29 Μαΐ 2020

V for Vendetta: κόμικς και ταινία


Το V for Vendetta είναι μια ιστορία κόμικς που γράφτηκε από τον Άλαν Μουρ (Alan Moore) και εικονογραφήθηκε από τον Ντέιβιντ Λόιντ (David Lloyd), με τη βοήθεια του Tony Weare. Ξεκίνησε να δημοσιεύεται σε αποσπάσματα το 1982.

Πρόκειται για μια δυστοπική και μεταποκαλυπτική ιστορία σε μια μελλοντική εκδοχή του  Ηνωμένου Βασιλείου όπου κυριαρχεί ένα νεοφασιστικό και ομοφοβικό φανταστικό πολιτικό κόμμα που εξοντώνει τους αντιπάλους του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, και έχει μετατρέψει τη χώρα σε αστυνομικό κράτος.

Η ιστορία έγινε κινηματογραφική ταινία το 2005 σε σκηνοθεσία Τζέιμς ΜακΤιγκ. Το σενάριο έγραψαν οι Λίλι και Λάνα Γουατσόφσκι οι οποίες ανέλαβαν και την παραγωγή μαζί με τον Τζόελ Σίλβερ.

Πρωταγωνιστεί η Νάταλι Πόρτμαν στο ρόλο της Ίβι, μιας εργαζόμενης κοπέλας που πρέπει να καθορίσει αν ο ήρωας της έχει γίνει η ίδια η απειλή την οποία μάχεται. Ο Χιούγκο Γουίβινγκ υποδύεται τον V, έναν θαρραλέο, χαρισματικό μαχητή της ελευθερίας που θέλει να εκδικηθεί αυτούς που τον παραμόρφωσαν. Ο Στίβεν Ρία υποδύεται τον ντετέκτιβ που ηγείται μιας απεγνωσμένης έρευνας να συλληφθεί ο V πριν ξεκινήσει επανάσταση.

Η μάσκα που χρησιμοποιείται στο κόμικς και στην ταινία από τον V απεικονίζει το πρόσωπο
του Γκάι Φωκς (Guy Fawkes, 1570 – 1606) ο οποίος ήταν Άγγλος στρατιώτης και μέλος μιας ομάδας Kαθολικών συνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου 1605 με σκοπό την ανατίναξη του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε από την ταινία, η συγκεκριμένη μάσκα χρησιμοποιήθηκε σε πολλές διαδηλώσεις και έγινε σύμβολο της ομάδας χάκερς "Anonymous".
Το V for Vendetta ασχολείται με τα θέματα του ολοκληρωτισμού, της κριτικής της θρησκείας, της ομοφυλοφιλίας, της ισλαμοφοβίας και της τρομοκρατίας. Η αμφιλεγόμενη προσέγγισή του έχει αποτελέσει στόχο της κριτικής αλλά έχει προκαλέσει και επαίνους από κοινωνικοπολιτικές ομάδες.

Το τρέιλερ της ταινίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: