10 Μαρ 2019

Η αστυνομία της βιβλιοθήκης του Stephen King


Το 1990 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Στίβεν Κινγκ με τίτλο «Four past Midnight» [σε ελεύθερη μετάφραση: «Τέσσερα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα»]. Ο τόμος περιλαμβάνει τέσσερα μυθιστορήματα:  1.The Langoliers, 2. Secret Window, Secret Garden, 3. The Library Policeman, 4. The Sun Dog.
Κοινό χαρακτηριστικό στην πλοκή των τεσσάρων ιστοριών είναι τα στοιχεία του τρόμου και του υπερφυσικού.

Το 1995, το μυθιστόρημα “The Library Policeman” κυκλοφόρησε, αυτόνομο, μεταφρασμένο στα ελληνικά με τίτλο «Η αστυνομία της βιβλιοθήκης»

Η αστυνομία της βιβλιοθήκης : Μυθιστόρημα / Stephen King · μετάφραση Χρύσα Τσαλικίδου. - Θεσσαλονίκη : Επιλογή / Θύραθεν, Χριστάκης, 1995. - 315σ. · 21x14 εκ.

Η υπόθεση του βιβλίου εξελίσσεται σε μια μικρή πόλη της Αμερικής, αρχές της δεκαετίας του 90’.  Ο  πρωταγωνιστής, μετά από μια επίσκεψή του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της μικρής πόλης στην οποία ζει, έρχεται αντιμέτωπος με παλιούς παιδικούς του εφιάλτες, τους οποίους είχε κρύψει στο υποσυνείδητό του, αλλά και με υπερφυσικές δυνάμεις.
Στη μάχη ενάντια στο υπερφυσικό κακό έχει σαν σύμμαχο μια νεαρή πρώην αλκοολική συμπολίτισσά του, την Ναόμι. [Σημείωση: Naomi είναι και το όνομα της κόρης του Stephen King, η οποία όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο ήταν 19 ετών].

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο Κινγκ την έμπνευση για το βιβλίο την πήρε όταν ένα πρωινό ο γιος του, μεταξύ σοβαρού και αστείου του είπε ότι δεν θέλει να πάει στη δημοτική βιβλιοθήκη  της περιοχής τους επειδή φοβάται τον αστυνομικό της βιβλιοθήκης (ο οποίος κυνηγά τους παραβάτες και αυτούς που έχουν καθυστερημένα βιβλία). Ο αστυνομικός της βιβλιοθήκης κυνηγά τα "κακά" παιδιά και τα τιμωρεί με εφιιαλτικούς τρόπους.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ο ασφαλιστής Σαμ Πιμπλς βρίσκεται στην ανάγκη να επισκεφθεί - για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες - την δημοτική βιβλιοθήκη. Η συνομιλία του εκεί με την μεσόκοπη βιβλιοθηκάριο Αρντίλια Λορτζ δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Ξεπροβοδίζοντάς τον, η κ. Λορτζ μισοαστεία-μισοσοβαρά τον απειλεί ότι αν καθυστερήσει την επιστροφή των δυο βιβλίων που του δανείζει, θα του στείλει την «Αστυνομία της Βιβλιοθήκης»... Όπως αποδεικνύεται, έχει την δύναμη να του κάνει πολύ χειρότερα πράγματα, ξαναζωντανεύοντάς του, με τρομακτική σφοδρότητα, φόβους και τραύματα της παιδικής του ηλικίας. O Σαμ καταλαβαίνει πως δεν έχει απλά να αντιμετωπίσει μια «διεστραμμένη» βιβλιοθηκάριο (που δυστυχώς ούτε τρελή είναι ούτε βιβλιοθηκάριος μόνο) αλλά κυρίως τα όσα έχει απωθήσει χρόνια πριν, στα βάθη του ασυνείδητου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: