30 Απρ 2020

Στηρίζουμε τις τέχνες και τον πολιτισμό στην Ευρώπη


Κάποιοι άνθρωποι, οργανισμοί και τομείς επηρεάζονται περισσότερο από άλλους λόγω της πανδημίας. Ο πολιτισμός είναι ένας από αυτούς τους τομείς. Συναυλίες ακυρώθηκαν, θέατρα, μουσεία και κινηματογράφοι έκλεισαν, ενώ πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές έχουν σταματήσει τα γυρίσματά τους. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητα τα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη των τεχνών και του πολιτισμού, από τους ανεξάρτητους δημιουργούς έως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χάρη στην Επενδυτική Πρωτοβουλία για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, ο κλάδος θα ενισχυθεί σε όλη την ΕΕ, με τη στήριξη των διαρθρωτικών ταμείων. Άλλωστε, η αλληλεγγύη είναι μια από τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητήσαμε με την Σαμπίνε Βερχάιεν, πρόεδρο της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τα μέτρα στήριξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας όσο συνεχίζεται η κρίση του COVID-19.

26 Απρ 2020

Εμμανουήλ Μπικάκης: Ένας Κρητικός αετός στην Κύπρο του ’74 (το βιβλίο του Κυριάκου Ολυμπίου)


Ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Μπικάκης (1954-1994) ήταν Έλληνας καταδρομέας από την Κρήτη που πολέμησε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 ως μέλος της Α΄ Μοίρας Καταδρομών. Συγκεκριμένα συμμετείχε στην μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας και κατά τη διάρκεια της μάχης βρέθηκε μόνος του απομονωμένος απέναντι από πλειάδα τούρκων στρατιωτών οι οποίοι, υποστηριζόμενοι από 6 τεθωρακισμένα οχήματα, είχαν σαν στόχο να καταλάβουν το στρατηγικής σημασίας ύψωμα που υπερασπιζόταν ο Μπικάκης. 
Ο Έλληνας καταδρομέας κατάφερε μόνος του με το αντιαρματικό όπλο (ΠΑΟ) που κρατούσε να εξουδετερώσει και τα 6 τουρκικά άρματα Μ48 και να επιφέρει σοβαρότατες απώλειες στον εχθρό χωρίς να του επιτρέψει να πετύχει τον στόχο του.
Για τη δράση Μανώλης Μπικάκης του έλαβε μεταθανάτιες τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Μπικάκης ήταν ο ήρωας που ενέπνευσε τον Κυριάκο Ολυμπίου να γράψει το βιβλίο «Ένας Κρητικός αετός στην Κύπρο του ’74» περιγράφοντας, κυρίως τη μάχη της Λευκωσίας στην οποία έλαβε μέρος. Στη συγκεκριμένη μάχη έλαβαν μέρος δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και η Α΄ Μοίρα Καταδρομών στην οποία υπηρετούσε ο Μπικάκης και η οποία έφτασε αεροπορικώς από την Κρήτη. Οι δυνάμεις αυτές μετά από σκηρές μάχες απέτρεψαν την επέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Λευκωσία. 

22 Απρ 2020

#ΠίσωΑπόΚάθεΒιβλίο υπάρχει ένας Συγγραφέας! (#behindeverybook - εκστρατεία για την Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου, 23 Απριλίου 2020)



Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Βιβλίου που γιορτάζουμε στις 23 Απριλίου (ημερομηνία θανάτου του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων (European WritersConcil EWC) διοργανώνει εξιτάρεται με θέμα «Πίσω από κάθε Βιβλίο» - #behindeverybook.

Στόχος της εκστρατείας είναι να δείξει πως πίσω από κάθε βιβλίο υπάρχει:
Ένας Συγγραφέας
Ένας Άνθρωπος
Μια ολόκληρη Ζωή

Η ιδέα:
Σε πολιτικό επίπεδο γίνονται πολλές συζητήσεις που αφορούν τους «τομείς» ή τη «βιομηχανία βιβλίων» - αλλά εκείνοι από τους οποίους ξεκινά η αλυσίδα των βιβλίων είναι άνθρωποι, άτομα, προσωπικότητες. Το να τιμήσεις αυτούς τους συγγραφείς και μεταφραστές, να κάνεις ορατά τα πνεύματα, τα μυαλά και τα πρόσωπα πίσω από κάθε βιβλίο, είναι η βασική ιδέα του #behindeverybook

18 Απρ 2020

Adults in the room: το βιβλίο και η ταινία του Γιάνη Βαρουφάκη


Την άποψή του για τα γεγονότα του 2015, όταν η Ελλάδα, με την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, προσπάθησε να απαλλαγεί από το Μνημόνιο της Τρόικας, κατέθεσε σε βιβλίο του ο τότε στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Το βιβλίο γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα και κυκλοφόρησε το 2017 με τίτλο “Adults In The Room: My Battle With Europe’s Deep Establishment” [«Ενήλικες στο δωμάτιο: η μάχη μου με το βαθύ Ευρωπαίκό κατεστημένο»].

*Ο τίτλος του βιβλίου “Adults in the room” είναι εμπνευσμένος από μια φράσει της Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde), διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η οποία σε μια από τις επεισοδιακές συναντήσεις του Eurogroup ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να συμπεριφέρονται ως ενήλικες.

14 Απρ 2020

Diego Maradona: η ταινία (2019)


Diego Maradona ονομάζεται η ταινία – ντοκιμαντέρ του 2019 για τη ζωή του μεγάλου Αργεντίνου ποδοσφαιριστή Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Η ταινία ξενικά από την παιδική του ηλικία στις παραγκουπόλεις του Μπουένος Άιρες την ποδοσφαιρική του καριέρα στις Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα και την μεταγραφή του στη Νάπολι (1984-1991) όπου λατρεύτηκε σαν θεός.

Ο Ντιέγκο οδήγησε τη Νάπολη που πελαγοδρομούσε στην κατάκτηση 2 πρωταθλημάτων Ιταλίας, ενός κυπέλλου και του κυπέλου Ουέφα ενώ την ίδια εποχή, με τα χρώματα της Αργεντινής κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μουντιάλ του Μεξικού (1986).

Η ταινία περιγράφει και την προσωπική άσωτη ζωή του ποδοσφαιριστή, το μπλέξιμό του με τα ναρκωτικά και τελικά την πτώση του…

10 Απρ 2020

«Εκείνη την πρωτοχρονιά»: η μεταφυσική νουβέλα της Μαριλένας Ξυψιτή


Το πρώτο βιβλίο της Μαριλένας Ξυψίτη είναι μια νουβέλα με τίτλο «Εκείνη την πρωτοχρονιά». 
Πρόκειται για μια μεταφυσική ιστορία που εξελίσσεται (με διηγήσεις και φλας μπάκ) μεταξύ του 1946 και του 2018.

Πρωταγωνιστές είναι το φάντασμα μιας νεαρής γυναίκας και μια ομάδας νεαρών που, με τη βοήθεια ενός μέντιουμ, προσπαθούν να λύσουν ένα μυστήριο στο οποίο βρίσκονται μπλεγμένοι και να επιφέρουν την κάθαρση.

Ξυψιτή, Μαριλένα. Εκείνη την πρωτοχρονιά. Αθήνα: Συμπαντικές Διαδρομές, 2019

6 Απρ 2020

Ναρικατέ: ποίηση για μια γυναίκα που δεν υπήρξε του Κώστα Ρεούση


Έντονα επηρεασμένος από το κίνημα του υπερρεαλισμού και εμπνευσμένος από τον έρωτα αλλά και τον θάνατο, ο ποιητής Κώστας Ρεούσης μας έχει χαρίσει (το 2013) μια ποιητική συλλογή αφιερωμένη στη Ναρικατέ, μια γυναίκα που δεν υπήρξε, όπως ο ίδιος μας ενημερώνει στον υπότιτλο του βιβλίου.

Ρεούσης, Κώστας. Ναρικατέ : Μια γυναίκα που δεν υπήρξε / Κώστας Ρεούσης. - 1η έκδ. - Αθήνα : Φαρφουλάς, 2013. - 32σ. - (Λοξή Γραφή · 11)



Απόσπασμα από το βιβλίο:

Έτσι
Ρήμαξε το πλάσμα στο ρήγμα του άσματος
Το βλέμμα κάθετη ψαριά στον πυθμένα της ύπαρξης
Εκείνης όπου ανύπαρκτη καρδιά έστυβε
Τους χυμούς της σάρκας άπιστης
Σ’ ό,τι το δέρμα όρκιζε
Το σώμα

Οικτρισμός
Εγκιβωτισμένη κατακλυσμιαία εντός ορίζοντας αγάπη πίστη
Μια γυναίκα που δεν υπήρξε

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Με το ελάχιστο των λέξεων, η ποιητική ενότητα "Ναρικατέ - μία γυναίκα που δεν υπήρξε" εμβολίζεται στην εμπατή του ποιητή, σηματοδοτώντας φαινομενικά με αρνητικό πρόσημο την ίσαλο γραμμή, ενίοτε ταραγμένη, που πλέει χρόνια καραβοτσακισμενα τώρα ο Κώστας Ρεούσης. Η ψυχική καταβύθιση στην υπερπραγματικότητα της ανυπαρξίας αναδύει το πνεύμα μιας θηλυκής, άπιαστης στην υπεκφυγή, οντότητας. Το υπαρκτό πρόσωπο κονιορτοποιείται στα νεφρά του αρσενικού, μετασχηματίζεται σε καρκίνωμα, παίρνει νεκρική όψη και γίνεται ένα με την πόλη και το βιασμένο τοπίο. Εκφέροντας ένα πολεμικό/θανατικό παρελθόν και μέλλον εισέρχεται παραληρώντας στο αγελαίο/φευγαλέο παρόν.


2 Απρ 2020

Blindness (Περί Τυφλότητας) του José Saramago, η κινηματογραφική τιανία


Η κινηματογραφική ταινία - θρίλερ Blindness (του 2008) είναι βασισμένη στο εκπληκτικό μυθιστόρημα «Περί τυφλότητας» του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου (José Saramago, 1922 - 2010).

Η ιστορία αναφέρεται σε μια φανταστική μεταδοτική ασθένεια τύφλωσης, μια επιδημία που προσβάλει τους κατοίκους μιας μεγαλούπολης. 

Οι «μολυσμένοι» τυφλοί απομονώνονται σε μια κλινική-φυλακή χωρίς καθόλου περίθαλψη και αναγκάζονται να επιβιώσουν μόνοι τους σε ένα σκληρό και χαοτικό περιβάλλον όπου επικρατούν άλλοι νόμοι που προσομοιάζουν περισσότερο με αυτούς της ζούγκλας.

Μαζί με τους ασθενείς είναι και ένας οφθαλμίατρος ο οποίος επίσης έχει τυφλωθεί καθώς και η σύζυγός του, η οποία είναι και η μοναδική, ανάμεσα στους εκατοντάδες έγκλειστους, που βλέπει και η οποία φαίνεται να έχει κάποιου είδους ανοσία στη συγκεκριμένη ασθένεια. Η συγκεκριμένη γυναίκα χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα της όρασης αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο ανάμεσα στη κοινότητα των τυφλών.
Η υπόθεση ξεκινά με τον ασθενή νούμερο ένα ο οποίος τυφλώνεται εντελώς ξαφνικά ενώ οδηγεί και μολύνει όλους όσους έρθουν σε επαφή μαζί του οι οποίοι με τη σειρά τους μολύνουν άλλους…
Ο Σαραμάγκου μας δείχνει μέσα από αυτή την ιστορία, πόσο εύκολα μπορεί να αποδιοργανωθεί μια κοινωνία και πόσο εύκολα μπορούν να βγουν προς τα έξω τα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου.