22 Απρ 2020

#ΠίσωΑπόΚάθεΒιβλίο υπάρχει ένας Συγγραφέας! (#behindeverybook - εκστρατεία για την Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου, 23 Απριλίου 2020)



Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Βιβλίου που γιορτάζουμε στις 23 Απριλίου (ημερομηνία θανάτου του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων (European WritersConcil EWC) διοργανώνει εξιτάρεται με θέμα «Πίσω από κάθε Βιβλίο» - #behindeverybook.

Στόχος της εκστρατείας είναι να δείξει πως πίσω από κάθε βιβλίο υπάρχει:
Ένας Συγγραφέας
Ένας Άνθρωπος
Μια ολόκληρη Ζωή

Η ιδέα:
Σε πολιτικό επίπεδο γίνονται πολλές συζητήσεις που αφορούν τους «τομείς» ή τη «βιομηχανία βιβλίων» - αλλά εκείνοι από τους οποίους ξεκινά η αλυσίδα των βιβλίων είναι άνθρωποι, άτομα, προσωπικότητες. Το να τιμήσεις αυτούς τους συγγραφείς και μεταφραστές, να κάνεις ορατά τα πνεύματα, τα μυαλά και τα πρόσωπα πίσω από κάθε βιβλίο, είναι η βασική ιδέα του #behindeverybook

Το ιστορικό:
Η ετήσια εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου της UNESCO είναι η πρωτότυπη ιδέα του Βαλενθιανού συγγραφέα Vicente Clavel Andrés για να τιμήσει τον συγγραφέα Miguel de Cervantes, ο οποίος πέθανε στις 23 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα τιμούμε τους ζωντανούς συγγραφείς, οι οποίοι εμπλουτίζουν κάθε κοινωνία με το έργο τους και συμβάλλουν στην ποικιλομορφία, τη δημοκρατία και την ανθρωπιστική εκπαίδευση σε όλους τους τομείς, με όλα τα είδη.

Η διαδικασία:
Καλούνται οι συγγραφείς από όλη την Ευρώπη που θέλουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια να τραβήξουν δύο φωτογραφίες τους μαζί με ένα από τα βιβλία τους. Η πρώτη φωτογραφία θα πρέπει να είναι με το βιβλίο ανοιχτό μπροστά στο πρόσωπό τους και η άλλη με το πρόσωπο τους ακάλυπτο.
Μετά οι συγγραφείς καλούνται να ανεβάσουν τις δύο φωτογραφίες μαζί σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουν (Facebook, Instagram, Twitter, κ.α.) στις 23 Απριλίου 2020, Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου.  
Καλούνται επίσης να χρησιμοποιήσουν δύο #hashtags: #behindeverybook και #worldbookday2020 και να κάνουν tag το European WritersCouncil (Twitter: @CouncilWriters, Facebook: www.facebook.com/europeanwriterscouncil) καθώς και την Λογοτεχνική Ένωση στην οποία ανοίκουν ώστε οι αναρτήσεις τους να μπορούν να κοινοποιηθούν. Οι συγγραφείς μπορεί να είναι δημιουργικοί και να συμπληρώσουν την φράση #behindeverybook προσθέτοντας «is the Author»,  o «is a person», «is a whole life» κτλ.

Ειδικά για την ελληνική γλώσσα μπορούμε να προσθέσουμε και το hashtag #ΠίσωΑπόΚάθεΒιβλίο


*Την προσπάθεια στηρίζει και ο Όμιλος Λογοτεχνίας καιΚριτικής (ΟΛΚ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: