22 Ιουν 2018

Ποιος είναι τελικά ο μυστήριώδης κύριος Αρκάς;

Η προσωπογραφία του Αρκά
Μπορεί ο  Αρκάς να είναι ο διασημότερος Έλληνας συγγραφέας βιβλίων κόμικς, το πραγματικό του όνομα όμως κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, τόσο από τον ίδιο, όσο και  από τους συνεργάτες του (εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες και περιοδικά). 


Ο Αρκάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τις ιστορίες του Κόκορα που δημοσιευόταν στο περιοδικό «ΒΑΒΕΛ».
Ο Κόκορας και μαζί του και ο Αρκάς έγιναν αμέσως αγαπητοί από τους αναγνώστες της «Βαβέλ». Πολλοί από αυτούς ζητούσαν να μάθουν ποιος είναι και πως μοιάζει αυτός ο Αρκάς.

Έτσι, σε τεύχος του περιοδικού το 1982, δημοσιεύθηκε το πιο κάτω απόσπασμα, συνοδευόμενο από ένα σκίτσο, ενός γενειοφόρου άντρα ο οποίος έχει στον ώμο του έναν κόκορα και εικάζεται ότι πρόκειται για την πρώτη και μοναδική προσωπογραφία του ίδιου του Αρκά:

«Πολλοί αναγνώστες μας ζήτησαν επίμονα μια παρουσίαση του Αρκά, πιστεύοντας πως μετά από ένα χρόνο και ένα μήνα ζωής στις σελίδες της βαβέλ είναι καιρός να γίνουν οι συστάσεις. Εμείς πιστεύουμε πως το αίτημα είναι λογικό και δίκαιο. Όμως ο Αρκάς είναι τύπος εξαιρετικά συνεσταλμένος για να δεχτεί οποιαδήποτε προβολή του. Χρειάστηκε ιδιαίτερη επιμονή για να υπερνικήσουμε αυτή την έμφυτη σεμνότητά του και ιδού το αποτέλεσμα»

Το σκίτσο είναι φυσικά χαρακτηριστικό δημιούργημα του ίδιου του Αρκά ο οποίος έχοντας αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τον εκδότη του περιοδικού Γιώργο Μπαζίνα και πριν η φήμη του λάβει τις διαστάσεις που απέκτησε στη συνέχεια, φαίνεται να έδωσε στη δημοσιότητα ένα πραγματικό στοιχείο της ταυτότητάς του.

Το όνομα Αντώνης Ευδαίμων εικάζεται ότι μπορεί να είναι το πραγματικό όνομα του Αρκά επειδή με αυτό φαίνεται να υπέγραψε κάποιες από τις πρώτες του δουλειές (1984 και 1985). Υπάρχει όμως η πιθανότητα και το Αντώνης Ευδαίμων να είναι λογοτεχνικό ψευδώνυμο, ενώ έχει ακουστεί και το Γεράσιμος Σπανοδημήτρης σαν πιθανό πραγματικό όνομα του Αρκά. Μια άλλη θεωρία λέει ότι το ΑΡ-ΚΑΣ βγαίνει από το όνομα Άρης Καστρινός ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο συγγραφέας υπογράφει σαν Αρκάς επειδή πολύ απλά κατάγεται από την Αρκαδία. 

Κατά καιρούς, λόγω της καυστικής του σάτιράς, ο Αρκάς χαρακτηρίστηκε από διάφορους αναγνώστες ως: είρωνας, αριστερίζων, αναρχικός, αντιαριστερός, φιλελεύθερος, δεξιόφρων, αντισυστημικός, «φωνή της λογικής», κομματόσκυλο, ελεύθερο πνεύμα, μεγαλοφυία και προσφάτως, ομοφοβικός!

Οι διαχειριστές της επίσημης σελίδας του Αρκά στο διαδίκτυο (ARKAS -The Original Page) με ένα χιουμοριστικό κείμενο (γραμμένο  άραγε  από τον ίδιο τον Αρκά;) θολώνουν  ακόμα περισσότερο τα νερά και υπερασπίζονται τον συγγραφέα.

Αυτούσιο το κείμενο:
"Επειδή λαβαίνουμε πολλά μηνύματα στο inbox, που ρωτούν ποιος είναι ο Αρκάς, έχουμε να πούμε τα εξής:
Όταν ο Αρκάς έβγαλε τον ΚΟΚΚΟΡΑ, πολλοί πίστεψαν ότι είναι ένας άνθρωπος με σοβαρά
σεξουαλικά προβλήματα. Μετά, με τον ΙΣΟΒΙΤΗ, κάποιοι ήταν σίγουροι ότι ο Αρκάς είναι
στην φυλακή ή ότι έχει εκτίσει κάποια ποινή, μάλλον στην δικτατορία για πολιτικούς λόγους, αφού διέκριναν ένα σαφώς αριστερό προφίλ. Με τις ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ κυκλοφόρησε η φήμη ότι είναι ψυχίατρος και με το Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ότι είναι άθεος, αριστερός ψυχίατρος. Όταν έφτιαξε τους ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ πίστεψαν ότι είναι κοντά στον θάνατο από βαθειά γηρατειά -κάποιοι μάλιστα έγραψαν ότι έχει ήδη πεθάνει. Με τα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΝΕΡΑ εδραιώθηκε η άποψη ότι είναι αριστερός. Δεν ξέρουμε αν με το ΜΑΛΛΙ ΜΕ ΜΑΛΛΙ πίστεψαν ότι είναι κομμώτρια, αλλά με ΤΑ ΜΑΥΡΑ ήταν σίγουροι ότι βρίσκεται στα τελευταία στάδια κάποιας ανίατης αρρώστιας- αρκετοί, μάλιστα, μας έστειλαν μηνύματα ανησυχίας στο Inbox. Με τα ΘΗΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΑ, τα ΖΩΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ και τα πρόσφατα πολιτικά του σκίτσα πολλοί θεώρησαν ότι είναι ακραιφνής δεξιός και κάποιοι του επιτέθηκαν γιατί τους ξεγέλασε και τόσον καιρό τον είχαν για αριστερό. Συνεπώς ο Αρκάς είναι ένας υπέργηρος, άθεος ψυχίατρος που υποφέρει από καταληκτική νόσο, και ψηφίζει Νέα Δημοκρατία –κάτι που το έκρυβε επιμελώς για δεκαετίες, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των αριστερών.

Βέβαια είναι δικαίωμα του καθενός να προβάλλει στα καλλιτεχνικά έργα προσωπικές του απόψεις , συναισθήματα και εικόνες, όπως μπορεί κάποιος να βλέπει στα σύννεφα άλογα που τρέχουν ή το πρόσωπο της αγαπημένης του. Όμως ο Αρκάς, εδώ και τριανταπέντε χρόνια κάνει ένα και μόνον πράγμα: χιούμορ. Παίζει με τις λέξεις, με τα στερεότυπα και τις κοινωνικές συμβάσεις για να παράγει αυτό το συγκεκριμένο προϊόν. Δεν κάνει ούτε σάτιρα, ούτε κοινωνική παρέμβαση, ούτε κατάθεση γνώμης. Κάνει απλώς χιούμορ. Το αν το κάνει καλά ή όχι ας το κρίνουν οι χιλιάδες αναγνώστες των δεκάδων βιβλίων του".

Αριστερά ο Αρκάς ασκεί κριτική στις διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για το «Μακεδονικό». 
Δεξιά ειρωνεύεται τους Έλληνες βουλευτές.
Σε μια άλλη περίπτωση, απευθυνόμενος στους κατήγορούς του ότι «ο Αρκάς άλλαξε» και δεν είναι πλέον ο ίδιος, η Διαχειριστική Επιτροπή της σελίδας, τους απαντά με το γνωστό χιούμορ: «Δεν καταλαβαίνουμε αυτούς που λένε ότι ο Αρκάς άλλαξε. Με ζώα ασχολιόταν πάντα στα σκίτσα του»

Ένα από τα πρόσφατα σκίτσα του Αρκά 
το οποίο χαρακτηρίστηκε  από κάποιους ως ομοφοβικό

[τελευταία ενημέρωση 01/05/19]

Δεν υπάρχουν σχόλια: