12 Σεπ 2011

Ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας του Henry Charles Bukowski



Η εφημερίδα «Το Βήμα» μας έδωσε την ευκαιρία, πριν μερικές βδομάδες, να αποκτήσουμε το συλλεκτικό βιβλίο του Τσαρλς Μπουκόφσκι «Ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας» (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2011 - το βιβλίο
περιλαμβανόταν σαν συνοδευτικό με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας).  

Ο Χένρι Τσαρλς Μπουκόφσκι (Henry Charles Bukowski, 1920-1994) είναι, όπως ο ίδιος σαρκαστικά αποκαλεί τον εαυτό του,  ο «πορνόγερος» της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Ο αιρετικός αυτός συγγραφέας που αναγνωρίστηκε πρώτα στην Ευρώπη και μετά στην πατρίδα του  γράφει με τρόπο που προκαλεί και σοκάρει το μέσο αναγνώστη. Στα διηγήματά του (τα περισσότερα από τα οποία είναι αυτοβιογραφικά) εξυμνεί  τα μοναδικά ιδανικά στα οποία, φαίνεται ότι  πιστεύει , το αλκοόλ και το σεξ!

Η γραφή του πάντως είναι ευφυέστατη και ενδιαφέρουσα ενώ ο αυτοσαρκασμός που διακατέχει όλο του το έργο, κάνει τον συγγραφέα πιο οικείο προς τον αναγνώστη.

Η σωματική βία που ο συγγραφέας δέχτηκε από τον πατέρα του όταν ήταν παιδί αλλά και η πολύ άσχημη του εμφάνιση (παραμόρφωση του προσώπου του λόγω μιας επιθετικής ακμής που πέρασε στην εφηβεία) φαίνεται ότι διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του και ακόνισαν τον κυνισμό του.



Άγριες και παράδοξες ερωτικές ιστορίες από τον "ποιητή της αμερικανικής χαμοζωής".

Η καθημερινότητα ενός τσακισμένου ανθρώπου -ποτό, γυναίκες, απόκληροι και βιαιότητα- γραμμένη με τρυφερότητα, κυνισμό και χιούμορ.

Το έργο του Μπουκόφσκι, σε μεγάλο Βαθμό αυτοβιογραφικό, περιλαμβάνει περισσότερα από 45 Βιβλία: ποίηση, διηγήματα και μυθιστορήματα. Πολλά έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Εκτός από τα προσωπικό του βιώματα, στα έργα του Μπουκόφσκι αντικατοπτρίζεται η περιθωριακή, αναρχική πλευρά της αμερικανικής πραγματικότητας, την οποία, μέχρι πρόσφατα, η αμερικανική λογοτεχνία είτε καταδίκαζε είτε, ηθελημένα, αγνοούσε. Αντίθετα, το ευρωπαϊκό κοινό του επιφύλαξε, από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε, εντυπωσιακά θερμή υποδοχή. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες. Παρ' όλα αυτά, μεγάλο μέρος παρέμενε ανέκδοτο μέχρι πρόσφατα.

Διαβάστε επίσης:

Ο Βρόμικος Κόσμος του Bukowski

Οι Γυναίκες του Charles Bukowski

2 σχόλια:

Χρύστα Ν. είπε...

Αυτό τον καιρό διαβάζω τον Βρώμικο κόσμο και βυθίζομαι στο σκοτεινό του σύμπαν!
Ομολογώ πως δεν είχα ασχοληθεί μαζί του προηγουμένως, αλλά τώρα θα το κάνω.
Υπάρχει και μια πολύ ωραία ταινία για αυτόν, το Factotum...

Ανδρέας Καπανδρέου είπε...

Χρύστα θα χαρούμε να διαβάσουμε σχόλιά σου για τον «Βρώμικο κόσμο».
Εννοείται ότι τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία μπήκαν στη λίστα μου με τα «ΠΡΟΣΕΧΩΣ».