22 Ιουν 2018

Ποιος είναι τελικά ο μυστήριώδης κύριος Αρκάς;

Μπορεί ο  Αρκάς να είναι ο διασημότερος Έλληνας συγγραφέας βιβλίων κόμικς, το πραγματικό του όνομα όμως κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, τόσο από τον ίδιο, όσο και  από τους συνεργάτες του (εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες και περιοδικά). 
Το όνομα Αντώνης Ευδαίμων εικάζεται ότι μπορεί να είναι το πραγματικό όνομα του Αρκά επειδή με αυτό φαίνεται να υπέγραψε κάποιες από τις πρώτες του δουλειές (1984 και 1985). Υπάρχει όμως η πιθανότητα και το Αντώνης Ευδαίμων να είναι λογοτεχνικό ψευδώνυμο, ενώ έχει ακουστεί και το Γεράσιμος Σπανοδημήτρης σαν πιθανό πραγματικό όνομα του Αρκά. Μια άλλη θεωρία λέει ότι το ΑΡ-ΚΑΣ βγαίνει από το όνομα Άρης Καστρινός ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο συγγραφέας υπογράφει σαν Αρκάς επειδή πολύ απλά κατάγεται από την Αρκαδία. 

Κατά καιρούς, λόγω της καυστικής του σάτιράς, ο Αρκάς χαρακτηρίστηκε από διάφορους αναγνώστες ως: είρωνας, αριστερίζων, αναρχικός, αντιαριστερός, φιλελεύθερος, δεξιόφρων, αντισυστημικός «φωνή της λογικής», κομματόσκυλο, ελεύθερο πνεύμα, μεγαλοφυία και προσφάτως, ομοφοβικός!

Οι διαχειριστές της επίσημης σελίδας του Αρκά στο διαδίκτυο (ARKAS -The Original Page) με ένα χιουμοριστικό κείμενο - γραμμένο  άραγε  από τον ίδιο τον Αρκά; - θολώνουν  περισσότερο τα νερά και να υπερασπίζονται τον συγγραφέα.

Αυτούσιο το κείμενο:
"Επειδή λαβαίνουμε πολλά μηνύματα στο inbox, που ρωτούν ποιος είναι ο Αρκάς, έχουμε να πούμε τα εξής:
Όταν ο Αρκάς έβγαλε τον ΚΟΚΚΟΡΑ, πολλοί πίστεψαν ότι είναι ένας άνθρωπος με σοβαρά
σεξουαλικά προβλήματα. Μετά, με τον ΙΣΟΒΙΤΗ, κάποιοι ήταν σίγουροι ότι ο Αρκάς είναι
στην φυλακή ή ότι έχει εκτίσει κάποια ποινή, μάλλον στην δικτατορία για πολιτικούς λόγους, αφού διέκριναν ένα σαφώς αριστερό προφίλ. Με τις ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ κυκλοφόρησε η φήμη ότι είναι ψυχίατρος και με το Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ότι είναι άθεος, αριστερός ψυχίατρος. Όταν έφτιαξε τους ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ πίστεψαν ότι είναι κοντά στον θάνατο από βαθειά γηρατειά -κάποιοι μάλιστα έγραψαν ότι έχει ήδη πεθάνει. Με τα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΝΕΡΑ εδραιώθηκε η άποψη ότι είναι αριστερός. Δεν ξέρουμε αν με το ΜΑΛΛΙ ΜΕ ΜΑΛΛΙ πίστεψαν ότι είναι κομμώτρια, αλλά με ΤΑ ΜΑΥΡΑ ήταν σίγουροι ότι βρίσκεται στα τελευταία στάδια κάποιας ανίατης αρρώστιας- αρκετοί, μάλιστα, μας έστειλαν μηνύματα ανησυχίας στο Inbox. Με τα ΘΗΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΑ, τα ΖΩΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ και τα πρόσφατα πολιτικά του σκίτσα πολλοί θεώρησαν ότι είναι ακραιφνής δεξιός και κάποιοι του επιτέθηκαν γιατί τους ξεγέλασε και τόσον καιρό τον είχαν για αριστερό. Συνεπώς ο Αρκάς είναι ένας υπέργηρος, άθεος ψυχίατρος που υποφέρει από καταληκτική νόσο, και ψηφίζει Νέα Δημοκρατία –κάτι που το έκρυβε επιμελώς για δεκαετίες, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των αριστερών.
Βέβαια είναι δικαίωμα του καθενός να προβάλλει στα καλλιτεχνικά έργα προσωπικές του απόψεις , συναισθήματα και εικόνες, όπως μπορεί κάποιος να βλέπει στα σύννεφα άλογα που τρέχουν ή το πρόσωπο της αγαπημένης του. Όμως ο Αρκάς, εδώ και τριανταπέντε χρόνια κάνει ένα και μόνον πράγμα: χιούμορ. Παίζει με τις λέξεις, με τα στερεότυπα και τις κοινωνικές συμβάσεις για να παράγει αυτό το συγκεκριμένο προϊόν. Δεν κάνει ούτε σάτιρα, ούτε κοινωνική παρέμβαση, ούτε κατάθεση γνώμης. Κάνει απλώς χιούμορ. Το αν το κάνει καλά ή όχι ας το κρίνουν οι χιλιάδες αναγνώστες των δεκάδων βιβλίων του".

Αριστερά ο Αρκάς ασκεί κριτική στις 
διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για το «Μακεδονικό». Δεξιά ειρωνεύεται τους Έλληνες βουλευτές.


Ένα από τα πρόσφατα σκίτσα του Αρκά το οποίο χαρακτηρίστηκε  από κάποιους ως ομοφοβικό


Δεν υπάρχουν σχόλια: