30 Ιαν 2024

Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια, βιβλίο του Τάσου Βαφειάδη

 


«Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια» ονομάζεται το βιβλίο του Τάσου Βαφειάδη με αναφορές σε κάποια τραγούδια δικής του επιλογής και τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά.

Στο βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει 100 + μία ενδιαφέρουσες αφηγήσεις για γνωστά ή και άγνωστα του τραγούδια και να κατανοήσει τον τρόπο που οι στιχουργοί και οι μουσικοί τους τα εμπνευστήκαν και κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκαν.

Μπορεί κάποιος διαβάζοντάς το βιβλίο να απαντήσει στα πιο κάτω ερωτήματα:

- Ποια τηλεοπτική εμφάνιση άλλαξε την ιστορία της σύγχρονης μουσικής;

- Ποιο ροκ εν ρολ τραγούδι έστειλε η NASA στους εξωγήινους;

- Με αφορμή ποια καταστροφή γεννήθηκε το πιο αναγνωρίσιμο κιθαριστικό ριφ της ροκ μουσικής;

- Για ποιο τραγούδι έκανε επίσημη έρευνα επί 31 ολόκληρους μήνες το FBI;

- Σε ποιο τραγούδι αναφέρεται ένα πρωτοφανές γεγονός, που έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου;

- Ποιο τραγούδι δήλωσε η Madonna ότι θα ευχόταν να είχε γράψει;

- To "Common people" των Παλπ (Pulp) γράφτηκε τελικά για κάποια Ελληνίδα;

- Ποιος μυθικός τραγουδιστής της μετά-πανκ σκηνής έπαιξε ζωντανά σε μια κωμόπολη της Θεσσαλονίκης λίγους μήνες πριν αυτοκτονήσει;

Οι ιστορίες που ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου δεν έχουν ως σκοπό μόνο να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά κυρίως ν' αποτελέσουν μικρά ταξίδια στο χρόνο, στις πόλεις, στα γεγονότα και στα πρόσωπα, με όχημα τις δημιουργίες καλλιτεχνών όπως η Billie Holiday, ο Elvis Presley, ο Ray Charles, οι Beatles, οι Rolling Stones, o Bob Dylan, οι Doors, o Bob Marley, οι Ραμόουνς (Ramones), οι Cure, o Nick Cave, οι Radiohead, η Amy Winehouse κ.ά.

 Είναι ιστορίες αναπάντεχες, μελαγχολικές, περίεργες, αστείες, τραγικές, αισιόδοξες, που θα μας κάνουν να ακούσουμε πασίγνωστα τραγούδια σαν να είναι η πρώτη φορά.


Η Χίλντα Παπαδημητρίου έγραψε για το βιβλίο (bookpress.gr, 20/02/2021):

 «… είναι ένας θησαυρός αυτών των χρήσιμων και άχρηστων πληροφοριών, των trivia, που λατρεύουν οι λάτρεις της μουσικής, αλλά δεν απευθύνεται στους επαΐοντες μόνο. Απευθύνεται περισσότερο σε όσους αγαπούν τη μουσική χωρίς εμμονές, σ’ αυτούς που την απολαμβάνουν χωρίς να γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά όλη τη δισκογραφία του αγαπημένου τους συγκροτήματος». (, bookpress.gr, 20/02/2021)

Ο Τάσος Βαφειάδης γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Κβαντική Χημεία. Ζει στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός και είναι ιδρυτικό μέλος του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου "European School Radio". Ανήκει επίσης στη συντακτική ομάδα του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού Mic.gr.

Το βιβλίο εκδόθηκε στην Αθήνα το 2017 από τις εκδόσεις Ζήτη και μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε αυτό 3 ανατυπώσεις με τελευταία αυτή του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια: