28 Δεκ 2014

Εξέχουσες μορφές της κυπριακής ιστορίας

Εξέχουσες μορφές της κυπριακής ιστορίας / Αχιλλέας Λυμπουρίδης. Λευκωσία: [χ.ο.], 1988.

Το 1988 κυκλοφόρησε το βιβλίο του μουσικοσυνθέτη – συγγραφέα Αχιλλέα Λυμπουρίδη (1917-2008)  με τίτλο «Εξέχουσες μορφές της κυπριακής ιστορίας». 
Μέσα σε αυτό, ο συγγραφέας προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις  προσωπικότητες δέκα ιστορικών προσώπων τα οποία έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό την κυπριακή καταγωγή.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τα κεφάλαια:

Ο Ζήνων ο Κιτιεύς: [Έλληνας φιλόσοφος] ο αναμορφωτής της ελληνικής φιλοσοφίας και ο πρόδρομος του χριτιανισμού.
Ο άγιος Σπυρίδων: ο άγιος στον οποίον επίστευσαν και οι μουσουλμάνοι.
Η  αυτοκράτειρα Θεοδώρα: L etoile sest elevee du trottoire au perron.
Ο άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος: ένα φωτεινό μετέωρο μέσα στον ορίζοντα της μεσαιωνικής Κύπρου.
Ο Λεόντιος Μαχαιράς: ο πατέρας της νεοελληνικής πεζογραφίας. [Συγγραφέας του χρονικού "Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η ποία λέγεται Κρόνοκα τουτέστιν Χρονικόν" (15ος αιώνας].
Η Αροδαφνούσα: η θρυλική ηρωίδα των κυπριακών δημοτικών τραγουδιών.
Ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος: μια σημαντική μορφή της πολιτικής ιστορίας της Κύπρου. Το κεφάλαιο αναφορά τον γνωστό και πανίσχυρο δραγουμάνο, τη ζωή και το θάνατό του.
Ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός: ο ιστορικός της Κύπρου που κληροδότησε 1.000.000 λίρες στην μονή Κύκκου. Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται αναφορά και στον γνωστό τυπογράφο Μιχαήλ Γλυκή ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στη γνωριμία του πάτερ Κυπριανού (Patre Cypriano) με τον ξακουστό καρδιοκατακτητή Τζσάκομο Καζανόβα. [Συγγραφέας του βιβλίου "Ιστορία χρονολογική της νήσου Κύπρου" (Βενετία, 1788).
Η Ελισάβετ Λώμακα-Σενιέ: η αντάξια Ελληνοκύπρια μητέρα του Γάλλου ποιητή Ανδρέα Σενιέ.
Ο εθνομάρτυρας Κυπριανός: μια υπέροχη μορφή που θα βρίσκεται στην ψυχή της Κύπρου και του έθνους για πάντα. [Αναφέρεται στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό ο οποίος δολοφονήθηκε την 9η Ιουλίου 1821 από τους τούρκους λόγω της ανάμιξης που είχε στην ελληνική επανάσταση].

Από τον πρόλογο:
Το βιβλίο αυτό συγκροτείται από 10 βιογραφικές πραγματείες αναφερόμενες σε 10 εξέχουσες μορφές Κυπρίων, που σημάδεψαν με την παρουσία τους τον ρουν των τελευταίων 20 αιώνων της Κυπριακής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: