26 Απρ 2020

Εμμανουήλ Μπικάκης: Ένας Κρητικός αετός στην Κύπρο του ’74 (το βιβλίο του Κυριάκου Ολυμπίου)


Ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Μπικάκης (1954-1994) ήταν Έλληνας καταδρομέας από την Κρήτη που πολέμησε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 ως μέλος της Α΄ Μοίρας Καταδρομών. Συγκεκριμένα συμμετείχε στην μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας και κατά τη διάρκεια της μάχης βρέθηκε μόνος του απομονωμένος απέναντι από πλειάδα τούρκων στρατιωτών οι οποίοι, υποστηριζόμενοι από 6 τεθωρακισμένα οχήματα, είχαν σαν στόχο να καταλάβουν το στρατηγικής σημασίας ύψωμα που υπερασπιζόταν ο Μπικάκης. 
Ο Έλληνας καταδρομέας κατάφερε μόνος του με το αντιαρματικό όπλο (ΠΑΟ) που κρατούσε να εξουδετερώσει και τα 6 τουρκικά άρματα Μ48 και να επιφέρει σοβαρότατες απώλειες στον εχθρό χωρίς να του επιτρέψει να πετύχει τον στόχο του.
Για τη δράση Μανώλης Μπικάκης του έλαβε μεταθανάτιες τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Μπικάκης ήταν ο ήρωας που ενέπνευσε τον Κυριάκο Ολυμπίου να γράψει το βιβλίο «Ένας Κρητικός αετός στην Κύπρο του ’74» περιγράφοντας, κυρίως τη μάχη της Λευκωσίας στην οποία έλαβε μέρος. Στη συγκεκριμένη μάχη έλαβαν μέρος δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και η Α΄ Μοίρα Καταδρομών στην οποία υπηρετούσε ο Μπικάκης και η οποία έφτασε αεροπορικώς από την Κρήτη. Οι δυνάμεις αυτές μετά από σκηρές μάχες απέτρεψαν την επέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Λευκωσία. 

Το βιβλίο του Ολυμπίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ιστορικό μυθιστόρημα αφού περιλαμβάνει και φανταστικά στοιχεία περιγραφόμενα με μυθιστορηματικό τρόπο.  Παράλληλα όμως είναι βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν το καυτό καλοκαίρι του 1974.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Εμμανουήλ Μπικάκης, ένας μεγάλος σύγχρονος Εθνικός Ήρωας Πολέμου που έκανε απλά το καθήκον του υπηρετώντας την τιμή και το όνομα του Ελληνισμού, όπως θα έκανε ένας Ήρωας, τιμώντας έτσι τα Ιερά Λάβαρα των Καταδρομών!
Και η μεγάλη ειρωνεία; Ο Μανώλης Μπικάκης, αυτός που στάθηκε ακλόνητος μπροστά στην ασιατική πλημμυρίδα, αυτός που έμεινε μόνος ανάμεσα στα τουρκικά άρματα μάχης και που δεν σκιάστηκε καμιάς φοβέρας, θα άφηνε την τελευταία του πνοή σε ένα τροχαίο ατύχημα τον Οκτώβριο του 1994, στην εθνική οδό Αθηνών - Πατρών. Εκείνον τον Αύγουστο του 1974 είχε κάνει μεγάλη ζημιά στους τούρκους και ίσως αυτοί να μην τον είχαν ξεχάσει ποτέ!

Ολυμπίου, Κυριάκος. Ένας Κρητικός αετός στην Κύπρο του ’74. Λευκωσία: Αιγαίον, 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: