Το βιβλίο "Ξενοδοχεία" του Μίλτου Πασχαλίδη είναι μια συλλογή από προσωπικές ιστορίες, σκέψεις και βιώματα που έχουν ως επίκεντρο τα ξενοδοχεία και τους ανθρώπους που τα κατοικούν ή τα επισκέπτονται. Ο συγγραφέας, γνωστός τραγουδοποιός και ερμηνευτής, αξιοποιεί την εμπειρία του από τις πολλές ημέρες που έχει περάσει σε ξενοδοχεία λόγω συναυλιών και περιοδειών, για να καταγράψει στιγμές, πρόσωπα και μικρές ή μεγάλες ιστορίες, μερικές αληθινές και άλλες φανταστικές — ή όπως ο ίδιος τις θυμάται να συνέβησαν.
Τα διηγήματα του βιβλίου έχουν ως αφετηρία το γνώριμο
σκηνικό των ξενοδοχείων — διάσπαρτα δωμάτια, διάδρομοι, παλιοί και νέοι ένοικοι
— και εστιάζει άλλοτε στη μοναξιά, άλλοτε στη συνάντηση και στην παροδικότητα
της ανθρώπινης επαφής. Η γραφή του Πασχαλίδη διακρίνεται από ειλικρίνεια, λυρισμό
και ευαισθησία, μεταφέροντας στον αναγνώστη τον ιδιαίτερο τρόπο που ο ίδιος
βλέπει το προσωρινό και το διαχρονικό των στιγμών που χαράζουν τα ξενοδοχεία
στη μνήμη.
Το βιβλίο είναι ιδανικό για αναγνώστες που αγαπούν τα
διηγήματα με αυτοβιογραφικά και λυρικά στοιχεία, για όσους ταξιδεύουν συχνά ή
αναζητούν την ανθρώπινη διάσταση στα πέρασμα της καθημερινότητας. Επίσης, θα
ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσους ακολουθούν το έργο του Μίλτου Πασχαλίδη, καθώς
προσφέρει μια πιο ψυχική και λογοτεχνική πτυχή της καλλιτεχνικής του
ταυτότητας.
Ανάμεσα στα αυτοβιογραφικά του διηγήματα γίνονται αναφορές
και σε άλλους διάσημους καλλιτέχνες όπως π.χ. ο Σάκης Μπουλάς, ο Χρήστος
Θηβαίος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Παύλος Παυλίδης, και ο Γιάννης Αγγελάκας.
Από την περιγραφή του βιβλίου:
Τα ξενοδοχεία, οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους: κάποιες αληθινές –ή όπως ο συγγραφέας θυμάται να συνέβησαν- κάποιες άλλες εξ ολοκλήρου φανταστικές. Ίσως όχι ακριβώς «εξ ολοκλήρου», αφού συχνά οι προηγούμενοι επισκέπτες των ξενοδοχείων αφήνουν «ίχνη» που σε βοηθούν να μαντέψεις μια ιστορία. Ή να την επινοήσεις.
Τριάντα χρόνια στο δρόμο, ένα πράγμα γνώρισα καλύτερα στις πόλεις που με φιλοξένησαν: τα ξενοδοχεία. Έχω κοιμηθεί σε αμέτρητα. Τόσo πολλά και τόσο συχνά, που πολλές φορές όταν ξυπνάω –ακόμα και στο σπίτι μου– έχω απώλεια προσανατολισμού: με άλλα λόγια, δεν έχω την παραμικρή ιδέα πού βρίσκομαι.
Πασχαλίδης, Μίλτος. Ξενοδοχεία: Αλεξάνδρεια, 2022.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου