31 Μαΐ 2021

Το αγόρι με τη βαλίτσα (θεατρικό έργο)



«Το αγόρι με τη βαλίτσα» (Boy with a suitcase) είναι ο τίτλος του επίκαιρου παιδικού θεατρικού έργου που έγραψε ο Βρετανός Μάικ Κένι (Mike Kenny).

Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού αγοριού, του Ναζ, ο οποίος προσπαθεί να διαφύγει από την εμπόλεμη ζώνη όπου ζει κάπου σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής και να μεταβεί στο Λονδίνο για μια καλύτερη ζωή.

Οι γονείς του δεν έχουν αρκετά χρήματα για να ταξιδέψουν μαζί του και έτσι στέλνουν μόνο του το αγόρι σε ένα μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι. Στο ταξίδι αυτό ο Ναζ συναντά την Κρίσια η οποία επίσης προσπαθεί να διαφύγει στο Λονδίνο.

Το θεατρικό μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Ξένια Καλογεροπούλου.

Η περιγραφή από την ελληνική έκδοση του Πατάκη:


Ένα αγόρι ονειρεύεται παραμυθένια ταξίδια σαν του Σεβάχ του θαλασσινού. Το ταξίδι όμως που μας αφηγείται είναι πολύ διαφορετικό. Φεύγοντας από το χωριό του που βομβαρδίζεται, ο μικρός Ναζ διασχίζει ολομόναχος ερήμους, χιονισμένα βουνά και αφρισμένες θάλασσες, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο [αντί στο Λονδίνο], όπου θα βρει επιτέλους τον μεγαλύτερο αδερφό του. Μέσα από το παιδικό του βλέμμα παρακολουθούμε μια συγκινητική αλλά και συχνά διασκεδαστική ιστορία.
Το βιβλίο είναι διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Μάικ Κένι.

Το έργο ανέβηκε σε πολλές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα είχα την τύχη να το παρακολουθήσω στην Λευκωσία από την εφηβική θεατρική ομάδα Κιμωλία και παρόλο που γνώριζα το έργο και το είχα παρακολουθήσει σε δύο άλλες παραστάσεις στο παρελθόν, ομολογώ ότι το απόλαυσα και στο τέλος συγκινήθηκα πολύ. Τόσο η σκηνοθεσία της Έφης Χαραλάμπους όσο και η θεατρική ερμηνεία των 9 κοριτσιών ήταν συγκλονιστικές και επιβεβαιώνουν την καταπληκτική δουλειά που γίνεται στην Κιμωλία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: