6 Δεκ 2014

Η ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου και η συμφωνία για επαναλειτουργία της από την ΚΕΒΕΠ

Ο Χρ. Γαλατόπουλος μαζί με τον αρχαιολόγο Γ. Ηλιάδη
στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου (1947)
Η ιστορία της Δημοτικής  Βιβλιοθήκη Πάφου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου είναι μια από τις πιο ιστορικές βιβλιοθήκες της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1946 (επί Αγγλοκρατίας) μετά από πρωτοβουλία του τότε δημάρχου της πόλης Χριστόδουλου Γαλατόπουλου*.
Στο χώρο της Βιβλιοθήκης φιλοξενήθηκαν στο παρελθόν πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες έλαβαν μέρος σημαντικές προσωπικότητες όπως ο  λογοτέχνης Στράτος Μυριβήλης.
Η Βιβλιοθήκη την περίοδο της ακμής της είχε σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 16,000 τόμους βιβλίων, Ελληνικά και ξένα σε ίση περίπου αναλογία, καθώς και μερικά περιοδικά. Η συλλογή της είναι γενικού περιεχομένου και υπάρχουν αρκετά βιβλία και για την ιστορία της Πάφου και της Κύπρου. Από τα περιοδικά ξεχωρίζει η το ιστορικό περιοδικό Πάφος.
Το ταξινομικό σύστημα που χρησιμοποιούσε η Βιβλιοθήκη ήταν αυτό του Dewey, υπήρχε δελτιοκατάλογος αλλά η βιβλιοθήκη δεν ήταν αυτοματοποιημένη.
Στη βιβλιοθήκη εργάζονταν στο παρελθόν δύο άτομα. Η Βιβλιοθήκη, δυστυχώς, πέρασε από την παρακμή και την υπολειτουργία, στο πλήρες κλείσιμό της τα τελευταία χρόνια.
*Ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος (1902-1953) ήταν πολιτικό πρόσωπο και λογοτέχνης ο οποίος ανέπτυξε έντονη πολιτική και εκπολιτιστική δράση. Βουλευτής Πάφου κατά τα «Οκτωβριανά», φυλακίστηκε από τους Άγγλους ως ένας από τους υποκινητές της εξέγερσης (1931-1934 και, εκ νέου, 1934-1936). Από το 1943 μέχρι το 1953 εξελέγη τρεις φορές δήμαρχος Πάφου. Διετέλεσε μέλος του Εθναρχικού Συμβουλίου. Το 1949 θέσπισε τις Παλαμικές Εορτές στην Πάφο και το Βραβείο Κωστή Παλαμά. Ήταν επίσης ο δήμαρχος που δημιούργησε την πλατεία Παλαμά στην Πάφο.

Η επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης
Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Δήμου Πάφου και ΚΕΒΕΠ
 (21 Νοε. 2014)
Η πρόταση που υποβλήθηκε για την "οργάνωση και επαναλειτουργία της ιστορικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου", στην σύνταξη της οποίας είχα ενεργό συμμετοχή, είχε θετική κατάληξη. Υπογράφτηκε, λοιπόν πρόσφατα, μεταξύ της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) και του Δήμου Πάφου η συμφωνία για την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης. Το έργο θα το τρέξει μέσα στο 2015 από την ΚΕΒΕΠ  η οποία θα αναλάβει και τη στελέχωση της Βιβλιοθήκης. 
Στόχος είναι η Πάφος όταν το 2017 θα διατελεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης να έχει μια σύγχρονη και λειτουργική βιβλιοθήκη. 
Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΚΕΒΕΠ για τη δράση της αλλά και στα δύο δημόσια πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ) που στηρίζουν την προσπάθεια. 


Το Δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου:

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου  Κύπρου υποστηρίζει την επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου


Την αναδιοργάνωση και επαναδραστηριοποίηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014, υπογράφηκε και επίσημα η Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) και του Δήμου Πάφου που αφορά την αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου, στη βάση του Σχεδίου Ανάπτυξης που εκπόνησε η ΚΕΒΕΠ και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου. 
Στην εφαρμογή της Συμφωνίας εμπλέκεται και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου Κύπρου, όπως και η αντίστοιχη του ΤΕΠΑΚ, οι οποίες δεσμεύονται  «να συμβάλουν σε όποιο σημείο του έργου χρειαστεί έχοντας υποστηρικτικό ρόλο».
Η συμφωνία η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα διαρκέσει ένα έτος, έγινε εφικτή μετά από επικοινωνία του Δήμου Πάφου με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα με τον Πρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και με τον τέως Διευθυντή Βιβλιοθήκης Δρ Φίλιππο Τσιμπόγλου, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις αρχικές επαφές. Οι επαφές και η συνεργασία που προέκυψε εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Πανεπιστημίου Κύπρου.  
Ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημείωσε ότι το Πανεπιστημίου Κύπρου έχοντας τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας (όσον αφορά τον όγκο υλικού, τον αριθμό προσωπικού, τις κτηριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό κ,λπ) είναι σε θέση και επιθυμεί να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη του και να στηρίζει τις άλλες κυπριακές βιβλιοθήκες. «Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε έμπρακτα στην αναβάθμισή τους και στη βελτίωση της ποιότητας των  υπηρεσιών τους προς το κοινό» πρόσθεσε.
Ο Πρύτανης, ανέφερε, επίσης ότι η Βιβλιοθήκη-Κέντρο Πληροφόρησης «Στέλιος Ιωάννου», ένα έργο σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean Nouvel, αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2016. Πρόκειται για ένα έργο ορόσημο το οποίο απευθύνεται και δημιουργείται από το Πανεπιστήμιο για όλους τους Κύπριους. Το έργο αυτό έγινε εφικτό με την σημαντική οικονομική συμβολή της οικογένειας Στέλιου Ιωάννου, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» θα στεγάσει 1.000.000 έντυπους τόμους, πάνω από 30.000 τίτλους ηλεκτρονικών περιοδικών και 150 βάσεις δεδομένων.

Τη συμφωνία με το Δήμο Πάφου υπέγραψαν εκ μέρους της ΚΕΒΕΠ ο Πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Θεμιστοκλέους και εκ μέρους του Δήμου Πάφου ο δημαρχεύων Μάκης Ρουσής.  Κατά την υπογραφή, το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκπροσωπήθηκε από τους λειτουργούς της Βιβλιοθήκης, Ανδρέας Κ. Ανδρέου και Βασιλική (Σύλβια) Κουκουνίδου

1 σχόλιο:

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Εξαιρετική πρωτοβουλία! Μπράβο σας!