24 Μαΐ 2024

Συνέντευξη Ανδρέα Καπανδρέου στις Συμπαντικές Διαδρομές

 


Συνέντευξη με τον Ανδρέα Καπανδρέου
 
Λόγω της επερχόμενης παρουσία σας στο φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 26 Μαΐου, στο Rockwood, απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο, αποφασίσαμε να σας πάρουμε μια συνέντευξη για να σας γνωρίσουν καλύτερα οι φίλοι που θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ. 

Απάντηση:
Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω, για ακόμα μια φορά, με τους αναγνώστες και τους φίλους των Συμπαντικών Διαδρομών.

Υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες εμπειρίες ή επιρροές στη ζωή σας που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Απάντηση:
Δεν ήταν κάτι το πολύ συγκεκριμένο. Η τάση για συγγραφή μάλλον προϋπήρχε και κάποια στιγμή έπρεπε να εκδηλωθεί, όπως και έγινε… Σίγουρα οι συσσωρευμένες εμπειρίες, οι επιρροές, οι γνώσεις και τα διαβάσματα που είχα, βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Πώς μοιάζει η ρουτίνα συγγραφής σας; Έχετε κάποια συγκεκριμένα τελετουργικά ή συνήθειες που σας βοηθούν να παραμείνετε παραγωγικός;

Απάντηση:
Όχι, δεν έχω κάποια τελετουργικά ή συνήθειες που με βοηθούν να παραμείνω παραγωγικός. Απλά όταν έχω διάθεση και κυρίως έμπνευση βρίσκω χρόνο και γράφω.
 
Ποιες είναι οι λογοτεχνικές σας επιρροές και πώς έχουν διαμορφώσει τη δουλειά σας;

Απάντηση:
Επιρροές, λίγο ή πολύ θεωρώ ότι ασκούν, υποσυνείδητα ή ενσυνείδητα όλα τα λογοτεχνικά (και όχι μόνο) βιβλία που έχουμε διαβάσει. Αν θα έπρεπε να αναφέρω κάποιους συγγραφείς, οι οποίοι, ίσως, έχουν πιο εμφανείς επιρροές στο δικό μου στυλ γραψίματος και θεματολογίας, θα επέλεγα τους Ray Bradbury, Stephen King, και George Orwell.
 
Ποιες άλλες μορφές τέχνης ή μέσα (μουσική, κινηματογράφος, εικαστικές τέχνες) εμπνέουν τη γραφή σας;

Απάντηση:
Σίγουρα ο κινηματογράφος και η μουσική. Μια σκηνή, μια ατάκα, ένας στίχος μπορεί να εμπνεύσουν έναν συγγραφέα και σίγουρα έχουν εμπνεύσει και εμένα. Θα αποκαλύψω κάτι το οποίο νομίζω ότι δεν το έχω πει ποτέ ξανά δημόσια. Όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 90 παρακολούθησα για πρώτη φορά την αστυνομική κινηματογραφική ταινία θρίλερ «The usual suspects» (Οι συνήθεις ύποπτοι) σε σκηνοθεσία Bryan Singer και σενάριο Christopher McQuarrie, εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ με την πλοκή αλλά ειδικά με την ανατροπή της τελευταίας σκηνής (όσοι έχουν δει την ταινία θα θυμούνται με ποιο τρόπο ο Kevin Spacey απομακρύνεται από το αστυνομικό τμήμα) που μου δημιούργησε την έντονη επιθυμία να γράψω κι εγώ μια ιστορία με ένα παρόμοιο ανατρεπτικό τέλος. Πολλά από τα διηγήματά μου, λοιπόν, που ακολούθησαν, έχουν αυτό το στοιχείο της ανατροπής.
 
Πώς επηρεάζουν οι προσωπικές σας εμπειρίες τους χαρακτήρες και τα σκηνικά στις ιστορίες σας;

Απάντηση:
Οι χαρακτήρες κτίζονται βάσει των εμπειριών που έχουμε από άλλους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε. Είναι αναπόφευκτο λοιπόν, να δανειζόμαστε από αυτούς κάποια στοιχεία και να τα ενσωματώνουμε στους χαρακτήρες που φτιάχνουμε. Το ίδιο ισχύει και με τα σκηνικά, αφού εκτός από τη φαντασία, σίγουρα χρησιμοποιούμε και στοιχεία από καταστάσεις που έχουμε βιώσει.

Τι σας προκαλεί μεγαλύτερη πρόκληση στη διαδικασία γραφής και πώς ξεπερνάτε αυτές τις προκλήσεις;

Απάντηση:
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να φτιάξεις στο μυαλό σου μια ολοκληρωμένη ιστορία η οποία να είναι ενδιαφέρουσα και για άλλους. Μετά πρέπει να βρεις χρόνο και συγκέντρωση ώστε να την γράψεις…

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας , για την υπόθεση του και τους χαρακτήρες και γιατί πιστεύετε ότι θα έπρεπε να το αγοράσει κάποιος;

Απάντηση:
Το τελευταίο μου βιβλίο έχει τίτλο «Αρουραίοι» και τον επεξηγηματικό υπότιτλο «αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού». Πρόκειται για ένα βιβλίο – μια νουβέλα για την ακρίβεια – που ακολουθεί τα αχνάρια της «Φάρμας των ζώων» του George Orwell. Η ιστορία εξελίσσεται σε μια φάρμα και σε αυτήν πρωταγωνιστούν ζώα που έχουν ανθρώπινη συμπεριφορά. Ένας από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι ο Τζερόνιμο, ένας πολύ χαρισματικός αλλά αδίστακτος αρουραίος ο οποίος με τον λόγο του παρασύρει τα πλήθη σε φασιστικά παραληρήματα που δημιουργούν μπελάδες στη φάρμα. Ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει μέσα στην ιστορία πρόσωπα και καταστάσεις της δικής μας πραγματικότητας, αφού ο μικρόκοσμος της φάρμας θυμίζει έντονα την ανθρώπινη πολιτική ιστορία αλλά και τα όσα βιώνουμε στις μέρες μας.
 
Οι «Αρουραίοι», λοιπόν, είναι μια αλληγορική ιστορία, με στοιχεία μαύρου χιούμορ, για τη διαφθορά και την αλαζονεία της εξουσίας, για τις καταστροφικές συνέπειες της διχόνοιας, αλλά και της κοντής ιστορικής μνήμης. Αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η ατιμωρησία θρέφει την προκλητικότητα και την ασυδοσία, και στηλιτεύει την κοινωνική αδιαφορία. Τέλος, καταδεικνύει πώς η ιστορία γράφεται από τους νικητές.
Το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα, κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα και σίγουρα θα σας κάνει, διαβάζοντάς το να χαμογελάσετε αλλά και να προβληματιστείτε. Θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο το οποίο αξίζει να διαβάσετε!

Μιλήστε μας για την παρουσία σας στο φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού στην Αθήνα. Τι ώρα θα μιλήσετε και τι πρέπει να περιμένουν να ακούσουν οι φίλοι της λογοτεχνίας που θα παρευρεθούν;

Απάντηση:
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ εγώ θα μιλήσω στην ενότητα - Θεματικό αφιέρωμα «Σύγχρονοι συγγραφείς από την Κύπρο» που ξεκινά στις 19.45, μαζί με τους φίλους συγγραφείς Μάριο Πλουσίου, Δήμητρα Ευθυμίου και Μαρίνα Σαβεριάδου.
Θα μιλήσω για το βιβλίο μου και θα είμαι εκεί για να συζητήσουμε με όποιους επιθυμούν, τα βαθύτερα νοήματα του βιβλίου αλλά και για να γνωριστούμε.
 
Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε;

Απάντηση:
Ευχαριστώ τις Συμπαντικές Διαδρομές για τη διαχρονική στήριξη που παρέχουν στους συγγραφείς και για τις όμορφες εκδηλώσεις που διοργανώνουν και ανυπομονούμε να τα πούμε από κοντά στην Αθήνα!



Δεν υπάρχουν σχόλια: