17 Μαΐ 2022

Deep water (Βαθιά νερά) της Patricia Highsmith

Αριστερά η Patricia Highsmith και δεξιά το πρώτο εξώφυλλο του βιβλίου Deep Water

 

Το Deep Water [Βαθιά νερά] είναι ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα - θρίλερ της Αμερικανίδας συγγραφέως Πατρίτσια Χάισμιθ (Patricia Highsmith, 1921-1995) , το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1957.

Υπόθεση του βιβλίου

Ο Βικ και η Μελίντα είναι ζευγάρι που ζει στη μικρή πόλη Little Wesley. Ο γάμος τους είναι συγκαταβατικός και στηρίζεται σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο, σύμφωνα με την οποία, επιτρέπεται στη Μελίντα  να έχει όποιον εραστή επιθυμεί, φτάνει να παραμένει στο σπίτι.

Όταν όμως οι εραστές της Μελίντα, όμως αρχίζουν να εξαφανίζονται και να βρίσκονται δολοφονημένοι όλα τα βλέμματα στρέφονται στον Βικ.

Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά:

Highsmith, Patricia. Βαθιά νερά / Πατρίτσια Χάισμιθ ; μετ. Γιώργος Τασσόπουλος. Αθήνα Ροές, 2002.

Περίληψη της ελληνικής έκδοσης

Είναι ήσυχος, ήρεμος, ευγενής -με όποια έννοια κι αν δώσουμε στη λέξη. Κλασικός τυπογράφος, στην εποχή των διαστημικών λεωφορείων. Η γυναίκα του όμορφη, ατίθαση, απολαμβάνει τη ζωή της όσο και όπως αυτή θέλει. Εκείνος δεν αντιδρά. Όταν το αποφασίζει, όμως...

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι η μαεστρία με την οποία η συγγραφέας αναπτύσσει το πορτρέτο του ψυχοπαθούς...

Αν σας αρέσουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα, και ακόμη περισσότερο αν δεν σας αρέσουν, πρέπει να διαβάσετε τα Βαθιά νερά.

Κινηματογραφικές και τηλεοπτικές διασκευές

Το μυθιστόρημα διασκευάστηκε το 1981 από τον σκηνοθέτη Michel Deville στην ταινία Eaux profondes, μεταφέροντας το σκηνικό στη Γαλλία. Ο Jean-Louis Trintignant πρωταγωνίστησε ως Vic, με την Isabelle Huppert ως Melinda, που μετονομάστηκε σε Melanie.

Το 1983 το μυθιστόρημα διασκευάστηκε για δεύτερη φορά στην τηλεοπτική ταινία (σε 2 μέρη) Tiefe Wasser, μεταφέροντας το σκηνικό στη Γερμανία. Ο Peter Bongartz πρωταγωνιστεί στον Vic van Allen, με την Constanze Engelbrecht στο ρόλο της Melinda.

Ο Adrian Lyne σκηνοθέτησε μια κινηματογραφική μεταφορά, που κυκλοφόρησε το 2022, με πρωταγωνιστές τους Ben Affleck και Ana de Armas για τα 20th Century Studios βασισμένη σε σενάριο των Zach Helm και Sam Levinson.

Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας Deep Water (2022)



Δεν υπάρχουν σχόλια: