26 Οκτ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #51 Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου [Ο προφήτης / Kahlil Gibran]

 


Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Χριστίνα Γεωργίου φιλοξενούν τον ποιητή Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, προτείνουν το βιβλίο "Ο προφήτης" του Kahlil Gibran και συζητούν για τη λογοτεχνία και τη μουσική.

22 Οκτ 2024

Ανακοινώσεις στο 30° ΠΣΑΒ - «Ακροβατώντας προς το μέλλον, διευρύνοντας τα όρια, συνδέοντας κοινότητες»

 


Στο 30° ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ (ΠΣΑΒ) με θέμα

«Ακροβατώντας προς το μέλλον, διευρύνοντας τα όρια, συνδέοντας κοινότητες»

(23-25 Οκτωβρίου 2024) παρουσιάζουμε:

1.  Ανάπτυξη και χρήση Mobile App για εντοπισμό βιβλίων στα ράφια (UCY Library Book Tracer) και

2.      Καλές πρακτικές συνεργασίας σχολικών βιβλιοθηκών με ακαδημαϊκά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης: η περίπτωση της Βιβλιοθήκης της Α Τεχνικής Σχολής Λεμεσού με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου

20 Οκτ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #50 Μαίριλυν Ζαννέτου [Η εκτέλεση / Φρέντυ Γερμανός]

 

Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Χριστίνα Γεωργίου φιλοξενούν την εκπαιδευτικό - συγγραφέα Μαίριλυν Ζαννέτου, προτείνουν το βιβλίο "Η εκτέλεση" του Φρέντυ Γερμανού και συζητούν για τη λογοτεχνία και τη μουσική.

15 Οκτ 2024

Οι ρίζες της σύγχρονης Ιαπωνίας: o Jared Diamond για την ιστορία της Ιαπωνίας

 


O διάσημος Αμερικανός γεωγράφος και συγγραφέας Τζάρεντ Ντάιαμοντ (Jared Diamond) στο βιβλίο του «Έθνη σε αναταραχή: πως αντιμετώπισαν την πιο κρίσιμη περίοδο στην ιστορία τους» (Upheaval: Turning Points for Nations in Crisis) αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο στη περίπτωση της Ιαπωνίας εστιάζοντας στη μεταμόρφωση της χώρας κατά την αποκατάσταση του Meiji, η οποία ξεκίνησε το 1868. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται ως σημαντική καμπή στην ιστορία της Ιαπωνίας, όπου το έθνος αντιμετώπισε εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις και υπέστη μια δραματική μεταμόρφωση από φεουδαρχική κοινωνία σε σύγχρονο βιομηχανικό κράτος.

13 Οκτ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #49 Αντρέας Κωνσταντινίδης [Το καλπάνι της βιτρίνας / Άλκη Ζέη]


Ο Ανδρέας Καπανδρέου
φιλοξενεί τον συγγραφέα Αντρέα Κωνσταντινίδη,
προτείνει το βιβλίο "Το καπλάνι της βιτρίνας" της Άλκη Ζέη και μιλά για τη λογοτεχνία και τη μουσική.

9 Οκτ 2024

Συνέντευξη με τον συγγραφέα του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού, Ανδρέα Καπανδρέου


ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ, 2024

11 Οκτωβρίου, Λευκωσία, 19:10, Υφαντουργείο (οδός Λευκώνος 69)

Παρουσιάζουμε σήμερα τον Ανδρέα Καπανδρέου έναν από τους πιο αξιόλογους δημιουργούς της σύγχρονης λογοτεχνικής σκηνής, του οποίου τα έργα έχουν καθηλώσει το κοινό με την ευαισθησία, τη δύναμη της αφήγησης και τη μοναδική του οπτική. Με μια ξεχωριστή γραφή που συνδυάζει βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα και προσεγμένες λογοτεχνικές τεχνικές, ο Ανδρέας Καπανδρέου καταφέρνει να περάσει μηνύματα που αγγίζουν την ψυχή και προκαλούν σκέψεις.

8 Οκτ 2024

Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2024 – Κύπρος

 


Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2024 – Κύπρος, 10 -13 Οκτωβρίου

Η γιορτή της Λογοτεχνίας του Φανταστικού που έγινε θεσμός!

10 Οκτωβρίου στη Λάρνακα, από τις 18:00 στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών, Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 18

11 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, από τις 18:00 στο Υφαντουργείο, Λευκώνος 69

12 Οκτωβρίου στη Λεμεσό, από τις 18:00 στο μπαρ Δρόμος, Γενεθλίου Μιτέλλα 34

13 Οκτωβρίου στην Πάφο, από τις 18:00 στο Κεντρικό αμφιθέατρο, Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διατίθενται προς πώληση όλα τα βιβλία των εκδόσεων που θα γίνουν παρουσίαση καθώς επίσης θα υπάρχει διαθέσιμο ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό των Εκδόσεων ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.

6 Οκτ 2024

Ανθολογία ποίησης και πεζόμορφου στοχασμού Κύπρος 20 Ιουλίου 1974: η μέρα που δάκρυσε ο ελληνισμός

 


Η Κύπρος έχει μια πλούσια παράδοση στην ποίηση και το τραγούδι, που αντανακλά την ιστορία, τον πολιτισμό και τα συναισθήματα του λαού της. Τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 στιγμάτισαν την Κύπρο και ολόκληρο τον ελληνισμό. Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελούν μέχρι σήμερα μελανό σημείο για τη σύγχρονη κοινή μας ιστορία που έχει επηρεάσει την ποίηση και το τραγούδι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τα συναισθήματά τους για την Κύπρο και τα γεγονότα που συνέβησαν μέσα από τα έργα τους. Αυτά τα έργα αντικατοπτρίζουν τον πόνο, την αγωνία, την ελπίδα, την εθνική συνοχή, την αντίσταση, τον πόθο για ελευθερία, δικαίωση και επιστροφή στις χαμένες πατρίδες. Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται παράλληλα και αταλάντευτα με θεμέλιο λίθο τις αξίες του Ελληνισμού, την πίστη στη Δημοκρατία, τις αρχές της ελευθερίας και ισότητας.

1 Οκτ 2024

A Nearly Normal Family του M. T. Edvardsson (το βιβλίο και η τηλεοπτική σειρά του Netflix)

 



A nearly normal family (Μια σχεδόν κανονική οικογένεια) είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα – θρίλερ του Σουηδού συγγραφέα M. T. Edvardsson.  

Ένα βράδυ, η δεκαοχτάχρονη Στέλλα γυρίζει σπίτι αργά από μια έξοδό της και το επόμενο πρωί κατηγορείται για φόνο.

Ο ιερωμένος πατέρας της Adam και η δικηγόρος μητέρα της Ulrika κάνουν ότι μπορούν για να προστατεύσουν την κόρη τους και αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Προσπαθούν να αναζητήσουν την αλήθεια - αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζουν για την κόρη τους;

29 Σεπ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #48 Αντώνης Κατσαρός [22/11/62 / Stephen King]


Ο Ανδρέας Καπανδρέου φιλοξενεί τον συγγραφέα Αντώνη Κατσαρό, προτείνει το βιβλίο "22/11/62" του Stephen King και μιλά για τη λογοτεχνία και τη μουσική.

24 Σεπ 2024

Αστείο: συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Παλαβού

17 διηγήματα με φόντο την ελληνική επαρχία που διαβάζονται πολύ εύκολα αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση στον αναγνώστη.  Καθημερινές ιστορίες με ήρωες (και αντιήρωες) ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Κάποιες από αυτές σίγουρα θα σας κάνουν να χαμογελάσετε και κάποιες άλλες να προβληματιστείτε.

Ο Γιάννης Παλαβός, σε αυτό το βιβλίο, δίνει το δικό του στίγμα στην ελληνική διηγηματογραφία, γράφοντας απλά, μερικές φορές, ωμά, αλλά πάντα δίνοντάς μας τη δική του προσωπική αλήθεια.  

22 Σεπ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #47 Ελένη Κωστή [Ρεβέκκα / Daphne du Maurier]


Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν την ακτιβίστρια - συγγραφέα Ελένη Κωστή, προτείνουν το βιβλίο "Ρεβέκκα" της Daphne du Maurier και συζητούν για τη λογοτεχνία και τη μουσική.

17 Σεπ 2024

Συνέντευξή στη Σίσσυ Σιγιουλτζή - Ρουκά και παρουσίαση του διακριθέντος ποιήματος "Μνήμη Νωπή"

Συνέντευξή μου στη Σίσσυ Σιγιουλτζή - Ρουκά και στο κανάλι του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπορου "SOLOMOS",  με αφορμή τη συμπερίληψη του διακριθέντος ποιήματος μου "Μνήμη Νωπή" στην ανθολογία του Συνδέσμου “ΚΥΠΡΟΣ 20 Ιουλίου 1974, η μέρα που δάκρυσε ο ελληνισμός“.

15 Σεπ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #46 Παντελής Βουτουρής [Αγύριστο κεφάλι / Μίλτος Πασχαλίδης]

 


Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τον ακαδημαϊκό - νεοελληνιστή Παντελή Βουτουρή, προτείνουν το βιβλίο "Αγύριστο κεφάλι" του Μίλτου Πασχαλίδη και συζητούν για τη λογοτεχνία και τη μουσική.

10 Σεπ 2024

Ο Γιώργος Σεφέρης και η Κύπρος



Ο Γιώργος Σεφέρης είχε στο γραφείο του δυο μεσαιωνικούς χάρτες. Έναν της Κρήτης και έναν της Κύπρου.

Είχε επίσης και έναν πίνακα του Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή στο σαλόνι του. 

Στην πιο πάνω φωτογραφία τον αγκαλιάζει και τον φιλά η γυναίκα του Μαρώ Ζάννου, μόλις έγινε γνωστό ότι του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963 και στον τοίχο πίσω του διακρίνεται ο χάρτης της Κύπρου.  

Η Κύπρος κρεμασμένη στους τοίχους και αναρτημένη στην ψυχή και στην ποίησή του....

(Μαρτυρία Κώστα Σερέζη)

8 Σεπ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #45 Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου [Έμμα / Jane Austen]

 

Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν την εκπαιδευτικό - συγγραφέα Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, προτείνουν το βιβλίο "Έμμα" της Jane Austen και συζητούν για τη λογοτεχνία και τη μουσική.

3 Σεπ 2024

Παρουσίαση των "Αρουραίων" στην εφημερίδα "Αλήθεια" από τον συγγραφέα Κυριάκο Στυλιανού



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑ «ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

του Κυριάκου Στυλιανού

« Αρουραίοι»- αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού
Ανδρέα Καπανδρέου
Εκδόσεις: Συμπαντικές διαδρομές
Ο συγγραφέας με την πολύ ενδιαφέρουσα μυθοπλαστική δομή του έργου του « Αρουραίοι», ανακαλεί στις μνήμες των αναγνωστών του την πολύ γνωστή σε όλους « Φάρμα των ζώων» του Άγγλου συγγραφέα George Orwel.

1 Σεπ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #44 Κώστας Πατίνιος [Φρανκενστάιν / Mary Shelley]

 

Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τον δρομέα και συγγραφέα Κώστα Πατίνιο, προτείνουν το βιβλίο "Φρανκενστάιν" της Mary Shelley και συζητούν για τη λογοτεχνία και τη μουσική.

27 Αυγ 2024

Κάτι καίγεται: ο νέος δίσκος της Νατάσας Μποφίλιου

Ο νέος δίσκος της Νατάσας Μποφίλιου φέρει τον τίτλο "Κάτι καίγεται".

Στα πιο κάτω βίντεάκια, οι συντελεστές παρουσιάζουν τα 10 τραγούδια του δίσκου. Μετά από κάθε τραγούδι ακολουθεί ένα potcast στο οποίο οι Θέμης Καραμουρατίδη (μουσικοσυνθέτης), Γεράσιμου Ευαγγελάτου (στιχουργός) και Νατάσας Μποφίλιου (ερμηνεύτρια) δίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κάθε κομμάτι.


Το πολύ-αναμενόμενο album της Νατάσσας Μποφίλιού με τίτλο Κάτι Καίγεται , είναι ένας σταθμός στην μουσική καριέρα της, αλλά και ένα από τα καλυτέρα έντεχνα album για την χρονιά.

25 Αυγ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #43 Αλέξανδρος Χρονίδης

 


Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τον συγγραφέα Αλέξανδρο Χρονίδη, προτείνουν βιβλία και συζητούν για τη λογοτεχνία και τη μουσική.

20 Αυγ 2024

Οι Πανθέοι του Τάσου Αθανασιάδη (τα βιβλία και οι τηλεοπτικές σειρές)

 

Οι "Πανθέοι" είναι ένα μυθιστόρημα του ακαδημαϊκού – συγγραφέα Τάσου Αθανασιάδη (1913-2006), το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1948.

Αρχικά οι Πανθέοι εκδόθηκαν ως τρίτομη μυθιστορηματική σύνθεση μεταξύ 1948 και 1961. Στη συνέχεια ξαναπλασμένη εκδόθηκε σε β' έκδοση στα 1967-1968 σε τέσσερις τόμους οι οποίοι είχαν τους τίτλους: 1. Η Χαρισάμενη Ζωή – 2. Μάρμω Πανθέου – 3. Η Κερκόπορτα Ι και – 4. Η Κερκόπορτα ΙΙ.

Πρόκειται για την ιστορία τριών γενεών μιας οικογένειας, των Πανθέων, που εκτείνεται από το 1897 έως το 1940.

13 Αυγ 2024

Το αυγό του Félicien Marceau (θεατρικό έργο)

 


«Το αυγό» ("L'Œuf") είναι ένα θεατρικό έργο που ανήκει στον γνωστό Γάλλο συγγραφέα (με Βελγική καταγωγή)  Φελισιέν Μαρσό (Félicien Marceau, 1913-2012).

«Το αυγό» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1956 και είναι ένα θεατρικό μονόπρακτο που εξετάζει τις αντιφάσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις του ανθρώπινου χαρακτήρα, με έναν τρόπο που αναμειγνύει το κωμικό και το τραγικό.

Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από έναν ήρωα, τον Joseph, ο οποίος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής του. Η κεντρική ιδέα είναι η απροθυμία του να αναλάβει τις ευθύνες του και να ωριμάσει. Ο τίτλος "L'Œuf" (Το αυγό) είναι μια μεταφορά για την παιδική αθωότητα και την αναγκαιότητα της ενηλικίωσης.

11 Αυγ 2024

Δυτικά της φαντασίας: η φιλοσοφική νουβέλα του Κυριάκου Δημητρίου

 


«Δυτικά της φαντασίας» είναι ο τίτλος της φιλοσοφικής νουβέλας του Κυριάκου Δημητρίου που εκδόθηκε το 2021 από τις εκδόσεις Σμίλη.   

Η ιστορία χωρίζεται σε τρία μέρη 1 Επιστροφή στο Μπλούμπελ, 2 Ο Επισκέπτης και 3. Η Μνήμη του Καζιμίρ και ουσιαστικά πραγματεύεται το ζήτημα της μνήμης. Μέσα σε ένα πλαίσιο διανοητικής φαντασίας ο συγγραφέας προκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί πως θα ήταν, αν μπορούσε να δανειστεί τη μνήμη κάποιου άλλου ανθρώπου.

6 Αυγ 2024

Έθνη σε αναταραχή: ο Jared Diamond για τον Ρωσοφιλανδικό πόλεμο, τον όρο «Φιλανδοποίηση» και την ιστορία της Φιλανδίας

 


 
Είναι πολύ ενδιαφέρον να μελετάμε, εκτός από την ιστορία της χώρας και του έθνους μας και τις ιστορίες άλλων χωρών. Μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν γύρω μας και να αντλήσουμε παραδείγματα, είτε προς μίμηση, είτε προς αποφυγή.
 
Η «Φιλανδοποίηση» είναι ένας όρος που ακουγόταν συχνά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, αλλά και που έχει συνδεθεί με μια επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό.
 
Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζάρεντ Ντάιαμοντ (Jared Diamond), στο εξαιρετικό του βιβλίο «Έθνη σε αναταραχή» περιγράφει τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Φιλανδία πλάι στον Σοβιετικό κίνδυνο και πως κατάφερε, όχι απλά να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί σε αξιοθαύμαστο βαθμό.

4 Αυγ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #42 Γιώργος Χ. Κυθραιώτης

 


Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τον συγγραφέα Γιώργο Χ. Κυθραιώτη και συζητούν για το βιβλίο, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

31 Ιουλ 2024

Ανδρέας Καπανδρέου: «… η ποίηση μπορεί να μας λυτρώσει μόνο όταν βγαίνει απ’ την ψυχή και φέρνει ανατροπή» [συνέντευξη στη Ρέα Κουμπαρή]

 



*Γράφει η Ρέα Κουμπαρή, υπεύθυνη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αραδίππου

Ο  Ανδρέας Καπανδρέου είναι βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός. Γνωριστήκαμε τυχαία σε ένα συνέδριο πριν από δύο περίπου χρόνια και ξανασυναντήθηκαν οι δρόμοι μας πρόσφατα, σε μία κοινή συνεργασία μας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αραδίππου. Σήμερα συζητάμε μαζί του με αφορμή την τελευταία εκδοτική του δουλειά ‘’Ο Μελής ο νταής’’.

Ανδρέα μου, μας ενώνει μία κοινή αγάπη, το βιβλίο, σε καλωσορίζω λοιπόν στον δικό μου αγαπημένο χώρο. Αν ήθελες να συστήσεις τον εαυτό σου στους αναγνώστες σου, με ποια λόγια θα τον παρουσίαζες;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη συνέντευξη και για την ευκαιρία που μου δίνεις να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες της εφημερίδας σας.

28 Ιουλ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #41 Χριστίνα Γεωργίου

 


Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τη μουσικό και συγγραφέα Χριστίνα Γεωργίου και συζητούν για το βιβλίο, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

23 Ιουλ 2024

1922: η σκοτεινή νουβέλα του Stephen King που έγινε ταινία στο Netflix

 


1922 ονομάζεται η ανατριχιαστική νουβέλα που εμφανίζεται στη συλλογή μπεστ σέλερ του Στίβεν Κίνγκ (Stephen King)  με τίτλο “Full Dark, No Stars” (2010) και η οποία κυκλοφόρησε και ως αυτόνομο βιβλίο το 2017.

Η σκοτεινή αυτή ιστορία αναδεικνύει τον άλλο μας εαυτό, το υποσυνείδητο, την βία που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του.

Όπως γράφει και  ο Wilfred James, ο ήρωας της ιστορίας, στην απολογία του «Πιστεύω ότι υπάρχει ένας άνθρωπος μέσα σε κάθε άνθρωπο, ένας ξένος».

21 Ιουλ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #40 Κυριάκος Στυλιανού


Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τον συγγραφέα Κυριάκο Στυλιανού και συζητούν για το βιβλίο, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

19 Ιουλ 2024

Οι λέξεις: ποίημα του Λεύκιου Ζαφειρίου



 

16 Ιουλ 2024

Η τουρκική εισβολή του 1974 μέσα από την ποίηση και τους στίχους του Πόλυ Κυριάκου (εισήγηση του Ανδρέας Καπανδρέου σε συνέδριο του ΕΠΟΚ)

 

 Περίληψη

Ο Πόλυς Κυριάκου εμφανίστηκε στα λογοτεχνικά δρώμενα τη δεκαετία του 1970 με δύο ποιητικές συλλογές και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μας χαρίζει στίχους αλλά και τραγούδια που έχουν αγαπηθεί.

Ανάμεσα στους στίχους του Πόλυ Κυριάκου, ιδιαίτερη θέση έχουν αυτοί που αφορούν την τουρκική εισβολή του 1974 αλλά και τα παράγωγά της: τον ξεριζωμό, τα κατεχόμενα εδάφη, τον πόθο για επιστροφή…

Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι στίχοι του Πόλυ Κυριάκου μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν από κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι με τη σειρά τους βοήθησαν όπως οι στίχοι αυτοί περάσουν στη συνείδηση ολόκληρου του ελληνισμού. Η συνεισφορά του Πόλυ Κυριάκου, μέσω των στίχων του, στη διατήρηση της μνήμης και της αγωνιστικότητας του λαού μας είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. 

14 Ιουλ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #39 Άντρη Χαϊράλλα

 


Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν την εκδότρια και συγγραφέα Άντρη Χαϊράλλα και συζητούν για το βιβλίο, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

10 Ιουλ 2024

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος (θεατρική παράσταση)

 


Η θεατρική παράσταση με τίτλο «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος», ανέβηκε τον Ιούλιου του 2024 από τους εφήβους του Θεατρικού Εργαστηρίου Κιμωλία και βασίστηκε σε θεατρικά έργα, μαρτυρίες αληθινών προσώπων, ντοκουμέντα, ημερολόγια, ειδησεογραφία, ποίηση, μουσικές, καθώς και συγγραφή κομματιών από τους ίδιους τους μαθητές με θέμα το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τις σημερινές εξελίξεις. Κεντρικό θέμα της παράστασης είναι ο άνθρωπος και οι καταστροφές που έφερε ο χειρότερος πόλεμος όλων των εποχών...

 «Κι όμως… Πιστεύω πως ό,τι κι αν κάνουν οι άνθρωποι, είναι καλοί στο βάθος της καρδιάς τους…»

7 Ιουλ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #38 Αντρέας Τιμοθέου

  


Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τον συγγραφέα Αντρέα Τιμοθέου και συζητούν για το βιβλίο, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

2 Ιουλ 2024

Ο Παντελής Βουτουρής για το βιβλίο "Αρουραίοι" του Ανδρέα Καπανδρέου

 


Του Παντελή Βουτουρή* 

Να ευχαριστήσω πρώτα τον φίλο Ανδρέα Κάπανδρέου για την πρόσκληση που μου έκανε να μιλήσω για το βιβλίο του.
Το Ανδρέα τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είχα παρουσιάσει μάλιστα και το πρώτο βιβλίο, το «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν» με το οποίο εισήλθε στην περιοχή της φανταστικής λογοτεχνίας και μερικά χρόνια αργότερα παρουσιάσαμε μια άλλη συλλογή διηγημάτων φανταστικής λογοτεχνίας το βιβλίο «Ο γιος της μάγισσας».
Με το βιβλίο, όμως, που μας παρουσιάζει σήμερα ο Ανδρέας κάνει μια τομή θα έλεγα.