Πρωταγόρας. Περί Θεών [χειρόγραφο], 4?? π.Χ.
Ο Πρωταγόρας (π. 490-420 π.Χ.), ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αρχαίους έλληνες φιλόσοφους. Έγραψε πολλά συγγράμματα από τα οποία σώθηκαν ελάχιστα αποσπάσματα και αυτά μέσα από αναφορές άλλων, κυρίως του μεγάλου του αντιπάλου, του Πλάτωνα. Σε ένα από αυτά τα συγγράμματα, με τίτλο «Περί Θεών», ο Πρωταγόρας αμφισβήτησε την ύπαρξη των Θεών.[1] Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί σαν άθεος.
Σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο, αλλά και τον Cicero οι Αθηναίοι εξόρισαν τον Πρωταγόρα από την πόλη και έκαψαν όλα τα αντίτυπα από το έργο του[2].
Ο Πρωταγόρας στην προσπάθεια του να ξεφύγει, επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο που πήγαινε προς την Σικελία. Για κακή του τύχη όμως το πλοίο ναυάγησε και ο Πρωταγόρας πνίγηκε.
Τα έργα του Πρωταγόρα υπήρχαν σύμφωνα με μαρτυρίες και στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας η οποία όμως όπως είναι γνωστό καταστράφηκε, ενώ τα χειρόγραφα που φιλοξενούσε εξαφανίστηκαν. Ο Πλούταρχος έγραψε για τον Πρωταγόρα ενώ ο Πορφύριος σύμφωνα με μαρτυρίες είχε στην κατοχή του και διάβαζε τα έργα του.[3]
[1] The Internet Encyclopedia of Philosophy - Protagoras (c. 490 - c. 420 BCE), Accessed: October 6, 2008. "While the pious might wish to look to the gods to provide absolute moral guidance in the relativistic universe of the Sophistic Enlightenment, that certainty also was cast into doubt by philosophic and sophistic thinkers, who pointed out the absurdity and immorality of the conventional epic accounts of the gods. Protagoras' prose treatise about the gods began "Concerning the gods, I have no means of knowing whether they exist or not or of what sort they may be. Many things prevent knowledge including the obscurity of the subject and the brevity of human life."
[2] Cicero, de Natura Deorum, 1.23.6
[3] Kroh, Paul. 1996. Λεξικό αρχαίων συγγραφέων: Ελλήνων και Λατίνων. Θεσσαλονίκη: University Studio Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου