14 Ιουν 2021

Queen's Gambit (Γκαμπί της Βασίλισσας): το βιβλίο και η σειρά



Queen's Gambit (Γκαμπί της Βασίλισσας), στη σκακιστική ορολογία, ονομάζεται η κίνηση κατά την οποία ο παίκτης ξεκινά το παιχνίδι βγάζοντας μπροστά το πιόνι που βρίσκεται μπροστά από τη Βασίλισσα. Στόχος της κίνησης είναι να αποκτήσει πλεονέκτημα στο κέντρο της σκακιέρας.

Τον τίτλο (Queen's Gambit) έχει και το μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Γουόλτερ Τέβις (Walter Tevis), το οποίο κυκλοφόρησε το 1983. Το 2020, το Netflix  μετέφερε το μυθιστόρημα του Tevis την τηλεόραση, σε μια μίνι σειρά εφτά επεισοδίων. 

Η υπόθεση του βιβλίου (και της σειράς) διαδραματίζεται στην Αμερική των δεκαετιών 1950 και 1960 και ακολουθεί τη ζωή μιας φανταστικής ηρωίδας, της Ελίζαμπεθ (Μπεθ) Χάρμον η οποία μένει ορφανή σε μικρή ηλικία. Στο ορφανοτροφείο, όπου καταλήγει, ένας επιστάτης τη μαθαίνει σκάκι, ένα παιχνίδι το οποίο τη γοητεύει και το οποίο αρχίζει να μελετά. Στην πορεία η Μπεθ ανακαλύπτει ότι έχει σπάνιο ταλέντο στο σκάκι και αρχίζει να λαμβάνει μέρος σε διάφορα τουρνουά, αρχικά τοπικά και αργότερα διεθνή.

Το γεγονός ότι, ειδικά εκείνη την εποχή, ελάχιστες γυναίκες ασχολούνταν με
το σκάκι προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση και ποικίλές αντιδράσεις. Το μυθιστόρημα εποχής, κατάφερε να μεταφέρει στην τηλεόραση το
Netflix, μέσα από υπέροχα ατμοσφαιρικές εικόνες. H προσωπική ζωή της πρωταγωνίστριας, το ταλέντο της αλλά και ο εθισμός της στα χάπια συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή που κρατά σε ενδιαφέρον τον αναγνώστη (ή αντίστοιχα τον τηλεθεατή) μέχρι το τέλος.

Ειδικά η σειρά, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έφερε ξανά το σκάκι στην μόδα. Η Μπεθ έγινε το πρότυπο πολλών κοριτσιών που ξεκίνησαν να ενδιαφέρονται για το σκάκι, ενώ το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο παιχνίδι, φανερώνουν επίσης, η κατακόρυφη αύξηση των αναζητήσεων για το σκάκι στο διαδίκτυο, η αύξηση ζήτησης βιβλίων για αυτό, καθώς και η αύξηση εγγραφών νέων μελών σε σκακιστικές λέσχες.

Στη σειρά η οποία είναι σε σκηνοθεσία του Scott Frank, πρωταγωνιστεί η χαρισματική Anya Taylor-Joy.

 Από το τρέιλερ της σειράς





Δεν υπάρχουν σχόλια: