15 Νοε 2012

Η εφημερίδα Πολίτης για τον γιο της Μάγισσας

(Εφημερίδα Πολίτης, Παράθυρο στον Πολιτισμό,  11 Νοε. 2012, σελ. 6/48)

Βιβλίο
Νέες αλλόκοτες ιστορίες 
από τον Ανδρέα Καπανδρέου ο οποίος 
παρουσιάζει με το νέο του βιβλίο άλλο 
ένα φανταστικό μυθιστόρημα

 «Ο  γιος της Μάγισσας»
Δεν ήμουν ποτέ θαυμάστρια του φανταστικού μυθιστορήματος, ίσως γιατί πίστευα ότι δεν ήμουν αρκετά «έτοιμη» να προσεγγίσω μια άλλη εκδοχή της πραγματικότητας.
Γνωρίζοντας  προσωπικά τον συγγραφέα από το πρώτο του βιβλίο «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν», αποφάσισα να διαβώ ακόμη ένα σκαλί και να μπω στη “περιπέτεια του φανταστικού”, αν και διαβάζοντας ένιωσα ότι είναι ευκολότερη η επεξεργασία θεμάτων όπου το «κοινωνικό» μυθιστόρημα «αποφεύγει» κάτι εμένα ως αναγνώστη με συναρπάζει. Εντούτοις το αποτέλεσμα ομολογώ ότι με γοήτευσε. Πρόκειται, όντως, για μια άλλη εκδοχή της πραγματικότητα που καταφέρνει να  σε ταξιδεύσει  μέσα από τον μαγικό και εξωλογικό κόσμο της φανταστικής αφήγησης και που ο Ανδρέας Καπανδρέου μεταδίδει  με τον γλαφυρότερο τρόπο μέσα από τα διηγήματα του.

Δύο χρόνια μετά  το πρώτο επιτυχημένο βιβλίο του,  κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του στα λογοτεχνικά δρώμενα, με το βιβλίο «Ο γιος της Μάγισσας».
Με το νέο βιβλίο, ο Καπανδρέου μπαίνει πιο βαθιά στα νερά της φανταστικής λογοτεχνίας, χαρίζοντάς μας δεκαπέντε νέα ακόμα πιο αλλόκοτα, διηγήματα.
Στο διήγημα «Ο γιος της Μάγισσας», το οποίο είναι το μεγαλύτερο της συλλογής, ο συγγραφέας μας μεταφέρει στην εποχή του Μεσαίωνα όπου συνδυάζει πραγματικά γεγονότα και θρύλους της εποχής με τη δική του μυθοπλασία.  Η ιστορία μας διηγείται τη ζωή ενός παιδιού, του οποίου η μητέρα κατηγορήθηκε ως μάγισσα, την ενηλικίωσή του ως μοναχού και την συγγραφή του «Βιβλίου του Διαβόλου». Το βιβλίο είναι υπαρκτό και σήμερα βρίσκεται καλά φυλαγμένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας στην Στοκχόλμη. 

Η σύνοψη του βιβλίου όπως περιγράφεται στο οπισθόφυλλο:
Μια μάγισσα καίγεται, ένας μοναχός ερωτεύεται και ο Διάβολος γράφει το δικό του βιβλίο. 
Ένας άντρας ξεχασμένος σε ένα πηγάδι, ένα περίεργο γεύμα με ρύζι, μια κοπέλα έρχεται απ’ τον άλλο κόσμο για να εκδικηθεί και ένας δύτης κάνει βουτιά θανάτου.
Ένας άντρας συνθλίβεται από το «προτέρημα» της έκτης αίσθησης  και ένας άλλος  ευφραίνεται βλέποντας τη ζωή του μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή.
Μια ερωτική ιστορία μπερδεμένη μέσα στους ιστούς της μαύρης μαγείας, μια παγίδα σε δύο διαστάσεις και η επιλογή του εκλεκτού από το Σατανά.
Δύο παράξενα δείπνα και ένας βρικόλακας, μια περίεργη παρτίδα σκάκι και ένας προδότης που αναζητά την κάθαρση.
Οι ιδιαιτερότητες των νεκρών στον πλανήτη Ογκλ και η αυτοκτονία της Πηνελόπης Δέλτα.
Ένα βιβλίο στο οποίο μπλέκονται πραγματικά και φανταστικά γεγονότα,  προκαλώντας αλλόκοτα συναισθήματα.

«Ο γιος της Μάγισσας» Ανδρέας Καπανδρέου
Εκδόσεις: Συμπαντικές Διαδρομές

*Η Βιβλιοπαρουσίαση είναι προσφορά του Βιβλιοπωλείου-Πολυχώρου-Καφέ
RIVERGATE, Λατσιά, τηλ 22 572722.

Δεν υπάρχουν σχόλια: