13 Σεπ 2012

Ο Βρόμικος Κόσμος του Bukowski


Βρόμικος κόσμος Ο Δημοσιογραφικός Όμιλος Λαμπράκη, μέσω της εφημερίδας Το Βήμα, μας χάρισε ακόμα ένα υπέροχο βιβλίο από τη σειρά Απαγορευμένα Ερωτικά Αριστουργήματα. Πρόκειται για το βιβλίο του καυστικού, αλλά πάντα απολαυστικού, Charles Bukowski «Βρόμικος Κόσμος».
Ιστορίες καθημερινές και άλλες ίσως όχι και τόσο, σ’ έναν κόσμο βρώμικο και σκοτεινό όπου βασιλεύει το αλκοόλ και το σεξ αναμιγμένα με δόσεις λογοτεχνίας. Αυτός είναι ο κόσμος του Μπουκόβσκι.

Στο βιβλίο (του 2012) συμπεριλαμβάνονται τα διηγήματα:
- "Βρόμικος κόσμος", μτφ. Έφη Καλλιφατίδη
- "Δύο ζιγκολό", μτφ. Έφη Καλλιφατίδη
- "Φλογερή ξανθιά", μτφ. Έφη Καλλιφατίδη
- "Οι ακρίδες είναι πιο ντελικάτες", μτφ. Γιώργος Μπλάνας
- "Τετρακόσια πενήντα κιλά", μτφ. Έφη Καλλιφατίδη
- "Παρακμή και πτώση", μτφ. Έφη Καλλιφατίδη
- "Έχετε διαβάσει Πιραντέλλο;", μτφ. Έφη Καλλιφατίδη
- "Ο μεγάλος ποιητής", μτφ. Γιώργος Μπλάνας
- "Μπίρα στο μπαρ της γωνίας", μτφ. Γιώργος Μπλάνας
- "Βάλε τις φωνές όταν θα καίγεσαι", μτφ. Έφη Καλλιφατίδη


Καθώς και μια επιλογή από τη συλλογή διηγημάτων τού Charles Bukowski "Hot Water Music" (Black Sparrow Press, 1983), όλα σε μετάφραση του Λουκά Θεοδωρακόπουλου:



- Μια μάνα- Κατακάθια θλίψης- Όχι ακριβώς η Μπερναντέτ- Πρωινός πονοκέφαλος- Μια εργάσιμη μέρα- Το κεφάλι του ποιητή- Πρωινά φουσκώματα- Διαβάστε, σκουπίστε, τελειώσατε- Ο Λευκός Σκύλος- Πως να εκ΄δώσετε ένα βιβλίο- Η αράχνη- Ο θάνατος του πατέρα Α- Ο θάνατος του πατέρα Β- Χάρι Ανν Λάντερς- Το ανερχόμενο πουλί- Κρύα νύχτα- Μια χάρη για τον Ντόν- Το αλογάκι της Παναγίας- Σπασμένα εμπορεύματα- Σκοράρισμα- Απατώντας τη Μαίρη

Σκοτεινά μπαρ, μοναχικές νύχτες, παράδοξες ερωτικές ιστορίες, σε έναν κόσμο χωρίς ηθικές αξίες, στερημένο από κάθε ρομαντισμό και μαγεία.
Η καθημερινότητα ενός τσακισμένου ανθρώπου, γραμμένη με τρυφερότητα, κυνισμό και χιούμορ.

Το έργο του Μπουκόφσκι, σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό, περιλαμβάνει ποιητικά βιβλία, διηγήματα και μυθιστορήματα. Πολλά έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Εκτός από τα προσωπικά του βιώματα, στα έργα του Μπουκόφσκι αντικατοπτρίζεται η περιθωριακή, αναρχική πλευρά της αμερικανικής πραγματικότητας, την οποία, μέχρι πρόσφατα, η αμερικανική λογοτεχνία είτε καταδίκαζε είτε, ηθελημένα, αγνοούσε. Κι αν η κοινωνία της Αμερικής έδειξε να μην αντέχει το μπουκοφσκικό βλέμμα, το ευρωπαϊκό κοινό τού επιφύλαξε, από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε, εντυπωσιακά θερμή υποδοχή. Το έργο του -που αντικατοπτρίζει τις αντιφάσεις του σύγχρονου υλιστικού κόσμου, στον οποίο τα πάντα εκπορνεύονται- έχει μεταφραστεί σε όλες τις ευρωπαίκές χώρες, στη Λατινική Αμερική, ακόμη και στις Ινδίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: