύει το γεγονός πως στις φλέβες του κυλά εξωτικό αίμα; Ασφαλώς.
Αλλά ο Τζον βρήκε επιτέλους ταξί κι εγώ μπορώ να ξαναβάλω το κεφάλι μου μέσα στο σπίτι. Για μια φορά χαίρομαι που μένω στον τρίτο όροφο. Αλλιώς δεν θα μπορούσα να τον παρακολουθήσω χωρίς να με πάρει μυρωδιά. Και το διασκεδάζω να τον παρακολουθώ.


 (Η Στέλλα Σαμιώτου Φιτσάιμονς είναι η ιδιοκτήτρια του Λογοτεχνικού Μπιστρό της Στέλλας - http://stellasliterarybistro.com )

Δεν υπάρχουν σχόλια: