18 Δεκ 2012

Αλλόκοτες ιστορίες του Edgar Alan Poe


Μετά την παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάποιος φίλος, προφανώς επηρεαζόμενος από τον υπότιτλο του δικού μου βιβλίου (αλλόκοτα διηγήματα),  μου χάρισε ένα παλιό - συλλεκτικό βιβλίο του 1953 με τις «Αλλόκοτες ιστορίες» του Έδγαρ Άλλαν Πόε (Edgar Alan Poe).

Η έκδοση είναι του Γεώργιου Παπαδημητρίου και ανήκει στη σειρά «100 αθάνατα έργα».

Η μετάφραση των διηγημάτων ;έγινε από τον Κοσμά Πολίτη ο οποίος στην εισαγωγή του βιβλίου, δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την σκοτεινή ζωή του Πόε.  Αναφέρεται μάλιστα και σε μια φήμη (την οποία όπως δηλώνει δεν θέλει να πιστέψει), σύμφωνα με την οποία ο Πόε «επιτάχυνε τον θάνατο της πολυαγαπημένης γυναίκας του για να εμπνευστεί από τη θλίψη του, και σαν αποτέλεσμα αυτής της έμπνευσης έγραψε το διάσημο ποίημα «Το κοράκι» με την επωδό «ποτέ πιά»»!


Για την επιλογή των διηγημάτων, η έκδοση αναφέρει:
"Μια και το έργο του Πόε είναι μάλλον άνισο, διαλέξαμε διηγήματα που στο σύνολό τους να φανερώνουν αυτή την ανισότητα. Επίσης που να δίνουν ένα δείγμα της ποιητικής του τέχνης με τα ποιήματα που περιλαμβάνει: "Το στοιχιωμένο σπίτι" (Ο οίκος των Ώσερ), "Το Σκουλήκι ο νικητής" (Λιγεία), και "Προσευχή" (Μορέλλα)."


Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα διηγήματα:
Ο οίκος των Ώσερ
Το βαρέλι του Αμοντιλάδο
Σιωπή
Το σύστημα του Δρος Πίσα και του καθηγητού φτερά
Εσύ είσαι ο δολοφόνος
Ο μαύρος γάτος
Το πορτραίτο
Βερενίκη
Ελεονόρα
Λιγεία 
Μορέλλα
Μετζενγκερστάιν
Σαλταπήδας
Η ρουφίχτρα του Μάελστρομ
Το χιλιοστό δεύτερο παραμύθι της Σεχεράντ


Δεν υπάρχουν σχόλια: