6 Δεκ 2012

Η βίβλος του Διαβόλου



Λίγες μέρες μετά που έστειλα στον εκδότη μου το χειρόγραφο του «γιου της μάγισσας», είδα κάτι στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου που μου έκανε εντύπωση.

Ήταν το εξώφυλλο του βιβλίου «Η βίβλος του Διαβόλου» του γερμανού συγγραφέα Richard Dubell (εκδόσεις Α. Α. Λιβάνης, 2008). Σε λεπτομέρεια του εξωφύλλου αναγνώρισα τη φωτογραφία του Codex Gigas (ή βιβλίο του Διαβόλου) το οποίο αποτέλεσε έμπνευση για το δικό μου «Ο γιος της Μάγισσας».

Έπρεπε οπωσδήποτε να αποκτήσω το συγκεκριμένο βιβλίο και να το διαβάσω για να δω πως ο γερμανός συγγραφέας εμπνεύστηκε από την ίδια ιστορία!

Δεν κρύβω ότι είχα και το άγχος που έχει ένας συγγραφέας όταν ανακαλύπτει ότι κάποιος έχει γράψει κάτι παρόμοιο με αυτόν. Φυσικά, το δικό μου είναι ένα διήγημα ενώ το έργο του Dubell ένα ογκώδες (654 σελ.) μυθιστόρημα. Ανακουφιστικά, πάνως, διαβάζοντας ότι ο Γερμανός συγγραφέας μεταφέρει την ιστορία του μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά την συγγραφή του Codex Gigas – Σε αντίθεση με τη δική μου ιστορία που ξεκινά λίγα χρόνια πριν τη συγγραφή του παράξενου βιβλίου και τελειώνει με την εμφάνισή του.
«Η βίβλος του Διαβόλου» είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον λογοτεχνικό βιβλίο που θυμίζει άλλα του είδους όπως π.χ. «Ο Κώδικας  Da Vinci» και άλλα βιβλία του Dan Brown.  
Αξιοσημείωτο για τη συγκεκριμένη έκδοση είναι το γεγονός ότι πήρε το Λογοτεχνικό Βραβείο Μετάφρασης  Γερμανικής Λογοτεχνίας ΕΚΕΜΕΛ για το 2009. Μεταφραστής του έργου είναι ο Ιάκωβος Κοπερτί. 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τους σκελετούς, έμειναν έκπληκτοι. Συνεχίζοντας την ανασκαφή, η έκπληξή τους έγινε φρίκη. Αυτά που θεωρούσαν λείψανα μοναχών, στην πραγματικότητα ήταν οστά γυναικών και παιδιών. Πριν εκατοντάδες χρόνια, στη νότια Βοημία, εκεί όπου ήταν άλλοτε η μονή των Βενεδικτίνων που ανέσκαπταν τώρα, πρέπει να είχε συντελεστεί κάποια καταστροφή. Κάτι που είχε ωθήσει τους μοναχούς να θάψουν αυτά τα πτώματα, ενάντια στους κανονισμούς των Βενεδικτίνων, στην άκρη του κοιμητηρίου τους σε ανώνυμο ομαδικό τάφο και να διαφυλάξουν το μυστικό μέχρι η μοίρα να εξαφανίσει τη μονή από προσώπου γης.

Ίσως να ήταν μόνο μία από τις πολλές ανεξιχνίαστες, άγνωστες τραγωδίες της ιστορίας, αν το αίνιγμα αυτό δε συνδεόταν με ένα ακόμη παλαιότερο· το αίνιγμα του πλέον μυστηριώδους χειρογράφου στην εκκλησιαστική ιστορία: του "Codex Gigas", της Βίβλου του Διαβόλου. Του μεγαλύτερου χειρογράφου στον κόσμο, που γράφτηκε το 13ο αιώνα και η δημιουργία του περιβάλλεται με θρύλους. Κληρικοί και αλχημιστές αναζήτησαν σ' αυτό τη φώτιση ή την οδό της απωλείας.

Η μονή όπου βρέθηκε ο ομαδικός τάφος είναι ο τόπος δημιουργίας της Βίβλου του Διαβόλου.

Αυτή η ιστορία αφηγείται τι -ίσως- συνέβη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: