4 Δεκ 2020

Κρυφές πικρές αλήθειες για την Κύπρο (βιβλίο του Χρήστου Γκόλιαρη)

Το βιβλίο του εκπαιδευτικού Χρήστου Γκόλιαρη είναι γραμμένο σε διαλογική μορφή και φιλοδοξεί να ρίξει φως στο Κυπριακό Ζήτημα αλλά και να αποκαλύψει κρυφές και πίκρες αλήθειες της περιόδου 1945-1974.

Ο συγγραφέας αναφέρεται στις πολιτικές διεργασίες, τις συμφωνίες, τις διπλωματικές διαβουλεύσεις, τα πολιτικά σενάρια, τις δολοπλοκίες, τις παραστρατιωτικές ενέργειες, τις συνωμοτικές κινήσεις, τις κατασκοπείες, τις πολεμικές συρράξεις, στο πραξικόπημα και τέλος στην τουρκική εισβολή του 1974.

Γκόλιαρης, Χρήστος. Κύπρος 1945-1974: Κρυφές Πικρές Αλήθειες. Αθήνα: Ελκυστής, 2020.

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται  σε όλους τους, απανταχού, Έλληνες,  που επιθυμούν να γνωρίσουν λεπτομέρειες για όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου από το 1945 έως το 1974.

Στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε πολλά για την Κύπρο, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία γνωρίζουμε λίγα και αποσπασματικά. Στην Κύπρο σχεδόν  όλοι οι παλιοί έχουν  ασχοληθεί συστηματικά για την ιστορική τους ενημέρωση, τη στιγμή που και οι ίδιοι βίωσαν τα τραγικά γεγονότα. Υπάρχουν όμως καταστάσεις, γεγονότα, μαρτυρίες πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών  κ.λπ. που αποσιωπώνται, για να καλύψουν τραγικές αποφάσεις και αποτελέσματα για την Κύπρο. Αυτή η αποσιώπηση όμως δυσκολεύει την κατανόηση των συμβάντων.

Με το βιβλίο μας αυτό προσπαθούμε να πλησιάσουμε στο τι συνέβη στο προσκήνιο και στα παρασκήνια στην παραπάνω αναφερόμενη κρίσιμη περίοδο, μέσα από τα επιπρόσθετα στοιχεία που ήλθαν στο φως τα τελευταία είκοσι χρόνια με τις μαρτυρίες και τις συνεντεύξεις τω πρωταγωνιστών, από κρατικά αρχεία, έρευνες κ.λπ. ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού. Κι όλα αυτά  απλά και κατανοητά για όλους τους πολίτες.

Στο βιβλίο αυτό μέσα από διαλογική μορφή, όπου διάφορες παρέες,  κατά εποχές,  συζητούν για τα συμβαίνοντα στην Κύπρο, παρουσιάζονται γεγονότα, απόψεις, αναλύσεις, ξεκινώντας από την διασκεπτική του 1948 και συνεχίζοντας με το δημοψήφισμα του 1950, τη συζήτηση στον ΟΗΕ το 1954, την ΕΟΚΑ,  τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου, την τουρκανταρσία (1963-64), την άφιξη της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο, τα γεγονότα του Αγίου Ιλαρίωνα και της  Τηλλυρίας, το σχέδιο Άτσεσον, τον Ασπίδα,  την 21η Απριλίου και τη συνάντηση στον Έβρο, την επιχείρηση Κοφίνου, τον Παναγούλη, την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου το 1970, τη δολοφονία Γιωρκάτζη, το Εθνικό Μέτωπο, την ΕΟΚΑ Β΄ και καταλήγοντας με  το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ενδιάμεσα αναφέρονται  σημαντικές διπλωματικές λεπτομέρειες, συνωμοτικές κινήσεις, παραστρατιωτικές ενέργειες, κατασκοπίες, δολοπλοκίες, πολεμικές συρράξεις, διάφορα  κυκλοφορούντα σενάρια κ.λπ.

Στόχος μας είναι σε έναν τόμο να παρουσιαστούν όλα αυτά τα γεγονότα και οι κρυφές, πικρές αλήθειες που τα συνοδεύουν, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να πληροφορηθεί τα γεγονότα πολύπλευρα και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

 

1 σχόλιο:

Γκόλιαρης Χρήστος είπε...

Ευχαριστώ πολύ κ. Ανδρέου για την ωραία παρουσίαση του βιβλίου μου.Είμαι πάντα στη διάθεσή σας.
Χρήστος Γκόλιαρης