12 Μαΐ 2020

Το κόκκινο ποτάμι (το βιβλίο και η σειρά)


Ιστορικό μυθιστόρημα που ακολουθεί την ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού από το 1908 μέχρι το 1923.

Το μυθιστόρημα περιγράφει την ιστορία των πρωταγωνιστών στην Τραπεζούντα και την Κωνσταντινούπολη αλλά και την Μακεδονία. Μας περιγράφει πως βιώνουν τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τις διώξεις και τις εκκαθαρίσεις των Ποντίων και των Αρμενίων από τους Νεότουρκους.

Τσιρκινίδης, Χάρης. Το κόκκινο ποτάμι : Η τραγωδία του ελληνισμού της Ανατολής 1908-1923: Ιστορικό διήγημα / Χάρης Τσιρκινίδης. - 1η έκδ. - Θεσσαλονίκη : Κυριακίδη Αφοί, 2006. - 319σ. · 25x18εκ.

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1998 από τις εκδόσεις «Ερωδιός».

Από το οπισθόφυλλο:
Σήμερα, εδώ πάνω στα νεκρά ερείπια, αισθάνθηκα τη μεγαλύτερη δύναμη ζωής.
Ένιωσα σαν να βγαίνει μέσα απ’ το χώμα και τις πέτρες μια μυστηριώδης δύναμη και να μπαίνει στις φλέβες μου σαν μια ζεστασιά· να διαχέεται σ’ όλο το κορμί μου, να εξαφανίζει τις φοβίες και τους δισταγμούς μου· να με λυτρώνει απ’ τα επίγεια.

Ακούω, Μίλτο, τα βογκητά και τα παρακάλια των προγόνων μας, που ζητούν δικαίωση για τους αγώνες και τις θυσίες τους. θέλουν ν’ αντισταθούμε και να διώξουμε αυτούς που βεβήλωσαν τους τάφους τους, για να μπορούν τα πνεύματά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους δικούς τους ζωντανούς.

Ναι, Μίλτο, θ’ αγωνιστώ, γιατί πια νίκησα τη ζωή. Κι αν τύχει και πεθάνω, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι πρόγονοί μας θα με δεχθούν στις θερμές αγκαλιές τους, γιατί θα ξέρουν, πως όσο ζούσα δεν τους ξέχασα. Έκαμα το καθήκον μου!

Η σειρά:
Η ιστορία που διηγείται «Το Κόκκινο Ποτάμι» ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Άγκυρας το Μάιο του 1895.
Ξεκινά όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το 12χρονο γιο της, τον Μίλτο, µε την μόλις 9χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη και της Σοφίας Νικολαΐδη. Ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, καθώς σύμφωνα µε τα μουσουλμανικά ήθη αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν θεωρείτο μιασμένο και δεν διέτρεχε τον κίνδυνο να απαχθεί από μουσουλμάνο.
Οι επιθέσεις φανατικών Τούρκων θα αναγκάσουν τις δύο οικογένειες, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
Οι δυο νέοι θα ξανασυναντηθούν τυχαία στην Κωνσταντινούπολη 11 χρόνια μετά. Xωρίς να γνωρίζουν την οικογενειακή σχέση που τους δένει, ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Ένας έρωτας που θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά δεινά. Τα δεινά του Ποντιακού Ελληνισμού και όλων των Ελλήνων της Μικράς Ασίας μέχρι την τελική φυσική εξόντωσή τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μανούσος Μανουσάκης
ΣΕΝΑΡΙΟ: Νίκος Απειρανθίτης, Δώρα Μασκλαβάνου, Μανούσος Μανουσάκης
Φιλική συνεργασία στο ΣΕΝΑΡΙΟ: Σταύρος Αβδούλος, Ειρήνη Ριτσώνη
Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Χρήστος Παπαδόπουλος
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΙΤΛΩΝ: Ελεωνόρα Ζουγανέλη
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
ΜΟΝΤΑΖ: Μιχάλης Μινακούλης
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Μαρία Μαγγίρα
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ: Κατερίνα Ζουράρη

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάκης Βαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Αργύρης Πανταζάρας, Στέφανος Κυριακίδης, Σωτήρης Χατζάκης, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Λάμπρος Κτεναβός, Δήμητρα Σιγάλα,  Θοδωρής Φραντζέσκος, Δήμητρα Βήτα, Δημήτρης Δρόσος, Κώστας Ξυκομηνός κ.α.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης

Το βιβλίο έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη και ξεκίνησε να προβάλλεται στο κανάλι Open τον Οκτώβριο του 2019.
Το Κόκκινο Ποτάμι είναι δραματική σειρά εποχής, βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και αφορά πραγματικά γεγονότα γύρω από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το τρέιλερ της σειράς:

Δεν υπάρχουν σχόλια: