7 Ιουν 2021

Λογοτεχνικό περιοδικό ΟΛΚή

Ένα νέο λογοτεχνικό περιοδικό εμφανίστηκε στην κυπριακή λογοτεχνική σκηνή. Πρόκειται για το περιοδικό ΟΛΚή, ο τίτλος του οποίου αποτελεί λογοπαίγνιο του ονόματος του Ομίλου που το εκδίδει (ΟΛΚ = Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής). Η Ολκή, βέβαια, στην ελληνική γλώσσα υποδηλώνει  και την ικανότητα, την αξία, αλλά και την έλξη, τη δύναμη της έλξης, τη ροπή, το βάρος, παραπέμποντας στη δυναμική που το περιοδικό θέλει να δώσει στην λογοτεχνία, την κριτικής σκέψη και τον πολιτισμό.  

Το περιοδικό θα είναι ετήσιο και το πρώτο τεύχος που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021, περιλαμβάνει 52 πρωτότυπες/αδημοσίευτες συνεργασίες των μελών του Ο.Λ.Κ.

Οι θεματικές που καλύπτει είναι αυτές της ποίησης, της πεζογραφίας, της μελέτης, του δοκιμίου και της βιβλιοκρισίας. Το πρώτο τεύχος περιλαμβάνει, επίσης, συνέντευξη του γνωστού πεζογράφου Ανδρέα Ονουφρίου.

Το όμορφο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους απεικονίζεται το αρχαίο σταυροειδές αγαλματίδιο του Πωμού, μέσα από το οποίο πετούν μέλισσες, το φιλοτέχνησε η Μαρία Χατζηττοφή-Χαριτωνίδου ενώ την επιμέλεια έκαναν οι Λεωνίδας Γαλάζης, Κυριάκος Ιωάννου, και Αντρέας Τίφας.

Από τον πρόλογο του περιοδικού:

«Με το ανά χείρας πρώτο τεύχος του ετήσιου δελτίου μας εγκαινιάζουμε μια συλλογική προσπάθεια, κύριο γνώρισμα της οποίας είναι η πολυφωνία και η αποδοχή της διαφορετικότητας, ως πηγή δυναμικής για την κατάθεση της δικής μας σεμνής συνεισφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, χωρίς να αγνοούμε τις μείζονες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η οικουμένη στον 21ο αιώνα».

Τέλος, τονίζεται από τη συντακτική ομάδα: «Στις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε ως πολίτες της ημικατεχόμενης Κύπρου, καθώς και ως πολίτες της οικουμένης, που σκληρά δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, το περιβαλλοντικό πρόβλημα, την πείνα, τους πολέμους και από πολλά άλλα δεινά, αντιτάσσουμε την πολιτιστική δημιουργία, ως ασπίδα και ως καταφυγή, καθώς και ως έκφραση της συλλογικότητας, σε μιαν εποχή ιδιώτευσης, απομόνωσης και απόγνωσης».

Το πρώτο τεύχος της ΟΛΚής, έχω την τιμή να φιλοξενεί και ένα δικό μου ποίημα με τίτλο «Υπαρξιακό».

Τα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους:






Όσοι/-ες ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το περιοδικό, μπορούν να απευθύνονται στο Δ.Σ. του Ο.Λ.Κ., μέσω ειδικής φόρμας που είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο https://forms.gle/r6gLjf4hSjMuDaEE6

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: