5 Δεκ 2023

Ο πυρήνας μέσα μου, του Δημήτρη Στατήρη

 


«Ο πυρήνας μέσα μου» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Δημήτρη Στατήρη.

Πρόκειται για μια υπαρξιακή νουβέλα που μας διηγείται την περιπέτεια ενός συγγραφέα που ψάχνει να βρει το μοναδικό χαμένο χειρόγραφό ενός έργου του, το οποίο φιλοδοξεί να εκδώσει.

Το κυνήγι εξεύρεσης του χειρόγραφου γίνεται εμμονή για τον συγγραφέα ο οποίος παραμελεί άλλα σημαντικά πράγματα της ζωής του, όπως η γυναίκα και η κόρη του.

Φιλοδοξίες, ηθικά διλλήματα, προτεραιότητες και αξίες στη ζωή, γίνονται κουβάρι στο μυαλό του ήρωα.

Οι τελικές του επιλογές και οι συνέπειές τους στο αξιόλογο αυτό βιβλίο του Δημήτρη Στατήρη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ένας μεσήλικας γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα ξεκλέβοντας χρόνο από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του. Εργάζεται ως καθηγητής σε ένα σχολείο. Όταν τελικά ολοκληρώνει το μυθιστόρημα, το θερμό ενδιαφέρον ενός εκδότη τον οδηγεί σε ένα μπαρ για να τα πιει και να χαρεί την επιτυχία του. Όμως το παρακάνει, μεθάει και την επόμενη μέρα συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει το μοναδικό αντίγραφό του. Έτσι ξεκινάει μια περιπέτεια περιπλάνησης για να βρει πού μπορεί να βρίσκεται και ποιος μπορεί να το έχει. Προσπαθεί να εντοπίσει σημάδια και ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν να θυμηθεί τι μπορεί να συνέβη το προηγούμενο βράδυ. Στην πορεία έρχεται αντιμέτωπος με υπαρξιακά και ηθικά διλλήματα που αφορούν τόσο τον ίδιο του τον εαυτό όσο και την οικογένειά του, καθώς καλείται να επιλέξει και να θέσει προτεραιότητες που μπορούν να επηρεάσουν τις ζωές όλων. Ποια είναι τα όρια του καθενός και πότε καταλαβαίνει ότι τα ξεπέρασε; 

Στατήρης, Δημήτρης. Ο πυρήνας μέσα μου. Αθήνα: Γκοβόστης, 2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια: