24 Σεπ 2018

Η J. K. Rowling, τα βιβλία του Harry Potter, και η ιστορία τους


H Αγγλίδα συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (J. K. Rowling, 1965- ) έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο για τη σειρά 7 βιβλίων φαντασίας, που έγραψε, και έγιναν γνωστά με τον γενικό τίτλο Χάρρι Πότερ (Harry Potter).

Πρόκειται για μια σειρά φανταστικής λογοτεχνίας η οποία διαδραματίζεται σε έναν κόσμο μάγων με βασικό χαρακτήρα ένα νεαρό αγόρι, τον Χάρι Πότερ. Ο ήρωας φοιτά σε μια Σχολή Μάγων και η κεντρική ιστορία των βιβλίων περιγράφει τον αγώνα του Χαρι Πότερ εναντίον του κακού μάγου Βόλντεμορτ ο οποίος θέλει να κατακτήσει τον κόσμο των μάγων.

Τα βιβλία του Harry Potter είχαν παγκόσμια αναγνωστική επιτυχία και μεταφέρθηκαν με αντίστοιχη επιτυχία και στον κινηματογράφο. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία όλων των εποχών πίσω μόνο από τη «Βίβλο» και το «Κόκκινο Βιβλίο» του Μάο Τσε Τουνγκ καθιστώντας την J. K. Rowling την πιο πολυδιαβασμένη εν ζωή συγγραφέα!

Παρά την τεράστια αποδοχή και την εκπληκτική εμπορικότητά του βιβλίου, η εκδοτική του ιστορία δεν ήταν τόσο απλή και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αρχικά η Τζόαν Ρόουλονγκ προσπάθησε να εκδώσει το πρώτο βιβλίο της σειράς («Φιλοσοφική Λίθος») σε οκτώ διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίοι όμως την απέρριψαν κρίνοντας το έργο της μη ικανοποιητικό λόγω της γνωστής του πλοκής (με τους πρωταγωνιστές – παιδιά να φοιτούν σε μια σχολή μάγων) και η οποία θεωρήθηκε ως μη ενδιαφέρουσα από τους εκδότες..
Η συγγραφέας πάντως δεν απογοητεύτηκε από τις 8 απορρίψεις και συνέχισε να ψάχνει για εκδοτικό οίκο που θα ενδιαφερόταν να εκδώσει το έργο της. Τελικά, ένας μικρός βρετανικός εκδοτικός οίκος, ο Bloomsbury, αποφάσισε να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο το 1997. Την προέτρεψε όμως να μην χρησιμοποιήσει το μικρό της όνομα (Joanne) αλλά τα αρχικά J. K. Rowling ώστε οι αναγνώστες να μην γνωρίζουν ότι συγγραφέας του βιβλίου είναι γυναίκα! Με αυτή την κίνηση ο εκδοτικός οίκος έλπιζε ότι το βιβλίο θα έχει μεγαλύτερη απήχηση και στα αγόρια.
Αρχικά η φήμη του βιβλίου κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα ενώ μετά το δεύτερο βιβλίο (κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία το 1998) ξεκίνησε η οργανωμένη προώθησή του.

Τα βιβλία της σειράς έχουν ως ακολούθως [σε αγκύλη ο τίτλος που δόθηκε στην ελληνική μετάφραση]. Ακολουθεί με πλάγια γράμματα η περίληψη του κάθε βιβλίου όπως αυτή εμφανίζεται στο οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης:


The Philosopher's Stone (1997) [Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος]
Ο Χάρι Πότερ είναι ένα αξιαγάπητο μικρό αγόρι που η μοίρα του επιφυλάσσει μια ζωή διαφορετική από των άλλων παιδιών της ηλικίας του. Χάνει τους γονείς του και αναγκάζεται να μείνει με το θείο, τη θεία του και τον κακομαθημένο ξάδελφό του. Καθώς τα χρόνια περνούν και ο Χάρι συνεχίζει να υποφέρει κοντά στους συγγενείς του, λαμβάνει μια επιστολή, με την οποία τον καλούν να παρουσιαστεί στη Σχολή Χόγκουαρτς, μια σχολή αλλιώτικη από τις άλλες, σ’ έναν κόσμο αλλιώτικο. Έτσι, αρχίζουν οι περιπέτειες του μικρού Χάρι. Μαζί του, παρακολουθούμε κι εμείς μαθήματα ασυνήθιστα, διασκεδαστικά παιχνίδια, πολύτιμες σχέσεις φιλίας και αλληλοϋποστήριξης, καθώς ο Χάρι προσπαθεί να προστατέψει τον κόσμο από τον κίνδυνο που τον απειλεί. Η Αγγλίδα συγγραφέας μάς χαρίζει ένα ευφάνταστο, ξεκαρδιστικό, απολαυστικό, αστείο, πρωτότυπο βιβλίο για όλες τις ηλικίες. Μεγάλοι και μικροί θα μαγευτούν από τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ. Οι διάλογοι είναι έξυπνοι και διασκεδαστικοί, οι ήρωες κατεργάρηδες αλλά αξιαγάπητοι. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο που θα λατρέψουν όλοι οι αναγνώστες.

The Chamber of Secrets (1998) [Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά]
Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί και οι βαρετές διακοπές με τους θείους. Ο Χάρι επιστρέφει στη Σχολή Χόγκουαρτς και ξαναβρίσκει τους φίλους του, τον Ρον και την Ερμιόνη. Όμως κάτι παράξενο και επικίνδυνο συμβαίνει. Ο Χάρι ακούει φωνές που τον απειλούν και οι συμμαθητές του δεν ξέρουν από πού να φυλαχτούν. Στον τοίχο εμφανίζεται μια μυστηριώδης επιγραφή: «Η κάμαρα με τα μυστικά άνοιξε. Φυλαχτείτε!» Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Ποιον φοβερό εχθρό πρέπει να αντιμετωπίσει και πάλι ο Χάρι; Θα καταφέρει να σώσει τον εαυτό του και τους φίλους του; Η νεαρή Αγγλίδα συγγραφέας μας χαρίζει το δεύτερο συναρπαστικό βιβλίο της σειράς των περιπετειών του Χάρι Πότερ, ένα βιβλίο πρωτότυπο, απολαυστικό, αστείο και διασκεδαστικό, ένα βιβλίο αλλιώτικο από τ’ άλλα.

The Prisoner of Azkaban (1999) [Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν]
Το καλοκαίρι τελείωσε και μαζί και οι βαρετές διακοπές με τους θείους. Ο Χάρι Πότερ, ο πανέξυπνος μικρός μάγος με τα γυαλάκια και τα ατίθασα μαλλιά, επιστρέφει στη Σχολή Χόγκουαρτς και ξαναβρίσκει τους φίλους του, τον Ρον και την Ερμιόνη. Κι ενώ η σχολική χρονιά αρχίζει ευχάριστα, η απόδραση του Σείριου Μπλακ, ενός επικίνδυνου δολοφόνου, από την τρομερή φυλακή του Αζκαμπάν και η φήμη ότι κυνηγά τον Χάρι έρχεται να αναστατώσει όλους τους μαθητές. Τελικά ποια είναι η σχέση του Μπλακ με τους γονείς του Χάρι; Γιατί ο νιόφερτος καθηγητής Λούπιν φέρεται τόσο παράξενα; Θα τα καταφέρει, άραγε, ο Χάρι να αντιμετωπίσει τους φρουρούς του Χόγκουαρτς, τους φοβερούς και τρομερούς Παράφρονες, και να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση-Μπλακ; Το τρίτο βιβλίο της σειράς με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ είναι εξίσου ευφυές, συναρπαστικό, διασκεδαστικό και απολαυστικό με τα πρώτα βιβλία. Εξάλλου είναι πια γεγονός: οι «χαριποτερικοί» οπαδοί έχουν πλημμυρίσει τον κόσμο όλο.

The Goblet of Fire (2000) [Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς]
Το καλοκαίρι φεύγει και οι διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους αλλά αυτό δε στενοχωρεί ιδιαίτερα το νεαρό Χάρι Πότερ. Αντίθετα μάλιστα, τον γεμίζει προσμονή και λαχτάρα. Ξέρετε γιατί; Γιατί τον περιμένει η Σχολή "Χόγκουαρτς" για μαγείες και ξόρκια, οι φίλοι του Ρον και Ερμιόνη, ο Χάγκριντ, οι καθηγητές του κι ένα σωρό καινούργια μαθήματα. Ένα βράδυ, όμως, ο Χάρι βλέπει ένα παράξενο όνειρο και ξυπνά τρομαγμένος μ’ έναν έντονο πόνο στο σημάδι στο μέτωπό του. Γρήγορα το ξεχνάει καθώς λαμβάνει μια πρόσκληση από τον Ρον για το Παγκόσμιο Κύπελλο Κουίντιτς. Εκεί θα ζήσει συναρπαστικές στιγμές αλλά και μια σειρά από επικίνδυνα γεγονότα που θα τον οδηγήσουν στην πιο απίθανη και συγκλονιστική περιπέτεια της ζωής του... 

The Order of the Phoenix (2003) [Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα]
Ο Ντάμπλντορ κατέβασε τα χέρια του και κοίταξε τον Χάρι πάνω από τα πολυεστιακά γυαλιά του. "Έφτασε ο καιρός", άρχισε, "να σου πω αυτό που έπρεπε να σου είχα πει πριν από πέντε χρόνια. Κάθισε, σε παρακαλώ, Χάρι. Θα σου τα πω όλα. Σου ζητώ μόνο να κάνεις λίγη υπομονή. Όταν τελειώσω, θα έχεις την ευκαιρία να οργιστείς μαζί μου με την άνεσή σου... να κάνεις ό,τι θέλεις. Δε θα σε εμποδίσω".
Καλοκαίρι, κι ο Χάρι Πότερ έχει βαρεθεί να λαμβάνει παράξενα, ολιγόλογα γράμματα από τους φίλους του. Δε βλέπει την ώρα ν' αρχίσουν τα σχολεία, για να μάθει τι ήταν αυτό που του κρατούσαν κρυφό τόσο καιρό. Γιατί ο Ρον κι η Ερμιόνη κάτι ξέρουν, κάτι που εκείνος αγνοεί. Το Τάγμα του Φοίνικα ετοιμάζεται για πόλεμο, ενώ εκείνος δεν υποψιάζεται ούτε την ύπαρξή του...
Αν είστε απ' τους ελάχιστους που δε διάβασαν ακόμη τα προηγούμενα βιβλία του Χάρι Πότερ, τώρα είναι ώρα να το κάνετε! Το 5ο βιβλίο είναι εδώ και σας περιμένει!

The Half-Blood Prince (2005) [Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ]
Ακόμη ένα καλοκαίρι στο σπίτι των Ντάρσλι πλησιάζει στο τέλος του. Ο Χάρι Πότερ περιμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του καθηγητή Ντάμπλντορ. Η τελευταία φορά που είχε συναντήσει το διευθυντή της Σχολής "Χόγκουαρτς" ήταν σε μιαν άγρια μονομαχία με τον Βόλντεμορτ. Ο Χάρι δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του. Γιατί ο Ντάμπλντορ βιάζεται να τον δει τώρα; Τι είναι αυτό που δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά;
Ο έκτος χρόνος στη Σχολή "Χόγκουαρτς" προμηνύεται εκρηκτικός και θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του Χάρι και των φίλων του...


The Deathly Hallows (2007) [Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου]
Είναι καλοκαίρι και ο Χάρι περιμένει στην οδό Πριβέτ. Το Τάγμα του Φοίνικα έρχεται να τον φυγαδεύσει μακριά από τον Βόλντεμορτ και τους οπαδούς του. Ήρθε πια η ώρα να αναλάβει ο Χάρι δράση, ώστε να εκπληρώσει το σχεδόν ακατόρθωτο καθήκον που του άφησε ο καθηγητής Ντάμπλντορ. Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και η τελική αναμέτρηση είναι οδυνηρά αναπόφευκτη...
Στο έβδομο και τελευταίο βιβλίο, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δίνει, με συγκλονιστικό τρόπο, τις απαντήσεις που όλοι περιμέναμε και αποδεικνύει ότι τα βιβλία του Χάρι Πότερ θα διαβαστούν ξανά και ξανά και ξανά...
  
To 2016 γράφτηκε από την J. K. Rowling (σε συνεργασία με τους Jack Thorne και John Tiffany) θεατρικό έργο με τίτλο Harry Potter and the Cursed Child [Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί].
Το έργο ανέβηκε αρχικά στο Λονδίνο και το κείμενου του θεατρικού κυκλοφόρησε και αυτό σαν βιβλίο.
Μια πρωτότυπη νέα ιστορία από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τον Τζον Τίφανι και τον τον Τζακ Θορν, ένα νέο θεατρικό έργο του Τζακ Θορν. 
Ανέκαθεν ήταν δύσκολο να είσαι ο Χάρι Πότερ και δεν έχει γίνει καθόλου ευκολότερο τώρα που ο Χάρι εργάζεται σκληρά στο Υπουργείο Μαγείας, είναι σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών που πηγαίνουν σχολείο. Ενώ ο Χάρι παλεύει με το παρελθόν του, ο νεότερος γιος του, ο Άλμπους, έρχεται αντιμέτωπος με το βάρος της οικογενειακής κληρονομιάς που ποτέ του δε θέλησε. Καθώς το παρελθόν μπλέκεται δυσοίωνα με το παρόν, πατέρας και γιος μαθαίνουν τη δυσάρεστη αλήθεια: κάποιες φορές το σκοτάδι αναδύεται από μέρη που δεν το περιμένεις.

Τα βιβλία κυκλοφορούν σε ειδικές ξεχωριστές εκδόσεις για παιδιά και για ενήλικούς.
Για την ελληνική γλώσσα τα δικαιώματα των βιβλίων πήραν οι εκδόσεις Ψυχογιός.

Οι ταινίες του Χάρι Πότερ στον κινηματογράφο:

Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001)


Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)


Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)


Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)


Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)


Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 (2010)


Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (2011)






Δεν υπάρχουν σχόλια: