7 Δεκ 2023

Ανακρίνοντας τη συγγραφέα Μαρίνα Σαβεριάδου

 


Κυρία Σαβεριαδου, θα θέλαμε αρχικά να συστηθείτε στους αναγνώστες του Βιβλιολογικού Ιστολογίου @Ανδρέας Καπανδρέου.

Γεννήθηκα στον Καναδά από μετανάστες γονείς, μεγάλωσα και ζω στην Κύπρο. Γράφω ποίηση, ελεύθερο κείμενο, άρθρα, διηγήματα και θεατρικά για το ραδιόφωνο. Εφτά θεατρικά βραβεύτηκαν και μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ. ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ μονόπρακτο σε έμμετρο ρυθμό έλαβε τιμητική διάκριση και το θεατρικό MODUS OPERANDI έλαβε το Β Βραβείο από την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου. Τα παιδικά θεατρικά «Η Αφρικάνικη κούκλα» και το «Μια αλήθεια για τα παραμύθια» ανέβηκαν επί σκηνής το 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα βιβλία σας που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα καθώς και ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό τους.

Το 2019 εκδόθηκε η πρώτη συλλογή διηγημάτων Memento Mori με 11 μικρές μακάβριες ιστορίες το οποίο συμπεριλήφθηκε στον τελικό κατάλογο με τα υποψήφια έργα για τα Κρατικά Βραβεία λογοτεχνίας (2019) στην κατηγορία Διήγημα / Νουβέλα. Το κυριότερο χαραχτηριστικό του είναι ότι όλες οι ιστορίες εμπεριέχουν το στοιχείο του μακάβριου, υπάρχει το θέμα του θανάτου και της απώλειας.

Φέτος εκδόθηκε το δεύτερο μου βιβλίο, ένα διήγημα με τίτλο ΟΙ ΔΙΔΙΥΜΕΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΓΩ, μια ερωτική ιστορία που και πάλι μέσα από αυτήν μεταφέρω το δικό μου ταξίδι αυτογνωσίας και τη δική μου διαφοροποίηση ως προς τον τρόπο σκέψης και ερμηνείας των διαφόρων βιωμάτων. Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας βιώνουμε τις εμπειρίες ως αυτό που είναι, εμπειρίες. Από ένα σημείο και μετά, και μετά από πολλή μελέτη βιβλίων ψυχολογίας και πνευματικότητας έχω καταφέρει και ενεργοποιήσει μέσα μου ένα τρόπο σκέψης που ονομάζεται ο «παρατηρητής». Μέσα από τον παρατηρητή μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε εν μέρει από τα έντονα συναισθήματα που βιώνουμε την ώρα που τα βιώνουμε και να αφήσουμε την λογική μας να βρει μια άλλη ερμηνεία, έχοντας ως βασική αρχή ότι όλα γίνονται για να πάρουμε εμείς ένα μάθημα ζωής, που θα μας κάνει σοφότερους, καλύτερους και πιο ήρεμους. Και όταν νιώθεις μέσα σου ότι η κάθε εμπειρία και η κάθε συνάντηση στη ζωή μας είναι ένα μάθημα, σε κάθε περίπτωση δεν κολλάς πάνω σε αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός και η λύπη, πολύ πιο εύκολα ξεπερνάς τα προβλήματα και τις απώλειες και γενικά ζεις σε μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ετοιμάζετε κάποια καινούργια δουλειά αυτό τον καιρό;

Γράφω καθημερινά τα ημερολόγια μου σημειώνοντας κάθε σημαντικό που ζω και συμβαίνει.  Συχνά μου βγαίνουν και κάποια μικρά διηγήματα που ίσως κάποια στιγμή μπουν στην επόμενη συλλογή διηγημάτων.  Θα δούμε τι θα προκύψει. 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας, ποιο βιβλίο του θα συστήνατε για ανάγνωση και γιατί;

Αγαπημένος συγγραφέας μου ο Χόρχε Μπουκάι (Αργεντίνος ψυχοθεραπευτής)  και συστήνω την σειρά βιβλίων του για όσους βρίσκονται σε μια διαδικασία αυτογνωσίας και θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους.  Η σειρά βιβλίων του ο  Δρόμος της αυτοεξάρτησης, ο δρόμος της συνάντησης, ο δρόμος της ευτυχίας, ο δρόμος των δακρύων εξετάζουν κάθε ένα από τα στάδια της ζωής του ανθρώπου, γραμμένα με απλή και κατανοητή γλώσσα αλλά και με πολλή αγάπη, δίνουν όχι μόνο γνώση αλλά και ανακούφιση.

Ποιος συγγραφέας / βιβλίο θεωρείτε ότι σας έχει επηρεάσει περισσότερο στον τρόπο σκέψης / έκφρασής / θεματολογίας σας και γιατί;

Επηρεάστηκα αρκετά από τον Ίρβιν Γιάλομ ο οποίος είναι αμερικανός ψυχίατρος και συγγραφέας.  Από τον Γιάλομ και το βιβλίο του “Η θεραπεία του Σοπενάουερ” εμπνεύστηκα το θεατρικό μου έργο “Ο κύκλος” που μεταδόθηκε δραματοποιημένο απο το ΡΙΚ. Αγαπώ πάρα πολύ το γράψιμο του και τις ιστορίες που μεταφέρει, ανώνυμα βέβαια με τους πελάτες του. Μας ανοίγει ένα παράθυρο στις ψυχές των ανθρώπων καταγράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους αλλά και τα δικές του σκέψεις και συναισθήματα σαν θεραπευτής και πώς ο ίδιος αντιμετωπίζει το γήρας και το τέλος που πλησιάζει.

Επιλέξτε ένα αγαπημένο σας τραγούδι που θα θέλατε να αφιερώσετε στους αναγνώστες αυτής της συνέντευξης. …

Αν και μου αρέσουν πάρα πολλά τραγούδια και δυσκολεύομαι να επιλέξω θα το κάνω. Επιλέγω λοιπόν το SHOW MUST GO ON των QUEEN γιατί αυτό είναι και το νόημα, ότι και να συμβαίνει, προχωρούμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: