4 Δεκ 2017

Παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου «Κυριάκος Μάτσης: η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ» [το ρεπορτάζ από το Bookia.gr]

Στις 16 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία (σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Κύπρου) η παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου, «Κυριάκος Μάτσης: η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ» (Εκδόσεις "Αφή", 2017).
Το βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία που υπάρχει για τη ζωή και τη θυσία του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση (1926-1958).
Στην έκδοση περιλαμβάνεται αθησαύριστο υλικό (κυρίως σχολιασμένες - αδημοσίευτες φωτογραφίες αλλά και μαρτυρίες από τη ζωή του Κυριάκου Μάτση) το οποίο παραχώρησε στη συγγραφέα ο αδερφός του ήρωα, Γιαννάκης Μάτσης
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε συγκινησιακό κλίμα αφού παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αδερφός του ήρωα Γιαννάκης Μάτσης αλλά και άλλοι συναγωνιστές του. Στην αίθουσα βρισκόταν και ο Κώστας Χριστοδούλου ο συμπολεμιστής του Κυριάκου Μάτση που τον αντίκρισε για τελευταία φορά πριν εγκαταλείψει το κρησφύγετο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο ήρωας. Εκεί βρισκόταν και η ίδια ελληνική σημαία η οποία στήθηκε πάνω στα ερείπιά του αναταραγμένου κρησφύγετου του  Κυριάκου Μάτση, το 1958.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης και ο Μίμης Σοφοκλέους, διευθυντής του εκδοτικού Οίκου «Αφή».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Στο βιβλίο αυτό πιστεύω ακόμα, πως ψάχνοντας κανείς μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλύψει αθησαύριστα ντοκουμέντα, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας για τη συγκεκριμένη φάση που καθόρισε τις απαρχές του Κυπριακού Κράτους και της ανεξαρτησίας. Αυτός ήταν εξάλλου και ο βασικότερος στόχος της συγγραφέως».
Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μάτση δήλωσε:
«Μέσα από τα τεκμηριωμένα γραπτά του, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για σπάνια μορφή ανθρώπου, ενός στοχαστή που πατά στέρεα στη γη, καθώς μελετά φιλοσοφία, γράφει λογοτεχνία, κρατά προσωπικά ημερολόγια και αγωνίζεται ακατάπαυστα για την ελευθερία της πατρίδας».

Κύριος παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου ο οποίος μίλησε για τη δράση του Κυριάκου Μάτση, από τα φοιτητικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, την ένταξή του στην ΕΟΚΑ και τον ηρωικό του θάνατο στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η περιγραφή της αντίδρασης του Μάτση όταν μετά από σύλληψή του από τους Βρετανούς  (στις 9 Ιανουαρίου 1956), κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων τον επισκέφθηκε ο ίδιος ο Κυβερνήτης της Κύπρου Τζον Χάρντιγκ και του πρόσφερε ένα υπερβολικά μεγάλο για την εποχή ποσό αν πρόδιδε τον Αγώνα.  Ο Κυριάκος Μάτσης τότε απάντησε με μια φράση η οποία έμεινε στην ιστορία αφού χαρακτήριζε το ήθος αλλά και την αγωνιστικότητα του ήρωα: «Ου περί χρημάτων των Αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής».
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956 ο Κυριάκος Μάτσης δραπέτευσε και επικηρύχτηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Στις 19 Νοεμβρίου 1958 περικυκλώθηκε το κρησφύγετό του και αφού αρνήθηκε να παραδοθεί, ανατινάχθηκε με ρίψη δύο χειροβομβίδων από τις Βρετανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο.

Σε αντιφώνηση που έκανε η συγγραφέας Δόξα Κωμοδρόμου ανέφερε:
«Πριν από 60 περίπου χρόνια η Ελληνική αρετή έλαμψε σε όλο της το μεγαλείο και καταύγασε ολόκληρη την οικουμένη. Βαθιά μελετημένος ο Κυριάκος Μάτσης, ήξερε γιατί αγωνιζόταν: για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με πλήρη συνείδηση πέρασε από τη ζωή στον θάνατο, καθαγιάζοντας με τη θυσία του την πάλη του κυπριακού λαού, ώστε να αυτοκαθορίζει την μοίρα του. Ο Κυριάκος Μάτσης, ένας από τους φωτισμένους επαναστάτες όλων των εποχών του Ελληνισμού, ονειρεύτηκε ελεύθερο το κυπριακό χώμα για όσους το κατοικούν. Οι σκέψεις και η υπέρτατη πράξη της θυσίας του, ας αποτελούν καθοδηγητικό φάρο για όλους εμάς. Ο Κυριάκος Μάτσης, μας καλεί να συνεχίσουμε το ασυμπλήρωτο έργο του. Μονάχα έτσι θα συντρίψουμε την αδικία και θα δικαιώσουμε την ιδιαίτερη και γενική «γεωγραφική» μας Ιστορία».
Η εκδήλωση έκλεισε με μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο τραγουδήθηκαν πατριωτικά τραγούδια.
Στο βιβλίο, μετά το «Αντί προλόγου» και την «Εισαγωγή» μπορεί κάποιος να διαβάσει την «Ιστορική αναδρομή» για τη ζωή του Κυριάκου Μάτση. Ακολουθεί το κεφάλαιο «Ήταν παλληκάρι ο Μάτσης, θέλω να παραστώ στο μνημόσυνό του, να γνωρίσω τους δικούς του» όπου καταγράφεται η μαρτυρία του Frank Davis, του Άγγλου στρατιώτη που έριξε τη χειροβομβίδα στο κρησφύγετο του ήρωα. Ακολουθούν τα κεφάλαια «Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό το τέλος και η κατάληξή του», «Προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων», «Προάγγελος του Αγώνα», «Κύματα συγκίνησης» και ο «Επίλογος». Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν τα ακόλουθα παραρτήματα: I. Λαογραφία, ΙΙ. Πνευματικό Υπόβαθρο, ΙΙΙ. Ποίηση Δημήτρη Λιπέρτη, IV. Λογοτεχνικά Διηγήματα, V. Έξυπνο Χιούμορ, VI. Αδιάλειπτο ενδιαφέρον, VII. Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. VIII. Πίστη και ιδανικά, IX. Θανατική Ανάκριση-19 Νοεμβρίου 1958.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Όσα είπε, όσα έγραψε κι όσα έπραξε ο Κυριάκος Μάτσης, τον αναδεικνύουν σε προσωπικότητα ηγετική. Έτσι ως ηγέτης και οιακοστρόφο των επιλογών και των αποφάσεων, τον αποδέχονταν ενσυνείδητα οι συναγωνιστές του και οι μάζες του απλού κόσμου με τις οποίες συναναστρεφόταν. Ήταν μορφή πλασμένη για να οδηγήσει…
Το παρόν σύγγραμμά αποτελεί προϊόν ενδελεχούς έρευνας, αλλά και βιωματικής προσέγγισης στο αρχείο του ήρωα. Σκοπός της έκδοσης  της ως βιβλίο είναι αφενός η προβολή άγνωστων από την όλη πορεία του ήρωα και αφετέρου η λειτουργεία της ως παράδειγμα προς μίμηση, σε κοινωνικό, ανθρωπιστικό επίπεδο όπως και της ανάδειξης της οικουμενικότητας των όρων για τα δέοντα στη ζωή.


Κωμοδρόμου, Δόξα. Κυριάκος Μάτσης: η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Λευκωσία, 2017.

Πηγή: http://www.bookia.gr/index.php?action=Blog&post=8c621b30-3337-403e-85a8-27514a8c6e45

Δεν υπάρχουν σχόλια: